αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Coinbase μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Το Coinbase μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Μια νέα εποχή φαίνεται να αρχίζει για τη βιομηχανία των κρυπτογραφημένων αξιών που έρχονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ύστερα από ένα χρόνο αλματώδους ανόδου των κρυπτονομισμάτων, κυρίως του μεγαλύτερου εξ αυτών, του bitcoin. Η εκτίναξη της τιμής του bitcoin, που έφθασε προ ημερών στο άνευ προηγουμένου επίπεδο των 65.000 δολαρίων για να υποχωρήσει μέσα σε δύο ημέρες περίπου σε 63.000 δολάρια, αντανακλά το εντεινόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών και την αυξανόμενη δραστηριότητα στον κλάδο. Συνοδεύεται από συχνές ανακοινώσεις μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και επιχειρήσεων που αποδέχονται όλο και περισσότερο τα κρυπτονομίσματα στις συναλλαγές τους.

Αναπόφευκτα έχει εντείνει τον προβληματισμό των κεντρικών τραπεζών, πολλές από τις οποίες σχεδιάζουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, όπως η ΕΚΤ που εκπονεί σχέδια για το ψηφιακό ευρώ. Προπαντός, όμως, έχει επισπεύσει τις προσπάθειες για ρύθμιση της ραγδαία αναπτυσσόμενης αλλά αδιαφανούς αυτής αγοράς. Η προοπτική των ρυθμίσεων στον κλάδο φέρνει μαζί της ποικίλα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων ακόμη και μία πιθανή διάσπαση της αγοράς. Καταλύτης στις εξελίξεις ενδέχεται να αποβεί η εισαγωγή του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, του Coinbase, που μέσα στην εβδομάδα εισήχθη στην αγορά της Νέας Υόρκης στον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Πλησίασε μάλιστα αμέσως τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων που είχε θέσει για τη χρηματιστηριακή του αξία έστω και αν υποχώρησε στην επόμενη συνεδρίαση με τη χρηματιστηριακή του αξία να βρίσκεται έτσι σε επίπεδα γύρω στα 84 δισ. δολάρια.

Παράγοντες της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων θεωρούν βέβαιο πως η εισαγωγή του Coinbase στο χρηματιστήριο πρόκειται να επισπεύσει τις εξελίξεις προς δύο κατευθύνσεις, τόσο προς την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς όσο και προς την επιβολή των ρυθμίσεων. Ανάμεσά τους ο Ξενοφών Κοντούρης, επιχειρηματίας στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και συνιδρυτής της σχετικής με τα κρυπτονομίσματα νεοφυούς επιχείρησης Athens DAO, που μιλώντας στην «Κ» δηλώνει αισιόδοξα ότι η εισαγωγή του Coinbase στον δείκτη Nasdaq προλειαίνει το έδαφος για την πλήρη νομιμοποίηση της βιομηχανίας. Ο εν λόγω επιχειρηματίας επισημαίνει πως οι πιέσεις για ρύθμιση της βιομηχανίας είχαν ενταθεί σαφώς πριν από την αρχική δημόσια εγγραφή του Coinbase. Οπως και η πλειονότητα των ανθρώπων που κινούνται στον κλάδο, πάντως, υπογραμμίζει πως κάθε προσπάθεια για ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων εναντιώνεται στη μυστικότητα, κεντρικό χαρακτηριστικό της, βασικό κίνητρο των χρηστών των κρυπτονομισμάτων και ουσιαστικά κεντρική ιδέα γύρω από την οποία σχεδιάστηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το ψηφιακό ευρώ που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα φέρουν το 43% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων να θέλει από το ψηφιακό ευρώ πρωτίστως το απόρρητο και δευτερευόντως την ασφάλεια και τη δυνατότητα χρήσης του για πληρωμές σε όλη την Ευρωζώνη.

Θεωρητικά, οι ρυθμίσεις στον κλάδο μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά νομιμοποιώντας πλήρως και επιτρέποντας σε μια μεγάλη αγορά όπως η Wall Street να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα. Εξίσου ορατή είναι, πάντως, η προοπτική οι ρυθμίσεις να καταργήσουν την καινοτομία της τεχνολογίας στην οποία βασίζεται η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Πολλοί, επισημαίνει ο κ. Κοντούρης, πιστεύουν ότι σε περίπτωση ρύθμισής της η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα μεταλλαχθεί και θα διασπασθεί σε δύο τμήματα:  ένα πλήρως ρυθμισμένο και εναρμονισμένο με τους κανόνες που διέπουν τις συμβατικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ένα τμήμα απολύτως μυστικό, που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν θα βρίσκεται στη σφαίρα της παρανομίας ή της νομιμότητας.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 5 =