αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο Quizdom, το Taxibeat, η AbΖorba και οι άλλοι: Οι ελληνικές startups που τράβηξαν όλα τα βλέμματα και τελικά εξαγοράστηκαν

Το Quizdom, το Taxibeat, η AbΖorba και οι άλλοι: Οι ελληνικές startups που τράβηξαν όλα τα βλέμματα και τελικά εξαγοράστηκαν

Είναι αλήθεια, ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι (ή λίγο μεγαλύτεροι) άνθρωποι στην Ελλάδα, ξεκινούν την δική τους startup. Λίγο η εξάπλωση των νέων τεχνολογιών, λίγο η έλλειψη άλλων επαγγελματικών επιλογών στην αγορά, και κάπως έτσι έχει δημιουργηθεί ένα καινοτόμο επιχειρηματικό οικοσύστημα, που δείχνει να κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός. Όσο περνά ο καιρός, κι άλλοι νέοι επιχειρηματίες προστίθενται σε αυτό.

Μάλιστα, κάποιες από τις ελληνικές startups, κατάφεραν να τραβήξουν πάνω τους όλα τα βλέμματα, τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα; Έφτασαν να εξαγοραστούν από μεγάλες εταιρίες. Κάνοντας το όνομα τους γνωστό σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ οι ιδρυτές τους έλαβαν σημαντικά χρήματα. Το περιοδικό Reporter, παραθέτει μερικά τέτοια success stories.

Taxibeat

Στη µεγαλύτερη αυτοκινητοβιοµηχανία Daimler, µέσω της θυγατρικής «mytaxi», πέρασε µέσα στο 2017 το 100% της εφαρµογής για κλήσεις ταξί.

Η εξαγορά έγινε έναντι 40 εκατ. ευρώ και πλέον ονοµάζεται Βeat. Προβλέπεται η επέκταση της παρουσίας του Taxibeat σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και η διεύρυνση κατά 108.000 των εγγεγραµµένων επαγγελµατιών οδηγών του. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Νίκο Δρανδάκη, σύµβουλο επιχειρήσεων σε θέµατα τεχνολογίας και νέων µέσων, το 2011.Η ιδέα ξεκίνησε όταν βρέθηκε σε µια αποµακρυσµένη περιοχή της Αττικής και δεν µπορούσε να βρει ταξί. Η εφαρµογή καταγράφει ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης 180%, µε µια βάση 8.000 εγγεγραµµένων οδηγών ταξί, και µε χρήστες που υπερβαίνουν τους 540.000.

Innoetics

Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες µετατροπής κειµένου σε οµιλία κέρδισε το ενδιαφέρον της Samsung Electronics, την οποία και εξαγόρασε τον Ιούλιο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 και ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Αιµίλιος Χαλαµανδάρης µε ακόµα πέντε ερευνητές – ιδρυτές της εταιρείας στόχευαν την εξέλιξη και τη µέγιστη αξιοποίηση των αποτελεσµάτων της έρευνάς τους στις τεχνολογίες φωνής. Η Innoetics θα συνεχίσει την ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισµικού για την επέκταση της χρήσης φωνητικής αλληλεπίδρασης µε καθηµερινές τεχνολογίες, όντας πλέον ανεξάρτητη θυγατρική της Samsung και διατηρώντας τη λειτουργία της στην Αθήνα. Το ακριβές ποσό της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά η επιχειρηµατική κοινότητα κάνει λόγο για υψηλό τίµηµα στα επίπεδα του Taxibeat.

Acocarrot

Στη λίστα µε τα success stories και η Acocarrot η οποία κατάφερε να λάβει το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων και να εξαγοραστεί από τη γερµανική Glispa Global Group.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Κωνσταντίνο Χρίστου, Γιώργο Ηρακλέους, Γιώργο Μακκούλη και Παναγιώτη Παπαγεωργίου, φίλους από το κολέγιο και το στρατό. Κατάφερε να προσελκύσει τους διεθνείς επενδυτές µία ιδέα όπου εστιάζει σε διαφηµίσεις των κινητών εφαρµογών µε τη σήµανση ως «sponsored». Η Avocarrot είχε χρηµατοδοτηθεί το 2015 µε 2 εκατ. δολλάρια από το Odyssey Jeremie Partners Odyssey Ventures, την Darling Ventures και τους ιδιώτες επενδυτές Γιώργο Ζαχαρία, Θάνο Τριαντ και Andy Porteous, ενώ µετά την εξαγορά της συνεχίζει να λειτουργεί αυτόνοµα από την Αθήνα. Η Glispa προβλέπεται να επενδύσει στο ελληνικό γραφείο της Avocarrot, δηµιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της τεχνολογίας.

Ε-food.gr

Γερµανικός όµιλος, η Delivery Hero – µε βασικό µέτοχο το γερµανικό όµιλο Rocket Internet- πριν δύο χρόνια εξαγόρασε το γνωστή εφαρµογή e-food.gr που είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητά του το 2012.

