αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο TOP-5 των κατασκευαστών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις smartphone στην Ελλάδα

Το TOP-5 των κατασκευαστών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις smartphone στην Ελλάδα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων για τη χρονιά που πέρασε έφτασαν τα 2,6 εκατ. τεμάχια – καταγράφοντας οριακή πτώση σε σχέση με το 2017. Το συνολικό ποσό όμως που διέθεσαν οι έλληνες για αγορά κινητών, ξεπέρασε τα 560 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδη υψηλότερο κατά 40 εκατ. εν συγκρίσει με τα 520 εκατ. που δαπανήθηκαν το 2017.

Ο λόγος για την αντιστρόφως ανάλογη πορεία του αριθμού των συσκευών με την αξία των πωληθέντων συσκευών είναι αρχικά η διάθεση όλο και πιο ακριβών έξυπνων κινητών τηλεφώνων από πλευράς των κατασκευαστών – με αρκετά μάλιστα εξ αυτών να διαθέτουν χαρακτηριστικά πιο προηγμένα κι από laptops.

Επιπλέον από τις συνολικές πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών, οι πωλήσεις των smartphones αντιπροσωπεύουν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα το 2018 εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύαν το 81% των συνολικών πωληθέντων συσκευών εν συγκρίσει με το 78% που ήταν το 2017.

Ταυτόχρονα βέβαια και οι ίδιοι οι καταναλωτές, η πλειονότητα των οποίων μέχρι χθες προτιμούσε συσκευές έως 200 ευρώ, δείχνουν να ξεπερνούν αυτό το ορόσημο επιλέγοντας ακριβότερες συσκευές που προτίθενται να κρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, το μερίδιο των συσκευών με κόστος έως 150 ευρώ έχει μειωθεί στο 36% από 40% που ήταν το 2017, ενώ αντίθετα αυξήθηκε από το 41% στο 44% το μερίδιο των συσκευών με τιμή 150 έως 300 ευρώ και από 5,5% σε 7% το ποσοστό των συσκευών που κινούνται μεταξύ 300 και 400 ευρώ.

Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών

Όσο για τους πρωταγωνιστές κατασκευαστές της ελληνικής αγοράς smartphones θα λέγαμε ότι συνοψίζονται σε 5, με το μερίδιό τους σε επίπεδο πωληθέντων συσκευών να ξεπερνά στο σύνολο της χρονιάς το 83%.

Την πρωτοκαθεδρία έχει για ακόμα μια χρονιά η Samsung με το μερίδιό της να πλησιάζει το 30%. Ωστόσο το μερίδιο της νοτιοκορεάτικης εταιρείας ήταν κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο από αυτό του 2017.

Στη δεύτερη θέση έχοντας επωφεληθεί της πραναφερθείσαν πτώσης βρίσκεται η κινεζική Huawei, η επιθετική πολιτική της οποίας έχει εκτοξεύσει το μερίδιο της στο 24% από 16,5% που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Η άνοδος της Huawei μετά και την επιτυχία του μοντέλου P20 Pro είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο η πρωτιά που για ακόμα μια χρονιά σημείωσε τον μήνα Δεκέμβριο – η Huawei βρέθηκε στην πρώτη θέση των πωλήσεων με το μερίδιο της να αγγίζει το 30% έναντι 28% περίπου της Samsung – είναι εν μέρει πλασματική αν σκεφτεί κανείς την προσφορά που έτρεξε για όλο το μήνα κατά την οποία έδινε με την αγορά ενός premium smartphone μια ακόμα συσκευή δώρο.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Xiaomi, η οποία αναδείχτηκε και η μεγάλη νικήτριατης χρονιάς καταφέρνοντας να διευρύνει το μερίδιό της κατά 8% – από το 6% που ήταν το 2016 έφτασε στο 15% το 2018.

Στην τέταρτη θέση έπεσε η MLS με το μερίδιο της το 2018 να διαμορφώνεται στο 8% από 9% που ήταν το 2017 ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Apple, το μερίδιο της οποίας έπεσε στο 6,4% από 7,5% που ήταν το 2017.

Αξιοσημείωτη είναι και η πορεία της Nokia η οποία κατάφερε να διευρύνει το μερίδιό της σε πάνω από 3% την ώρα που οι υπόλοιποι κατασκευαστές κινήθηκαν σε χαμηλότετα του 3% επίπεδα.

Βέβαια η κατάταξη αλλάζει αν η κατηγοριοποίηση γίνει με βάση την αξία πωλήσεων. Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα πάντα με παράγοντες της αγοράς, την πρώτη θέση καταλαμβάνει και πάλι η Samsung, με το μερίδιο της να διαμορφώνεται στο 36% ωστόσο στη δεύτερη θέση ανεβαίνει η Apple με το μερίδιό της να είναι περίπου στο 21%. Κατά πόδας ακολουθεί η Huawei με το μερίδιό της να διαμορφώνεται περίπου στο 20% ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Xiaomi η οποία ξεπέρασε το «φράγμα» του 10%. Στην πέμπτη θέση, με μεγάλη όμως διαφορά βρίσκεται η MLS με το μερίδιό της να φτάνει το 3,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις μεγαλύτεροι κατασκευαστές έχουν περίπου το 90% της αγοράς με βάση τις πωλήσεις.

Η κατάταξη έχει δεχτεί μικρές διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια, πολλοί ωστόσο ισχυρίζονται ότι το 2019 θα είναι πολλά υποσχόμενο για κατασκευαστές που είτε κάνουν τα πρώτα τους βήματα είτε ανανεώνουν τις σειρές με καινοτόμα μοντέλα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Honor, η οποία έκλεισε το 2018 με μερίδιο της τάξης του 1,3%, με τον Δεκέμβριο όμως να φθάνει στο εντυπωσιακό 3,5%. Αντιστοίχως, δυναμικό comeback προσπαθεί να κάνει και η Motorola, ενώ σύμφωνα με αναλυτές Alcatel, Sony Mobile ακόμα και Meizu ίσως τα καταφέρουν καλύτερα την νέα χρονιά.

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 10 =