αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο χρήσιμο μάθημα που πρέπει να λάβουν οι νέοι επιχειρηματίες από την ιστορία του Skroutz.gr

Το χρήσιμο μάθημα που πρέπει να λάβουν οι νέοι επιχειρηματίες από την ιστορία του Skroutz.gr

«Μην δίνετε εύκολα μετοχές της εταιρείας σας». Αυτή είναι μια συμβουλή που δίνουν συχνά έμπειροι επενδυτές στους φιλόδοξους επιχειρηματίες όταν ξεκινούν την δική τους startup εταιρεία. Και αυτή είναι όπως φαίνεται μια συμβουλή που οι τρεις συνιδρυτές του Skroutz.gr θα έπρεπε να είχαν ακούσει όταν μια δεκαετία πριν έκαναν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.

Τότε το να δώσουν το 50% της νέας τους εταιρείας στην Dionic για το ποσό των 300.000 ευρώ, το οποίο αποτελούσε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την χρηματοδότηση των σχεδίων τους, φαινόταν αναμφισβήτητα καλή ιδέα. Σήμερα, όμως, που η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών βρίσκεται σε «τεχνητή υποστήριξη» από τις πιστώτριες τράπεζες και αναγκάζεται λόγω χρεών να πουλήσει τα «ασημικά» της όπως την συμμετοχή της στην ΣΚΡΟΥΤΖ ΑΕ, οι τρεις επιχειρηματίες που γιγάντωσαν την εταιρεία τους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν πολύ διαφορετικό και ενδεχομένως όχι τόσο συνεργάσιμο συνέταιρο, όπως σημειώνει το Insider.gr.

Ο λόγος για τον όμιλο Realize – Viva του Χάρη Καρώνη ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει μπει δυνατά στο παιχνίδι διεκδίκησης του 50% του skroutz.gr. Ο όμιλος του κ. Καρώνη έχει ισχυρή παρουσία στον χώρο των διαδικτυακών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω του viva.gr και του Viva payments σίγουρα μπορεί να αναπτύξει σημαντικές συνέργειες εξαγοράζοντας και το skroutz.gr το οποίο ειδικεύεται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Έχοντας μάλιστα και την υποστήριξη της οικογένειας Λάτση, μεσώ της στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου του με επενδυτικές εταιρείες συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση και του Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση, ο κ. Καρώνης αναμφισβήτητα διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το τίμημα των 10 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον που θα ικανοποιήσει τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αποτιμούν την ΣΚΡΟΥΤΖ ΑΕ στα 20 εκατ. ευρώ.

Μόνο που όπως εκτιμούν έμπειροι παράγοντες της αγοράς ο Χάρης Καρώνης και η Viva θα είναι πολύ διαφορετικοί μέτοχοι από την Dionic. Σε αντίθεση με την εισηγμένη που ήταν ένας «παθητικός» εταίρος ο οποίος δεν ασχολούταν ιδιαίτερα με την εταιρεία όσο αυτή βέβαια παρέμενε κερδοφόρα και σε τροχιά ανάπτυξης, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Καρώνη να διεκδικεί ενεργό ρόλο στην διοίκηση και την διαχείριση της εταιρείας που διαχειρίζεται την μεγαλύτερη ηλεκτρονική αγορά της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι που οι τρεις ιδρυτές του skroutz.gr (Βασίλης Δήμος, Γιώργος Αυγουστίδης και Γιώργος Χατζηγεωργίου) γνωρίζουν πολύ καλά.

Πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση αναφέρουν ότι η ιδρυτική ομάδα του skroutz.gr στήνει γραμμή άμυνας διεκδικώντας να αγοράσει αυτή το 50% της εταιρείας που εξάλλου εκείνη ίδρυσε και γιγάντωσε τα τελευταία 12 χρόνια. Δεν είναι μόνο ότι δεν θέλουν να μπει κάποιος άλλος στην διοίκηση της εταιρείας -αναφέρουν οι ίδιες πηγές- είναι ότι υπάρχει και ο κίνδυνος να χάσουν και το ποσοστό τους αν για παράδειγμα ο νέος μέτοχος πιέσει για μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην οποίο δύσκολα θα μπορέσουν αυτοί να ακολουθήσουν.

Οι τρεις ιδρυτές διαθέτουν το «δικαίωμα πρώτης άρνησης», μπορούν δηλαδή να καλύψουν την καλύτερη προσφορά που θα υποβληθεί και να αγοράσουν αυτοί το ποσοστό που τίθεται προς πώληση. Μόνο που η αποτίμηση των 20 εκατ. ευρώ δεν βοηθά ιδιαίτερα τους τρεις επιχειρηματίες. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και μένει να φανεί το πως θα διεξαχθεί η μονομαχία των δύο πλευρών, χωρίς να αποκλείεται και η εμφάνιση ενός τρίτου «παίχτη» ο οποίος μπορεί να καταθέσει ξεχωριστή προσφορά ή ακόμη και να υποστηρίξει την ομάδα των ιδρυτών παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + nine =