αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο 2020 ανοίξαμε τον τουρισμό με 17 κρούσματα την ημέρα. Το 2021 με 2.503

Το 2020 ανοίξαμε τον τουρισμό με 17 κρούσματα την ημέρα. Το 2021 με 2.503

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα κάνει το News247.gr, συγκρίνοντας το περσινό άνοιγμα του τουρισμού με το φετινό. Περιγράφοντας τα δεδομένα που ίσχυαν σε κάθε περίπτωση.

Επιχειρώντας μία σύγκριση της περσινής περιόδου όταν ανακοινώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού σε σχέση με φέτος, διαπιστώνεται μια δραματική διαφορά στους βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες. Βέβαια τα σημεία στα οποία βασίζεται η Κυβέρνηση ώστε να επιχειρήσει το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες είναι κυρίως τα εμβόλια, θέτοντας και άλλες δικλείδες ασφαλείας όπως τα τεστ που απαιτούνται.

Το 2020 ανοίξαμε τον τουρισμό με 17 κρούσματα την ημέρα. Το 2021 με 2053...

Αξίζει πάντως να δούμε αυτές τις μεγάλες διαφορές:

  • Τον Ιούνιο του 2020 όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Σαντορίνη το άνοιγμα του τουρισμού, όπως αναφέρεται στην 4η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου covid-19 της Κυβερνητικής Επιτροπής και αφορούσε το διάστημα 3 -11 Ιουνίου, ο μέσος όρος κρουσμάτων την ημέρα ήταν μόλις 17. Αντίθετα σήμερα κατά μέσο όρο έχουμε περί τα 2500 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως.
  • Υπάρχει η δικαιολογία ότι τότε κάναμε κατά μέσο όρο 4000 τεστ την ημέρα ενώ πλέον πλησιάζουμε τις 60.000. Εδώ να σημειώσουμε ότι τότε δεν είχαμε το εργαλείο των rapid test. Με μια πρόχειρη αναλογία ακόμη και αν υπερδεκαπλασιάζαμε τους ελέγχους το πολύ να εντοπίζονταν 250 με 300 κρούσματα στην κοινότητα, ενώ τώρα σίγουρα τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 30.000.
  • Η θετικότητα δηλαδή το ποσοστό των τεστ που επιβεβαίωνε κρούσμα τότε ήταν 0,43% ενώ τώρα εξακολουθεί να είναι πάνω από 4%. Να επισημανθεί ο το ποσοστό θετικότητας και η δημιουργία χαρτών με βάση το δείκτη αυτό γίνεται αποκλειστικά για λόγους ταξιδιωτικούς όπως έχει επισημάνει και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και πως το βασικό ζητούμενο είναι τα τεστ.
  • Η διασπορά του ιού στην Επικράτεια τότε, μετά από το ιδιαίτερα σκληρό lockdown κατά την εκδήλωση του πρώτου κύματος την Άνοιξη του 2020, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Μάλιστα η όποια επιθετικότητα είχε η επιδημία τότε, ανακόπηκε νωρίς και έτσι είχαμε προλάβει τα χειρότερα. Σήμερα ο ιός έχει εστίες σχεδόν σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες και καθημερινά βλέπουμε τον εντοπισμό του σε περισσότερες από 45-50 περιοχές.
  • Ακόμη και αν δε γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων το 2020 αφού δεν είχαμε σημαντικά αυξημένους ελέγχους, οι αντικειμενικοί σκληροί δείκτες της επιδημία, ήτοι οι διασωληνωμένοι και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καταδεικνύουν πόσο μειωμένη ήταν η παρουσία του ιού στη χώρα. Ειδικότερα:

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο News247.gr εδώ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + two =