αρχικηVIRALΤρία δημοφιλή ροφήματα που σου χαρίζουν ενέργεια. Τα έχεις στο πρόγραμμα σου;

Τρία δημοφιλή ροφήματα που σου χαρίζουν ενέργεια. Τα έχεις στο πρόγραμμα σου;

Τσάι, καφές, σοκολάτα. Είναι αναμφισβήτητα τα τρία πιο δημοφιλή ροφήματα στις προτιμήσεις των περισσότερων. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις όμως, είναι τα οφέλη που εξασφαλίζουν στην υγεία σου!

Τσάι

Είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως το οποίο αν και είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας στις ασιατικές χώρες πλέον κατέχει εξέχουσα θέση και στη Δύση.

Ιδιότητες: Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και κατεχίνες τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν επίσης ότι το τσάι μπορεί να δράσει προστατευτικά στο Alzheimer και σε πεπτικά προβλήματα αλλά και στα οστά, τη νοητική λειτουργία, τη στοματική υγεία και τον έλεγχο του βάρους. Ανάλογα με την επεξεργασία του το τσάι χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες με πιο διαδεδομένες το μαύρο και το πράσινο.

Να θυμάσαι: Το τσάι περιέχει καφεΐνη αν και στη μισή ποσότητα από τον καφέ. Θεωρείται όμως κι αυτό διεγερτικό οπότε αν ταλαιπωρείσαι από αϋπνίες καλό είναι το αποφεύγεις τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Καφές

Είναι διάσημος ως το ρόφημα που τονώνει το νευρικό σύστημα. Αν και η προέλευσή του είναι αραβική, σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή καφέ γίνεται στην Βραζιλία. Παρόλα αυτά ο καφές έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στις χώρες της δύσης.

Ιδιότητες: Η κατανάλωση καφέ είναι τονωτική, βελτιώνει την πνευματική απόδοση και γενικά συντελεί στην ευεξία. Επιπλέον ο καφές έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στην προστασία μας από τη φθορά και την πρόωρη γήρανση. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ενώ άλλες ότι βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα γιατί διαστέλλει τους βρόγχους διευκολύνοντας την αναπνοή. Ακόμα φαίνεται ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο παχέως εντέρου ενώ χάρη στις τανίνες που περιέχει συντελεί και στη στοματική υγεία.

Να θυμάσαι: Η δράση του καφέ κρατά συνήθως 4- 6 ώρες και η υπερκατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, νευρικότητα, ανησυχία και αϋπνία. Γι αυτό αν ταλαιπωρείσαι από αϋπνίες, άγχος, υπέρταση, καρδιαγγειακά ή στομαχικά προβλήματα προτίμησε ντεκαφεϊνέ και συμβουλεύσου τον γιατρό σου για την ποσότητα καφέ που μπορείς να καταναλώνεις.

Σοκολάτα ρόφημα

Μέχρι πρότινος ανήκε στην κατηγορία των γλυκών πειρασμών. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει κερδίσει την εκτίμησή μας χάρη στις ευεργετικές της ιδιότητες που αποκαλύφθηκαν ότι έχει στην υγεία μας.

Ιδιότητες: Περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά και υδατάνθρακες που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια. Επίσης το ρόφημα μαύρης σοκολάτας είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη που είναι γνωστή για την θετική της επίδραση στη διάθεση. Τέλος κάποιες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το ρόφημα σοκολάτας έχει και αντιθρομβωτική δράση συντελώντας στην καλή υγεία της καρδιάς και του κυκλοφοριακού συστήματος.

Να θυμάσαι: Καλύτερα να προτιμάς το ρόφημα μαύρης σοκολάτας γιατί είναι πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες και να αποφεύγεις την προσθήκη συστατικών πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − two =