αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο Hararvard αφιέρωσε 73 χρόνια και έκανε μια έρευνα για να βρει το στοιχείο που μας κάνει ευτυχισμένους. Εδώ είναι το αποτέλεσμα

Το Hararvard αφιέρωσε 73 χρόνια και έκανε μια έρευνα για να βρει το στοιχείο που μας κάνει ευτυχισμένους. Εδώ είναι το αποτέλεσμα

Τελικά, τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή; Μια μεγάλη έρευνα υποστηρίζει ότι έχει το βρει την απάντηση. Οι ερευνητές του Harvard ανέλυσαν gigabytes επιστημονικών δεδομένων για να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους.

Το Harvard ξεκίνησε αυτήν την έρευνα το 1938. Επικεφαλής είναι ο Dr. Robert Waldinger, καθηγητής στο Harvard Medical School. Σε 73 χρόνια, ακολούθησαν τη ζωή 724 ανδρών, χρόνο με το χρόνο, καταγράφοντας την καριέρα τους, την προσωπική τους ζωή και την υγεία τους. Κανείς δεν είχε ιδέα πώς θα εξελισσόταν η ζωή αυτών των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες,που ήταν όλοι έφηβοι όταν ξεκίνησαν, ακολούθησαν διαφορετικές καριέρες, από εργάτες σε εργοστάσιο, μέχρι δικηγόροι και γιατροί, ενώ ένας από αυτούς έγινε και Πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Για να συλλέξουν αυθεντικά στοιχεία, οι ερευνητές σχεδίασαν λεπτομερή ερωτηματολόγια και τους έκαναν στη συνέχεια προσωπικές ερωτήσεις. Επίσης, συνέλεξαν ιατρικά δεδομένα, σκάναραν τον εγκέφαλό τους και μίλησαν στα παιδιά και στις συζύγους τους. Μάλιστα, μαγνητοσκόπησαν και βαθιές και ειλικρινείς συζητήσεις τους με τις συζύγους τους.

Ποιες στιγμές της ζωής σου αναπολείς περισσότερο; Ποιες στιγμές σου φέρνουν χαμόγελο; Οι άνθρωποι που είναι πιο συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα είναι πιο χαρούμενοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που είναι λιγότερο συνδεδεμένοι. Η ουσιαστική επικοινωνία σε ανταμείβει. Οι άνθρωποι αναζητούν την κάθαρση και το να ανοιγόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα μας βοηθά.

Από την άλλη πλευρά, τι αποτέλεσμα θα έχεις να επιλέξεις τον… μοναχικό δρόμο; Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι άνθρωποι που είναι απομονωμένοι είναι λιγότερο χαρούμενοι, λιγότερο υγιείς και ζουν λιγότερο.

Και κάτι ακόμα: Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από τον αριθμό των σχέσεων που έχει κάποιος. Με απλά λόγια, δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις γύρω σου μια κοινότητα με… αμέτρητους ανθρώπους. Μπορεί να έχεις έναν μικρότερο κύκλο, αλλά αν ταυτόχρονα έχεις δημιουργήσει καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις τότε σε βάθος χρόνου θα είσαι πιο ευτυχησμένος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 7 =