αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤρέχουν οι διαδικασίες για να γίνει η Αστυπάλαια το πρώτο «έξυπνο νησί» της Μεσογείου

Τρέχουν οι διαδικασίες για να γίνει η Αστυπάλαια το πρώτο «έξυπνο νησί» της Μεσογείου

Από τα τέλη του 2020 έχουν γίνει γνωστά τα σχέδια για να μετατραπεί η Αστυπάλαια στο πρώτο «έξυπνο νησί» της Μεσογείου. Οι διαδικασίες προχωρούν σε φουλ ρυθμούς.

Μάλιστα, οι παράμετροι εφαρμογής αυτού του σχεδίου τέθηκαν επί τάπητος από χθες, σε συσκέψεις που είχαν με τοπικούς φορείς εκπρόσωποι των υπουργείων που εμπλέκονται στο project «Smart and Sustainable Island», και οι οποίοι επισκέφθηκαν γι΄ αυτό τον σκοπό το νησί. 

Υπενθυμίζεται ότι το project των 20 εκατ. ευρώ αποτελεί «καρπό» της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με τη Volkswagen, ενώ προβλέπει την προοδευτική αντικατάσταση όλων των Δ.Χ. και Ι.Χ. οχημάτων με ηλεκτροκίνητα μοντέλα, νέες υπηρεσίες μετακίνησης, καθώς και την εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ, το οποίο θα καταστήσει το νησί «πράσινο» και ενεργειακά αυτόνομο. Μεταξύ των στελεχών που μετέβησαν στην Αστυπάλαια ήταν και η κ. Α. Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Όσον αφορά το υβριδικό σύστημα ηλεκτροδότησης, όπως έχει γίνει γνωστό κατά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, προβλέπεται ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών μονάδων και ανεμογεννητριών, καθώς και μίας μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό «οικοσύστημα» χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, με τις μετακινήσεις μηδενικών ρύπων μέσω των ηλεκτρικών οχημάτων να συνδυάζονται με την τροφοδοσία τους με ρεύμα το οποίο θα παράγεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό από ΑΠΕ. 

Στις συσκέψεις συζητήθηκε επίσης το πρόγραμμα επιδοτήσεων που πρόκειται να εφαρμοσθεί ειδικά στην Αστυπάλαια, για την αντικατάσταση των ιδιωτικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα θεσπισθούν κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ με ηλεκτρικά, μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Παράλληλα, οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί -αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα- θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με τη βοήθεια του Volkswagen Group. Επίσης, θα δημιουργηθούν υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες θα επιτρέψουν σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. 

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως ως το 2026.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 11 =