αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο fund SouthBridge ετοιμάζει και άλλες επενδύσεις σε ελληνικές εταιρίες, μετά το Skroutz.gr

Το fund SouthBridge ετοιμάζει και άλλες επενδύσεις σε ελληνικές εταιρίες, μετά το Skroutz.gr

Ήταν Απρίλιος του 2015 όταν το private equity fund SouthBridge Europe Mezzanine ολοκλήρωνε -έπειτα από προετοιμασία μηνών- την πρώτη του τοποθέτηση σε ελληνική εταιρεία. Επρόκειτο για τη γνωστή πλέον στο ευρύ κοινό HotelBrain, που ειδικεύεται στη διαχείριση και την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και στη μίσθωσή τους, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον όρο “hotel management”.

Λίγους μήνες μετά, η διαπραγμάτευση της νέας τότε κυβέρνησης με τους θεσμούς φέρνει τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ε.Ε., προκαλώντας μια κρίση που εκτονώνεται με την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου. Σε έναν εντελώς παγωμένο περιβάλλον για επενδύσεις, η SouthBridge ανακοινώνει το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς όχι μία, αλλά δύο ακόμη συμφωνίες, για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ναύλωσης σκαφών αναψυχής Cosmos Yachting Hellas και της εταιρείας INKAT που διαχειρίζεται το δίκτυο λιανικής Kiosky’s.

Οι κινήσεις αυτές, τη χρονική στιγμή που υλοποιήθηκαν, απαίτησαν υψηλό βαθμό αποφασιστικότητας και πίστης στο πλάνο και την αξία των εταιρειών στις οποίες τοποθετήθηκε επενδυτικά. Ακολούθησαν νέες επενδύσεις του Southbridge στην εταιρεία facility management Manifest, την εταιρεία τροφίμων Arivia, την εταιρεία διαχείρισης luxury hotels Katikies Group, την Alpha Διανομές και πιο πρόσφατα στη Skroutz Α.Ε., της εταιρείας που ανέπτυξε και διαχειρίζεται την εξαιρετικά γνωστή και πετυχημένη μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr.

Το deal για τη Skroutz έφερε ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο το SouthBridge λόγω της δημοτικότητας της διαδικτυακής πλατφόρμας. Πρόκειται για το πιο πετυχημένο startup στην Ελλάδα γιατί, πέραν της επιχειρηματικής του επιτυχίας, αναπτύχθηκε χωρίς ουσιαστικό funding (σ.σ. η τοποθέτηση της Dionic ήταν πολύ μικρή).

Όπως έχει γράψει το Capital.gr., η συμμετοχή του SouthBridge αφορά στη σύναψη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, τετραετούς διάρκειας, για μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ήταν μια διαδικασία που απαίτησε χρόνο, όμως εξ αρχής η σύμπραξη του fund με την ομάδα των επιχειρηματιών-ιδρυτών του Skroutz έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα.

Η σημασία του timing στις επενδύσεις

Το SouthBridge Europe Mezzanine ξεκίνησε το 2014, σε μια εποχή που ήταν προφανές ότι η ελληνική αγορά θα χρειαζόταν funding, αφού η χρηματοδότηση από τις τράπεζες θα περιορίζονταν για ευνόητους λόγους. Ήταν μια ευκαιρία για να αναδειχθούν νέα private equity funds, την οποία διέβλεψε έγκαιρα η Εύη Αδριανού (στέλεχος με πολυετή εμπειρία στο investment banking, ως επικεφαλής του τμήματος Investment Banking της Telesis Finance και στη συνέχεια στην Eurobank EFG Telesis Finance), ο Γιώργος Μαυρίδης (υψηλόβαθμο στέλεχος επί σειρά ετών στην EFG Telesis and EFG Eurobank) και ο Μίλτος Κορνάρος (υψηλόβαθμο στέλεχος επί σειρά ετών EFG Telesis, EFG Eurobank, MIG, IBG, Singular Logic, Geniki Bank), οι οποίοι επίσης μετέχουν στο σχήμα της Southbridge.

Το fund όπου anchor investor είναι το EIF (European Investment Fund) και η EBRD αποτελεί μια εταιρεία επενδύσεων (risk capital investment company, αλλιώς société d’investissement en capital à risque – SICAR) που συμμετέχει μέσω υβριδικών μορφών χρηματοδότησης κεφαλαίου (quasi – equity) σε ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια 65 εκατ.ευρώ.

Όπως εξηγούν τα στελέχη της SouthBridge στο Capital.gr, η απόφαση να ξεκινήσουν το 2015 την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν υπολογισμένη και αποτέλεσμα καλής προετοιμασίας. Το timing στις επενδύσεις, σημειώνουν, έχει πολύ μεγάλη σημασία και ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων την περίοδο εκείνη, επιδιώκουν οι τοποθετήσεις που πραγματοποιούν να έχουν πολύ καλό downside protection, με ανθεκτικότητα, δηλαδή, ικανότητα προσαρμογής και πρόβλεψη για σημαντική ανάπτυξη.

Όπως εξηγεί η Εύη Ανδριανού, το SouthBridge έχει επιλέξει να αξιοποιεί τη χρηματοδότηση μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων. “Το fund είναι mezzanine capital επι της αρχής. Θεωρούμε ότι προσφέρουμε ένα προϊόν που ταιριάζει στην οικονομική συγκυρία αφού δίνει την ικανότητα στην εταιρεία να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια, πριν εμείς, ως επενδυτές, μετατρέψουμε το ομολογιακό δάνειο και γίνουμε equity holders. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πρακτικά ότι όταν έχει αρχίσει να αποδίδει η επένδυση, θα είναι λιγότερο dilutive για τους μετόχους της εταιρείας.”

Ο παράγοντας επιχειρηματίας

Η επενδυτική στρατηγική του fund δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως άλλωστε προκύπτει από τις τοποθετήσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, αλλά αποτελεί έναν συνδυασμό “καλή εταιρεία-επιχειρηματίας-κλάδος”. “Ο παράγοντας επιχειρηματίας είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που εξετάζουμε σε κάθε μας επένδυση”, σημειώνει από την πλευρά του ο Μίλτος Κορνάρος.

Το SouthBridge ουσιαστικά παρέχει growth capital και επενδύει με focus στον επιχειρηματία, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι και ο μέτοχος και ο manager. Προσαρμόζει, δε, το προϊόν της ανά περίπτωση, ώστε να δημιουργήσει κίνητρα στους ανθρώπους-κλειδιά κάθε εταιρείας να φέρουν αποτελέσματα. Για εταιρείες που έχουν πραγματική ανάπτυξη, η στρατηγική της θεωρείται ιδανική. Η Hotel Brain είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού η τοποθέτηση του SouthBridge έγινε όταν η εταιρεία πραγματοποιούσε τζίρο 1,5 εκατ.ευρώ και σήμερα κινείται σε επίπεδα άνω των 30 εκατ.

Ο χρονικός ορίζοντας του fund οριοθετείται μεταξύ 5-7 ετών αφού απαιτείται χρόνος και για την επένδυση και για τον επιχειρηματία για να αποδώσει η τοποθέτηση. Ήδη το SouthBridge έχει υλοποιήσει σε διάστημα 3ετίας οκτώ επενδυτικές τοποθετήσεις στην Ελλάδα και όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του, προγραμματίζονται μεσοπρόθεσμα ακόμη 2 -3 νέες επενδύσεις.

Το fund έχοντας επιλέξει ως αγορά-στόχο την Ελλάδα, θεωρεί πως η συγκυρία, η μεταβλητότητα που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς αποτελεί ένα σταθερό δεδομένο σε κάθε απόφασή του, είναι κομμάτι του ρίσκου που αναλαμβάνει. Η τρέχουσα συγκυρία δεν είναι διαφορετική, εξηγούν οι επικεφαλής του SouthBridge, όμως σαφώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Υπάρχει έντονη κινητικότητα, δρομολογούνται πολλές συμφωνίες ευρύτερα στην αγορά, οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αν και απαιτείται αρκετός χρόνος για να ωριμάσουν.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει ο καταλύτης αυτό που θα πυροδοτήσει μια εντυπωσιακή οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη στη χώρα, αντίθετα η φορολόγηση παραμένει μεγάλο αντικίνητρο, εντούτοις η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, αργά πλην σταθερά.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =