αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία tips για να κόψεις τις κακές συνήθειες το 2021. Και να είναι η χρονιά σου επαγγελματικά

Τρία tips για να κόψεις τις κακές συνήθειες το 2021. Και να είναι η χρονιά σου επαγγελματικά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα resolutions κάθε νέας χρονιάς, αν αφήσουμε στην άκρη τα σχέδια για κορμί – φέτες μέχρι το καλοκαίρι, είναι πώς θα βγάλεις περισσότερα χρήματα ειδικά αυτή την εποχή που ζούμε. Θα είναι προαγωγή στη δουλειά; Θα είναι η κλήρωση του Τζόκερ; Ότι και να είναι σκέφτεσαι πώς θα κάνεις τα κέρδη σου περισσότερα.

Συχνά, στον δρόμο μας προς την επιτυχία, πατάμε πάνω σε δοκιμασμένες συνταγές, που μπορεί στο παρελθόν να λειτούργησαν λειτουργήσει και να μας οδήγησαν εκεί που θέλαμε. Όμως αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα. Ειδικά όταν έχει να κάνει με θέματα δουλειάς και επιχειρήσεων, αυτές οι παλιές συνήθειες, που κάποτε μπορεί να σου βγήκαν, πλέον δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη ζωή σου. Μπορείς να φανταστείς ποιες είναι αυτές;

«Κάποτε συνήθιζα να παίρνω αποφάσεις με βάση το ένστικτό μου. Αλλά όταν οι επιχειρήσεις μεγαλώνουν πρέπει να αλλάζεις τον τρόπο που αποφασίζεις, καθώς μπορεί να είναι πολύ κακή συνήθεια», διαπιστώνει έπειτα από μια επιτυχημένη διαδρομή στην εταιρεία Spredfast, ο CEO Rod Favaron. Σου θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία; Αντίστοιχες υπάρχουν αρκετές γύρω σου και ίσως και εσύ να βρίσκεσαι στη φάση που πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα βγάλεις από τη ζωή σου κάποιες, κακές πια, συνήθειες.

Δεν λειτουργούν όλα παντού

Αυτό είναι μια αρχή που πρέπει να αποκτήσεις αν θες να πας μπροστά. Αν για παράδειγμα δουλεύεις στο κομμάτι των πωλήσεων και μετακινηθείς στη διοίκηση, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι όσα σε έκαναν πειστικό στις πωλήσεις, μπορεί να βλάψουν τον νέο σου ρόλο. «Το να παίρνει κάποιος ρίσκα μπορεί να τον βοηθήσει στις πωλήσεις. Αντιθέτως, ως μάνατζερ μπορεί να χρειαστεί να μοιραστεί τα φώτα της δημοσιότητας με αυτούς που ηγούνται και να αποτελεί πρότυπο τήρησης των κανόνων για τους άλλους. Οπότε κάποιες από τις συνήθειες που είχε ως πωλητής ίσως πια δεν αρμόζουν στα νέα καθήκοντα» συμβουλεύει ο Stuart Sidle, καθηγητής οργανωτικής – βιομηχανικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο New Haven.

Αφιέρωσε τον χρόνο σου στο να αρπάζεις την κάθε ευκαιρία και πρόκληση αντί να κολλάς σε κάποιους κανόνες, που ίσως δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση για όλες τις καταστάσεις, συμπληρώνει ο Favaron.

Περιορισμένες ικανότητες

Οι καλές συνήθειες συχνά θεωρούνται δύναμη, όμως το να το παρακάνεις με αυτές είναι αποπνικτικό, πιστεύει η Beatrice Chestnut, συγγραφέας του βιβλίου “The 9 Types of Leadership: Mastering the Art of People in the 21st Century Workplace“.

«Όταν το παρατραβάμε με τις καλές μας συνήθειες μπορούν να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, επειδή κολλάμε στο να κάνουμε αυτό με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι και σταματάμε να αναπτύσσουμε νέες συνήθειες, που να βασίζονται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τις ανάγκες αυτοβελτίωσης» αναφέρει η Chestnut.

Οι συνήθειες άλλωστε είναι άκαμπτες, πράγμα αντίθετο με την καινοτομία, κατά τον Favaron. «Το να ξοδεύεις πολύ χρόνο σε μηχανικές συνήθειες δεν αφήνει το μυαλό σου να επεκτείνει τους ορίζοντες του. Δεν μπορείς να καινοτομήσεις ή να αναπτυχθείς μέσα σε όρια. Και ποιος ξέρει τι μπορείς να κάνεις χωρίς αυτά» αναφέρει ο CEO της Spredfast.

Κατά τον ίδιο, ό,τι μετατρέπεις σε επαγγελματική συνήθεια πρέπει να αναθεωρείται συχνά και να κάνεις συνειδητές επιλογές. «Υποθέτοντας ότι γνωρίζεις την απάντηση, χάνεις την ευκαιρία να καινοτομήσεις. Είναι OK να κάνεις ό,τι και χθες, αλλά δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο συναρπαστικό» συμπληρώνει.

Σε κρατάνε πίσω

Το να ακολουθείς το ίδιο μοτίβο μπορεί επίσης να σε κολλήσει στο παρελθόν σου. Όταν κάποιος ζήτησε να δανειστεί ένα στυλό από τον Favaron, εκείνος συνειδητοποίησε ότι δεν κουβαλά πλέον μαζί του, εδώ και χρόνια. Από τότε δηλαδή που άλλαξε δουλειά και πήγε στη Spredfast.

Με την εξάπλωση της τεχνολογίας και το πόσο έχει αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, η ανάγκη του να γράφεις σε χαρτί δεν υπάρχει πια για πολλούς. «Τώρα συνηθίζουμε να στέλνουμε email, μηνύματα στο κινητό ή στο Twitter, το LinkedIn και πολλά άλλα. Πρέπει συνεχώς να αλλάζεις τις συνήθειες σου ώστε να γίνεσαι καλύτερος και πιο γρήγορος. Η εμπειρία είναι καλό πράγμα, μπορεί να σε βοηθήσει να διαπιστώσεις έγκαιρα μια κακή απόφαση. Ωστόσο μπορεί να σου στερήσει πολλούς νέους τρόπους να κάνεις κάτι, προτού καν σου δοθεί η ευκαιρία να το σκεφτείς» λέει ο Favaron.

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =