αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο 2023 αναμένεται να είναι μια χρονιά-ρεκόρ για την κρουαζιέρα

Το 2023 αναμένεται να είναι μια χρονιά-ρεκόρ για την κρουαζιέρα

Με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Λιμένων να επιβεβαιώνουν, ότι το 2022 ήταν μία χρονιά σταθμός για τα ελληνικά λιμάνια και τις αφίξεις δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών κρουαζιέρας, ο κλάδος έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται για το καλοκαίρι του 2023 το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι ακόμη μια χρονιά-ρεκόρ της ελληνικής κρουαζιέρας.

Όπως εκτιμά η Ένωση Λιμένων οι προοπτικές για το 2023, με βάση τα σημερινά στοιχεία, είναι πολύ ευοίωνες καθώς καταγράφεται μία μεσοσταθμική αύξηση περίπου 15% στις κρατήσεις στο σύνολο σχεδόν των προορισμών.

“Η σημερινή εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική” αναφέρουν στελέχη του κλάδου. Ήδη, πολλοί ελληνικοί προορισμοί υλοποιούν έργα κατασκευής και αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών κρουαζιέρας, όπως και έργα που αφορούν την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση των λιμένων.

Νέα χρονιά ρεκόρ το 2022

Η κρουαζιέρα το 2022, κατάφερε και ξεπέρασε σε αριθμούς την προηγούμενη χρονιά-ρεκόρ, το 2019. Οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια έφτασαν τις 4.614 και ο αριθμός επιβατών σε 4.381.876.  Η σύγκριση στην αύξηση επιβατών-πλοίων με τη χρονιά Covid του 2021 είναι κατακόρυφη σε ποσοστό της τάξης του 209% και 123,5% αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον είναι η σύγκριση με το έτος ρεκόρ του κλάδου το 2019, με τον αριθμό αφίξεων κρουαζιεροπλοίων να καταγράφει αύξηση κατά 16%, ενώ με την ενσωμάτωση των τελικών στοιχείων για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά -τα έως τώρα στοιχεία αφορούν το εννεάμηνο έως 30 Σεπτεμβρίου- η αύξηση σε σχέση με το 2019 αναμένεται να αγγίξει το 20%.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουαζιερόπλοιων, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Σαντορίνη, η Μύκονος, ο Πειραιάς, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Πάτμος και το Κατάκολο. Στον αριθμό επιβατών προηγούνται η Σαντορίνη, η Μύκονος, ο Πειραιάς, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο και το Κατάκολο, ενώ ψηλά βρίσκονται επίσης τα Χανιά, Κεφαλονιά-Ιθάκη, η Πάτμος, το Λαύριο, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και το Ναύπλιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχέση με το 2021, παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις σε όλους τους προορισμούς και ιδιαίτερα στο Λαύριο κατά 291%, στη Θεσσαλονίκη και στη Σαντορίνη κατά 259%, στη Μύκονο κατά 141%, στο Βόλο κατά 114%, στην Κέρκυρα 96%, στη Ρόδο 95% και στο Ηράκλειο κατά 92%. Σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται και το homeporting στα ελληνικά λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και του Ηρακλείου, όπου προσφέρεται η σχετική δυνατότητα στους επιβάτες.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + four =