αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία απλά σημάδια για να εντοπίσεις ένα τοξικό άτομο στον κύκλο σου

Τρία απλά σημάδια για να εντοπίσεις ένα τοξικό άτομο στον κύκλο σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν το συναίσθημα της επιθυμίας να κρατήσουν κάποιον κοντά τους, παρόλο που ξέρουν ότι δεν είναι καλό για αυτούς. Αυτό συμβαίνει π.χ. σε ρομαντικές σχέσεις. Οι νέοι είναι επιρρεπείς στο να κάνουν το λάθος να ερωτευτούν το λάθος άτομο. Πιθανότατα ήσουν αυτός ο ευκολόπιστος έφηβος που πίστευε ότι η αληθινή αγάπη θα επικρατούσε. Αλλά οι τοξικές σχέσεις είναι κάτι πολύ πιο συνηθισμένο από ό,τι φαίνεται.

Οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας, μας επηρεάζουν. Αν κάνεις παρέα με αρνητικούς ανθρώπους, είναι πιθανό να σε τραβήξουν και εσένα σε αυτό τον… βάλτο αρνητικότητας. Από την άλλη, αν κάνεις παρέα με θετικά και δημιουργικά άτομα που είναι έτοιμα να σε υποστηρίξουν, θα δεις θετικές αλλαγές. Και φυσικά θα κάνεις και εσύ το ίδιο προς αυτους.

Το να κρατήσετε ένα τοξικό άτομο στη ζωή σας θα σας κρατήσει πίσω και θα σας αποτρέψει από το να βρείτε την αληθινή ευτυχία. Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, το powerofpositivity.com παραθέτει 3 απλά σημάδια για να εντοπίσεις ένα τοξικό άτομο στον κύκλο σου.

1. Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε καλά με ένα τοξικό άτομο

Η επικοινωνία δεν είναι μόνο… η ανταλλαγή λέξεων και η ελπίδα ότι το άλλο άτομο σε καταλαβαίνει. Αφορά το πώς οι άνθρωποι πλαισιώνουν μια πληροφορία για να στείλουν το σωστό μήνυμα. Έχει να κάνει με το πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να ακούσουν ο ένας τον άλλον. Με πιο απλά λόγια, η επικοινωνία είναι αμφίδρομη διαδικασία. Σε μια σχέση, πρέπει να το κάνετε ένα βήμα παραπέρα, αλλά πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να είναι ευγενικοί, προνοητικοί και να ακούν τους άλλους όταν επικοινωνούν.

Αυτό οδηγεί σε τοξικά πρότυπα επικοινωνίας. Υπάρχουν τέσσερα βασικά τέτοια μοτίβα: κριτική, αμυντικότητα, stonewalling και περιφρόνηση. Δες τα αναλυτικά εδώ.

2. Δεν είναι υποστηρικτικός

Σε μια σχέση, αναμένεται ένα συγκεκριμένο επίπεδο υποστήριξης. Για παράδειγμα, μια υγιής σχέση με έναν φίλο σημαίνει ότι μπορείτε να βασιστείτε σε αυτόν για να μιλήσετε όταν νιώθετε απογοητευμένοι. Σε μια υγιή ρομαντική σχέση, είναι φυσιολογικό να περιμένεις από τον/την σύντροφό σου να σε βοηθήσει να πετύχεις τα όνειρά σου. Φυσικά, το να υποστηρίζεις κάποιον άλλον έχει τα όριά του. Ο/η σύντροφός σας δεν μπορεί να θυσιαστεί για να πετύχετε τους στόχους σας.

Δυστυχώς, όταν έχετε να κάνετε με ένα τοξικό άτομο, δεν θα έχετε μεγάλη υποστήριξη. Ένας φίλος που δεν σε υποστηρίζει, πιθανότατα θα περιμένει από εσένα να απαντάς στο τηλέφωνο όποτε έχει πρόβλημα, αλλά δεν θα κάνει το ίδιο για εσένα. Οι τοξικοί άνθρωποι περιμένουν υποστήριξη από εσάς και θυμώνουν αν δεν την προσφέρετε. Αλλά σπάνια σου δίνουν την ίδια υποστήριξη που απαιτούν.

3. Έλεγχος, έλεγχος, έλεγχος

Είναι σημαντικό να μοιράζεστε πληροφορίες με τα άτομα με τα οποία έχετε σχέσεις. Όσο ισχυρότερος είναι ο δεσμός, τόσο πιο προσωπικές θα είναι οι πληροφορίες. Το να πείτε στον/στην σύντροφό σας πού πηγαίνετε είναι ένα πράγμα. Αλλά αυτοί που απαιτούν να τους στείλετε φωτογραφίες για να είναι σίγουροι ότι δεν λέτε ψέματα, δεν είναι αποδεκτοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συμπεριφορές ελέγχου δεν θα είναι καν τόσο προφανείς.

Μπορεί να κάνουν πάρα πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ποιους κάνετε παρέα. Μπορεί να αναφέρουν απροσδόκητα ότι δεν τους αρέσει ένας από τους φίλους σας. Σιγά-σιγά, μπορεί να αρχίσουν να θυμώνουν αν δεν τους στείλετε αρκετά μηνύματα ή δεν βγαίνετε πολύ έξω μαί τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 8 =