Το 2011 ο Απόστολος Αποστολάκης είχε µία ιδέα και έφερε στην Ελλάδα την παραγγελία delivery µέσω internet. Ο ίδιος µαζί µε τους συνεταίρους του πήγαινε σε εστιατόρια για να πείσει τους καταστηµατάρχες να µπουν στην νέα τεχνολογία. Από το σύνολο των παραγγελιών delivery που πραγµατοποιούνται µέσω internet, το e-food.gr πραγµατοποιεί πάνω από 50%. Η Delivery Hero δραστηριοποιείται στο χώρο του online delivery φαγητού σε 34 χώρες, µε περισσότερους από 1.500 εργαζόµενους στο δυναµικό της.

Crypteia Networks

Μια εταιρεία µε έδρα το Περιστέρι γεννήθηκε το 2012 µε σκοπό να αναπτύσσει εταιρικές λύσεις ασφαλείας στο cloud (στον αποθηκευτικό χώρο στο διαδίκτυο) για τον εντοπισµό και την αποτροπή σε τρέχοντα χρόνο κινδύνων όπως κλοπή δεδοµένων ή κυβερνοεπιθέσεων.

Η επιχείρηση προσέλκυσε το ενδιαφέρον της PCCW, επιχειρηµατικής µονάδας µε διεθνή παρουσία της µεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στο Χονγκ Κονγκ, HKT. Το ποσό της εξαγοράς δεν έχει κοινοποιηθεί ενώ η προϋπόθεση για να κλείσει η συµφωνία ήταν να παραµείνουν στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως αυτόνοµη θυγατρική. Η Crypteia Networks αριθµούσε πάνω από 150 πελάτες σε χώρες όπως το Ηνωµένο Βασίλειο, η Γερµανία, αλλά και η Ελλάδα

Quizdom

Το 2017 εξαγοράστηκε µια ακόµη ελληνική startup, η Quizdom από το γερµανικό όµιλο friends4media , που αποτελεί εφαρµογή δηµοφιλούς παιχνιδιού γνώσεων.

Ο Παντελής Μαυροµµάτης και ο Τριαντάφυλλος Ξυλούρης σκέφτηκαν την ιδέα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Πρωταρχική σκέψη, πέρα από το παιχνίδι, ήταν πως απουσίαζε από την ελληνική αγορά µια εφαρµογή που να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να µετρήσουν τις γνώσεις τους παίζοντας και µάλιστα µε φίλους, από απόσταση. Αποτελείται από 16 κατηγορίες ερωτήσεων και σε κάθε αναµέτρηση οι αντίπαλοι επιλέγουν από 2 κατηγορίες ο καθένας και καλούνται να απαντήσουν εναλλάξ στις ίδιες 16 ερωτήσεις.

Antcor

Ξεκίνησε το 2004 από την Πάτρα και στη συνέχεια µεταφέρθηκε το 2006 στην Αθήνα για να εξαγοραστεί οκτώ χρόνια µετά έναντι 8,5 εκατ. ευρώ από την u-blox, εισηγµένη στο χρηµατιστήριο της Ελβετίας, µε κεφαλαιοποίηση που ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία σχεδίαζε και προωθούσε το λογισµικό για µικροεπεξεργαστές ασύρµατων δικτύων wi-fi. Είχε λάβει σε αυτά τα χρόνια πάνω από 1 εκατ. ευρώ χρηµατοδότησης από την ελληνική Attica Ventures και 1,5 εκατ. από την εισηγµένη στο NASDAQ εταιρεία CEVA, ενώ είχε αναδειχτεί σε µία από τις πολλά υποσχόµενες νέες εταιρείες.

AbΖorba

Ιδρύθηκε ένα καλοκαίρι του 2011 στην Ελλάδα. Οι συνιδρυτές Δηµήτρης Τσίγκος, πρόεδρος, ο κ. Andrew Hughes, διευθύνων σύµβουλος και ο κ. Μάνος Μοσχούς, βασικός δηµιουργός των πρώτων παιχνιδιών µετέφεραν αργότερα την έδρα της στις Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής (ΗΠΑ).

Η ιδέα ήρθε από την ισχυρή προοπτική ανάπτυξης των τυχερών παιχνιδιών . Αυτό οδήγησε τον αυστριακό κολοσσό Νοvomatic να εξαγοράσει την ελληνικών συµφερόντων εταιρεία, η οποία είχε αναπτύξει την τεχνολογία που επέτρεπε τη διεξαγωγή παιχνιδιών µέσω των social media (π.χ., Facebook) µε εξειδίκευση τα παιχνίδια καζίνων. Η Novomatic έχει εξειδίκευση στην παραγωγή VLTs και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες, απασχολεί πάνω από 20.000 εργαζόµενους και ο τζίρος που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

BugSense

Το 2011 οι Γιάννης Βλαχογιάννης και Παναγιώτης Παπαδόπουλος ιδρύουν την BugSense, δηµιουργώντας ένα εργαλείο που να συλλέγει και να αναλύει αναφορές σφαλµάτων από εφαρµογές σε κινητά. Έχουν αποφοιτήσει από το ΤΕΙ Πειραιά και όπως συνηθίζουν να λένε στις συνεντεύξεις τους αν δεν µατώσεις, δεν έχεις περάσει καλά.

Τον Σεπτέµβριο του 2013 η εισηγµένη στον Nasdaq Splunk Inc. αναγνώρισε την επιτυχία και προχώρησε στην εξαγορά της ελληνικής startup. Η BugSense έχει έδρα στη Αθήνα, γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο και πελάτες εταιρείες όπως Samsung, VMWare, Skype, Instagram, Shazam και SoundCloud.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =