αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤρέχουν οι Αρχές για να προλάβουν την παραγραφή φορο-υποθέσεων. Πριν το τέλος του έτους

Τρέχουν οι Αρχές για να προλάβουν την παραγραφή φορο-υποθέσεων. Πριν το τέλος του έτους

Λιγότερες από εξήντα ημέρες απομένουν για την παραγραφή χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων και η φορολογική διοίκηση ανεβάζει στροφές προκειμένου να προλάβει. Μάλιστα, οι οδηγίες που δίνονται αφορούν όχι μόνο την έκδοση των σχετικών καταλογιστικών πράξεων αλλά και την κοινοποίησή τους στους ελεγχόμενους. Αυτό το ζήτημα, δηλαδή της κοινοποίησης, έχει καταστεί πολύ σημαντικό για την διακοπή της παραγραφής και τη διατήρηση του δικαιώματος του δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις μετά από φορολογικό έλεγχο. Το θέμα αυτό έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να κριθεί καθώς σε πολλές υποθέσεις η κοινοποίηση των πράξεων έγινε μετά το πέρας της προθεσμίας παραγραφής.

Ειδικότερα, έως το τέλος του έτους παραγράφεται η χρήση 2014 λόγω παρέλευσης της βασικής προθεσμίας παραγραφής που είναι η 5ετία. Στις περιπτώσεις που έχουν προκύψει τα λεγόμενα “συμπληρωματικά στοιχεία” η προθεσμία παραγραφής είναι 10ετής. Με αυτό το δεδομένο στο τέλος του τρέχοντος έτους παραγράφεται η χρήση 2009.

Με βάση όσα ορίζονται στη φορολογική νομοθεσία κι συγκεκριμένα στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων διακόπτεται εφόσον εκδοθεί η πράξη καταλογισμού πρόσθετου φόρου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, χωρίς να αναφέρεται ως προϋπόθεση η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

Ωστόσο, με δυο αποφάσεις διοικητικών εφετείων η παραπάνω πρόβλεψη έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Πιο συγκεκριμένα, με τις υπ’ αρ. 759/2019 και 716/2020 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης καθώς και την υπ’ αρ. 734/2020 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των προβλεπόμενων στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, σύμφωνα με τα οποία η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου διακόπτεται μόνο με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου και χωρίς την εμπρόθεσμη κοινοποίησή τους διότι οδηγεί σε επιμήκυνση της παραγραφής και αντίκειται στις προβλέψεις του Συντάγματος για την ασφάλεια δικαίου.

Το ζήτημα έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η κρίση του αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Στο μεταξύ η φορολογική διοίκηση με εγκυκλιό της για το θέμα καλεί τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες όχι μόνο να εκδίδουν αλλά και να κοινοποιούν τις σχετικές αποφάσεις στους φορολογούμενους προκειμένου να διακόπτεται η παραγραφή. Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο μέχρι να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, “καλούνται οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, στους οποίους απευθύνεται το παρόν, όπως παρακολουθούν τον χρόνο έκδοσης των καταλογιστικών πράξεων διασφαλίζοντας, ανεξαρτήτως της χρήσης που αυτές αφορούν, την αμελλητί κοινοποίησή τους εντός του έτους κατά το οποίο λήγει το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου και σε κάθε περίπτωση, μέχρι 31/12 του εν λόγω έτους”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει όπως και τα διοικητικά εφετεία που αναφέρθηκαν, δηλαδή ότι η κοινοποίηση των πράξεων είναι προϋπόθεση για την διακοπή της παραγραφής τότε αναμένεται να παραγραφούν φορολογικές υποθέσεις.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 2 =