αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο Harvard έκανε έρευνα 85 ετών και αποκαλύπτει το Νο1 πράγμα που μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή (όχι, δεν είναι τα χρήματα)

Το Harvard έκανε έρευνα 85 ετών και αποκαλύπτει το Νο1 πράγμα που μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή (όχι, δεν είναι τα χρήματα)

Το 1938, ερευνητές του Χάρβαρντ ξεκίνησαν μια μελέτη δεκαετιών για να δώσουν απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα: Τι είναι τελικά αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή; Οι ερευνητές συγκέντρωσαν αρχεία υγείας από 724 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και έκαναν λεπτομερείς ερωτήσεις για τη ζωή τους ανά διετία. Η μελέτη διήρκεσε 85 χρόνια. Τελικά, δεν είναι η επιτυχής καριέρα, τα χρήματα ή υγιεινή διατροφή και η άσκηση, εκείνα που μας χαρίζουν την ευτυχία; Όχι.

Η έρευνα έδειξε το εξής: Οι θετικές σχέσεις στη ζωή μας, η φιλία, η συντροφικότητα, αυτά μας κρατούν ευτυχισμένους. Αλλά και μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο.

Μια παρόμοια άποψη έχει και ο Warren Buffett. «Όταν πλησιάζετε στο τέλος της ζωής σας, το μόνο μέτρο επιτυχίας σας θα πρέπει να είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θέλατε να σας αγαπούν και όντως σας αγαπούν […] Το πρόβλημα με την αγάπη είναι ότι δεν είναι… προς πώληση», έχει πει ο διάσημος businessman. Θυμηθείτε εδώ όλη την άποψη του.

Ο Robert Waldinger, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ο Marc Shulz, associate director του ινστιτούτου Harvard Study of Adult Development και ψυχοθεραπευτής, εξηγούν στο CNBC πώς οι σχέσεις στη ζωή μας, μας επηρεάζουν και σωματικά. Έχετε παρατηρήσει ποτέ την αναζωογόνηση που νιώθετε όταν πιστεύετε ότι κάποιος σας έχει καταλάβει πραγματικά κατά τη διάρκεια μιας καλής συνομιλίας; Ή υποφέρετε από έλλειψη ύπνου σε μια περίοδο διαμάχης;

Για να βεβαιωθείτε ότι οι σχέσεις σας είναι υγιείς και ισορροπημένες, είναι σημαντικό να επιδιώκετε την «κοινωνική υγεία». Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι μόλις δημιουργήσουμε φιλίες και στενές σχέσεις, όλα λύθηκαν. Αλλά η κοινωνική μας ζωή είναι ένα ζωντανό σύστημα και χρειάζεται «άσκηση».

Στις σχέσεις ζωής υπάρχουν 7 βασικοί πυλώνες:

Ασφάλεια: Ποιον θα καλούσατε αν ξυπνούσατε φοβισμένοι στη μέση της νύχτας; Σε ποιον θα απευθυνόσουν σε μια στιγμή κρίσης;

Μάθηση και ανάπτυξη: Ποιος σας ενθαρρύνει να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να ρισκάρετε, να επιδιώξετε τους στόχους της ζωής σας;

Συναισθηματική εγγύτητα και εμπιστοσύνη: Ποιος ξέρει τα πάντα (ή τα περισσότερα πράγματα) για εσάς; Σε ποιον μπορείτε να απευθυνθείτε όταν αισθάνεστε «πεσμένοι» και να είστε ειλικρινείς σχετικά με το πώς αισθάνεστε;

Επιβεβαίωση ταυτότητας και κοινή εμπειρία: Υπάρχει κάποιος στη ζωή σας που έχει μοιραστεί πολλές εμπειρίες μαζί σας και που σας βοηθά να ενισχύσετε την αίσθηση του ποιοι είστε;

Οικειότητα: Αισθάνεστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο οικειότητας που έχετε αναπτύξει με τον/ την σύντροφό σας;

Βοήθεια: Σε ποιον απευθύνεστε εάν χρειάζεστε κάποια εξειδίκευση ή βοήθεια για την επίλυση ενός πρακτικού προβλήματος (π.χ. φύτευση δέντρου, επιδιόρθωση της σύνδεσης WiFi).

Διασκέδαση και χαλάρωση: Ποιος σας κάνει να γελάτε; Ποιον καλείτε για να δείτε μια ταινία ή να πάτε ένα ταξίδι; Με ποιον αισθάνεστε συνδεδεμένοι και άνετα;

Ακολουθεί ένας πίνακας που έχει σχεδιαστεί με βάση τους 7 πυλώνες. Η πρώτη στήλη αφορά τις σχέσεις που πιστεύετε ότι έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο πάνω σας.

Τοποθετήστε ένα σύμβολο συν (+) στις κατάλληλες στήλες εάν μια σχέση φαίνεται να προσθέτει σε αυτόν τον τύπο υποστήριξης στη ζωή σας και ένα σύμβολο μείον (-) εάν μια σχέση στερείται αυτού του τύπου υποστήριξης. Θυμηθείτε δεν πειράζει αν οι σχέσεις σας δεν σας προσφέρουν όλα αυτά τα είδη υποστήριξης ταυτόχρονα, αλλά κάποια εξ αυτών.

«Μην φοβάστε να προσεγγίσετε τους ανθρώπους της ζωής σας. Είτε πρόκειται για μια στοχαστική ερώτηση, είτε για μια στιγμή αφοσιωμένης προσοχής, δεν είναι ποτέ αργά να εμβαθύνετε τις συνδέσεις που έχουν σημασία για εσάς» καταλήγει το CNBC.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four − 4 =