αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο… Bitcoin της Ευρώπης: Προχωρούν οι διεργασίες για το ψηφιακό Ευρώ

Το… Bitcoin της Ευρώπης: Προχωρούν οι διεργασίες για το ψηφιακό Ευρώ

Παρά τις μεγάλες προκλήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το παγκόσμιο ράλι του πληθωρισμού η Ευρωζώνη έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα το 2022, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για καλύτερες επιδόσεις αυτό το έτος, όπως ανέφεραν σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup.

“Η Ευζωρώνη έδειξε ανθεκτικότητα 2022 παρά τις μεγάλες προκλήσεις, είχαμε ανάπτυξη που ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ και στην απασχόληση είχαμε πολύ θετικές εξελίξεις”, ανέφερε ο Πασκάλ Ντόναχιου. “Αναγνωρίζουμε πάντως ότι ο πληθωρισμός και η ενέργεια συνιστούν μεγάλη πρόκληση και εστιάζουμε σε πολιτικές που θα μειώσουν τον πληθωρισμό και θα κάνουν την οικονομική επιβράδυνση όσο το δυνατόν πιο ήπια και σύντομη”, πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επίτροπος  Τζεντιλόνι έκανε λόγο για ενθαρρυντικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι “η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει κορυφωθεί, αν και αυτό δεν ισχύει για τον δομικό πληθωρισμό και οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να δείχνουν ανθεκτικότητα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, “μια πιθανή συρρίκνωση ενδεχομένως να είναι μικρότερη από το αναμενόμενο”, εκτίμησε αν και προειδοποίησε ότι η κρίση σίγουρα δεν έχει τελειώσει.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε εξάλλου ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε δημοσιονομικές αποφάσεις, όπως οι αποφάσεις για την παράταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ο ευρύτερος σχεδιασμός τους.

“Στη συνεδρίαση του Μαρτίου θα συζητήσουμε το guidance για το δημοσιονομικό 2024 και επίσης τις ευκαιρίες που έχουμε για τον καλύτερο συντονισμό των αποφάσεων μας”, ανέφερε.

Προχωρά η εργασία για το ψηφιακό ευρώ

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών βρέθηκε σήμερα και η εργασία που έχει γίνει για το ψηφιακό ευρώ.

“Μετά από 18 μήνες συζητήσεων, αναλύσαμε τη εργασία που έχει γίνει για το πώς θα προχωρήσουμε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας ενημέρωσε για την πρόοδο και για τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας για το ψηφιακό ευρώ”, εξήγησε ο  Πασκάλ Ντόναχιου.

Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το Φθινόπωρο αν θα προχωρήσει στη φάση της υλοποίησης ή αν θα αναπτυχθούν και δοκιμαστούν άλλες τεχνικές λύσεις.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αποτέλεσμα της φάσης έρευνας το φθινόπωρο του 2023 και θα αποφασίσει σε αυτή τη βάση εάν θα προχωρήσει σε φάση υλοποίησης. Η πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ θα έρθει σε μεταγενέστερο στάδιο και θα εξαρτηθεί αναγκαστικά από τις νομοθετικές εξελίξεις της ΕΕ”, αναφέρει το Eurogroup σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νομοθετική πρόταση για το ψηφιακό ευρώ τον Μάιο αυτού του έτους. “Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΚΤ”, ανέφερε.

Τέλος, ο νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Πιέρ Γκραμέγκνα σημείωσε ότι ο χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην αξιολόγηση της οικονομικής διακυβέρνησης είναι περιορισμένος και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτητα καθώς οι αγορές θέλουν σαφήνεια σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας και σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + six =