αρχικηVIRALΤο χωριό της Νάξου το οποίο αποθεώνει το National Geographic

Το χωριό της Νάξου το οποίο αποθεώνει το National Geographic

Τι κάνουν δύο Αμερικανίδες σε ένα ξεχασμένο χωριό των Κυκλάδων; Η Μπέλα και η Έλεν ήρθαν στην Eλλάδα από περιέργεια να δουν πώς είναι η ζωή σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια ελληνικής γης. Ο Καλόξυλος, ένα απομονωμένο ορεινό χωριουδάκι 30 κατοίκων στη Νάξο, φιγουράρει αυτή τη στιγμή στα social media των πιο ενωμερωμένων travellers διεθνώς ενώ και το National Geographic Traveler τον αποθεώνει ως ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη του πλανήτη.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Μια νεαρή φιλόλογος σε φροντιστήρια της Αθήνας, η Κατερίνα Ανδριέλου, αποφάσισε να αφήσει τα πάντα και να επιστρέψει στο χωριό καταγωγής της, κάπου στην ορεινή Νάξο. Εκεί κατάφερε να μετατρέψει το παλιό πατρικό της οικογένειας σε ένα «διδασκαλείο» μαγειρικής, το «VIOMA», χωρίς τότε να φαντάζεται οτι γύρω από αυτό θα στηνόταν ένα ακόμη μεγαλύτερο εγχείρημα: Οι λιγοστοί κάτοικοι του Καλόξυλου ανέλαβαν κι αυτοί δράση κι έτσι ολόκληρο το χωριό εξελίχθηκε σε ένα ιδιότυπο, ανοιχτό, workshop μαγειρικής. Η ίδια μαγειρεύει απλές, αυθεντικές συνταγές της Νάξου, χωρίς να έχει σπουδάσει σεφ ή μάγειρας αλλά γνωρίζοντας καλά τη ντόπια κουζίνα και τις ρίζες της.

Όπως αναφέρει η Athens Voice, μέχρι στιγμής από το κυκλαδίτικο αυτό «ησυχαστήριο», έχουν περάσει πολλοί επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπως Ευρώπη, Αυστραλία, Ν. Αφρική και Αμερική. Όλοι τους αφήνουν μετά χαράς τις παραδεισένιες παραλίες της Νάξου και φτάνουν μέχρι εδώ για να βιώσουν κάτι αυθεντικό, μοναδικό και ανεκτίμητο, την καθημερινότητα των ντόπιων. Οι ασβεστωμένες μάντρες, οι γλάστρες στα περβάζια, τα σεμεδάκια στα τραπέζια στήνουν το σκηνικό ενός κόσμου στον οποίο το ρολόι έχει σταματήσει κάποιες δεκαετίες πίσω.

«Πώς είναι η ζωή στον Καλόξυλο; Καλωσορίζουμε επισκέπτες που έρχονται από μέρη μακρινά και ξεκινάμε να μαγειρέψουμε ένα τυπικό ντόπιο γεύμα. Οι πίτες, τα λαχανικά και τα τυριά βρίσκονται στο επίκεντρο όλων αυτών», εξηγεί η Κατερίνα Ανδριέλου στην ATHENS VOICE. Η αγάπη της για την αυθεντική Νάξο και την τοπική κουζίνα, η έμφυτη ανάγκη για επικοινωνία, η λατρεμένη συνήθεια να έχει φίλους στο σπίτι και να μαγειρεύουν όλοι μαζί από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν η αφορμή για να στηθεί όλο αυτό. «Ακόμη συνεχίζουμε με καινούργιες ιδέες και κάθε μέρα το βελτιώνουμε. Ήταν μία ιδέα που σε 5 μήνες βρήκε εφαρμογή. Ξεκινήσαμε από το μάθημα μαγειρικής στον Καλόξυλο και τώρα προσφέρουμε 5 tours στη περιοχή».

Όπως μαθαίνουμε, οι κάτοικοι της γειτονιάς, θα βγουν έξω να φιλέψουν τους ξένους λίγο τυρί, σταφύλι, ελιά ή ό, τι έχει ο καθένας. Θα κοντοσταθούν στα ξύλινα περβάζια, θα βγουν στο κατώφλι του καφενείου να τους καλωσορίσουν, θα τους δείξουν πώς πίνουν τον καφέ τους ή ροφήματα που φτιάχνουν από τα αρωματικά βότανα που φυτρώνουν απ’ άκρη σ’ άκρη στον τόπο τους. O φούρναρης θα τους βάλει μέσα, μπροστά στον παραδοσιακό ξύλινο φούρνο για να μυρίσουν το ψωμί που ψήνεται. Μετά θα τους τυλίξει πίτες για το πικνίκ τους κάτω από τα δέντρα. Σειρά έχει μια στάση στο τυροκομείο, εκεί ο τυροκόμος θα τους μιλήσει για τις ποικιλίες τυριών που παράγει. Αμέσως μετά, επιβάλλεται μια δοκιμή στο τοπικό αποστακτήριο για μια «γύρα» τοπικών κρασιών και ηδύποτων.

«Έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ντόπιοι και αγαπούν αυτό που κάνω! Λένε στους επισκέπτες για τη ζωή τους ή ιστορίες για όσους από τους συγγενείς τους ταξίδεψαν στην Αμερική τον περασμένο αιώνα. Και οι επισκέπτες από τη μεριά τους το απολαμβάνουν που τρώνε φαγητό σε κυκλαδίτικο σπίτι και γνωρίζουν τον τόπο «εκ των έσω»».

Έτσι το food tasting αναδεικνύεται σιγά σιγά ως ο βασικός τουρισμός του Καλόξυλου! Πρόκειται άλλωστε για το πιο δημοφιλές trend στη νέα γενιά ταξιδιωτών ανά τον κόσμο. Η γαστρονομία είναι για πολλούς μεγάλο κίνητρο για ταξίδια και παίζει καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή του προορισμού.

Η Νάξος από την άλλη είναι ένας γνωστός γαστρονομικός παράδεισος με μεγάλη ποικιλία προϊόντων. H κτηνοτροφία στη περιοχή δίνει κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πολύ συχνά βραβευμένα για την εξαιρετική γεύση τους. Η εύφορη δυτική πλευρά του νησιού είναι φημισμένη για την πατάτα αλλά και τα μποστάνια της ενώ τα ορεινά μέρη παρέχουν το ελαιόλαδο του χειμώνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × two =