αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία χρόνια It’s Possible. Εδώ είναι 4 πράγματα που με δυσκόλεψαν | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τρία χρόνια It’s Possible. Εδώ είναι 4 πράγματα που με δυσκόλεψαν | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πέρασαν κιόλας 3 χρόνια από τότε που… πάτησα το κουμπί. Το It’s Possible βγήκε στον ιντερνετικό αέρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2016, από το δωμάτιο ενός σπιτιού στην Καλλιθέα. Από τότε έχουμε: 267 συνεντεύξεις, πολλά περισσότερα άρθρα, αμέτρητες ώρες δουλειάς, καμιά κενή ημέρα. Το It’s Possible φυσικά παραμένει μέχρι σήμερα ένα site ανοιχτό σε όλους- στους «μικρούς» και τους «μεγάλους».

Τώρα θα δούμε όμως ένα συγκεκριμένο κομμάτι, που ίσως φανεί χρήσιμο και σε άλλους ανθρώπους που σκέφτονται να ξεκινήσεουν ένα δικό τους project. Είναι 4 πράγματα που με δυσκόλεψαν στην διαδρομή μέχρι εδώ.

1# Οι αρχικές (απαισιόδοξες) εκτιμήσεις. Είναι αλήθεια πως όταν το It’s Possible ξεκίναγε, (σχεδόν) κανείς δεν πίστευε στην επιτυχία. Έχω γράψει και σε παλαιότερα άρθρα για τις εκτιμήσεις που έκαναν οι άνθρωποι του χώρου τότε. Με πολλούς από αυτούς να διερωτώνται γιατί να ξεκινήσει ένα ακόμα ενημερωτικό site που θα εστιάζει στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα αφού «τέτοια sites υπάρχουν ήδη». Ενώ κάποιοι άλλοι «ειδικοί» προέβλεπαν ότι το site θα διαβάζεται από μόλις 3.000 άτομα αφού «τόσοι ασχολούνται με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα». Στην πράξη φάνηκε βέβαια ότι η ιστορία γράφεται διαφορετικά. Ωστόσο, όταν κάποιος ξεκινά ένα project και ακούει αυτές τις προβλέψεις, είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά. Οπότε εδώ υπάρχει μόνο ένα tip: Μην τους ακούτε.

2# Το «μηδέν» στα Google Analytics. Φυσικά η αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ένα site ξεκινούσε από το μηδέν, χωρίς κάποιον χρηματοδότη ή κάποιον Όμιλο με media από πίσω του. Δεν θα ξεχάσω τις πρώτες ημέρες, όταν έβλεπα στο live των Google Analytics, να βρίσκονται… μηδέν χρήστες μέσα στο site. Πήγαινε κάπως έτσι: 4,2,0,0,1,0,3,0. Δύσκολο, ψυχολογικά, να το βλέπεις. Μετά φυσικά ήρθε η άνοδος και δεν ξανά είδαμε τέτοιες… πολικές θερμοκρασίες.

3# Ομάδα. Ποια ομάδα; Μάλλον αυτό είναι το ερώτημα. Το It’s Possible ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει ομάδα από πίσω. Με το μοντέλο του Solopreneur που λένε και στο χωριό μου. Αυτό είναι καλό σε κάποιες στιγμές, αφού μπορείς να πάρεις γρήγορες αποφάσεις ανεπηρέαστος και χωρίς να χρειάζονται «κουραστικά» και χρονοβόρα meetings. Επίσης μπορείς να κάνεις τολμηρές επιλογές, τις οποίες πιθανότατα δεν θα τις έκανες αν υπήρχε ομάδα. Πάντα θα υπήρχε αυτός που θα έλεγε «ας μην το κάνουμε αυτό». Το να είσαι Solopreneur έχει όμως και αρνητικά. Πολλά από τα λάθη που έχουν γίνει στο It’s Possible πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε μια δεύτερη ματιά και μια δεύτερη γνώμη. Επίσης, θεωρώ ακόμα και σήμερα, πως αν υπάρχει μια ωραία ομάδα, το «ταξίδι» έχει περισσότερη πλάκα. Σημαντικό.

4# Χωρίς ρεπό. Η απουσία ομάδας φέρνει και κάτι ακόμα: Πρέπει να δουλεύεις συνεχώς. Δεν υπάρχει κάποιος να σε αντικαταστήσει. Εδώ μιλάμε για ένα ενημερωτικό site άρα, αν θες να κάνεις σοβαρή δουλειά, πρέπει να λειτουργεί καθημερινά. Έτσι λοιπόν και το It’s Possible λειτουργεί κάθε ημέρα, εδώ και 3 χρόνια. Χωρίς να έχει υπάρξει ούτε μια κενή ημέρα. Και μαντέψτε ποιος δεν έχει ρεπό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six − one =