αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία χαρακτηριστικά που έχουν οι ναρκισσιστές και τους ωθούν να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας

Τρία χαρακτηριστικά που έχουν οι ναρκισσιστές και τους ωθούν να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας

Οι ναρκισσιστές είναι πιο πιθανό να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Kent, την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Στην επιστημονική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Current Opinion in Psychology η Aleksandra Cichocka, η Marta Marchlewska και ο Mikey Biddlestone περιγράφουν τα χαρακτηριστικά των ναρκισσιστών που μπορεί προκαλούν αυτή την συμπεριφορά.

https://scx1.b-cdn.net/csz/news/800a/2022/why-narcissists-are-mo.jpg

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, πολλαπλές μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα με ναρκισσισμό είναι πιο ευάλωτα στο να πιστεύουν θεωρίες συνωμοσίας. Μέσα σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι ναρκισσιστές, σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι ψυχολόγοι, διατηρούν πεποιθήσεις που ενισχύουν τη δική τους ανωτερότητα και το δικαίωμα να έχουν θέση πάνω από το μέσο άνθρωπο. Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι με ναρκισσισμό έχουν τρια συγκεκριμένα στοιχεία: Νευρωτισμό, ανταγωνισμό και τάση παθολογικής εξωστρέφειας. Αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές που κάνουν τους ναρκισσιστές να είναι πιο ευάλωτοι σε θεωρίες συνωμοσίας.

Ο νευρωτισμός είναι γενικά η τάση να αντιδρά κανείς συναισθηματικά ή παράλογα σε πληροφορίες. Προηγούμενη έρευνα λέει ότι είναι συχνά συνδεδεμένη με χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και το αίσθημα ντροπής. Ο νευρωτισμός είναι επίσης συνδεδεμένος με την παράνοια.

Ο ανταγωνισμός είναι η επιθετικότητα προς τους άλλους και τις απόψεις τους και συνήθως αυτό γίνεται για την απόκτηση και την διατήρηση του ελέγχου πάνω σε πράγματα και καταστάσεις. Επίσης, ο ανταγωνισμός έρχεται στην επιφάνεια όταν οι άλλοι αμφισβητούν τις απόψεις τους σχετικά με αυτές τις συνωμοσίες, γεγονός το οποίο τελικά απλά τις ενισχύει ακόμα περισσότερο.

Ο όρος Agent extraversion, που αναφέρεται στην παθολογική θα λέγαμε εξωστρέφεια περιγράφει την επιθετική ή την κατηγορηματική εξωστρεφή συμπεριφορά. Συνοδεύεται συνήθως από την αίσθηση της αυτοπεποίθησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 12 =