αρχικηVIRALΤο φουτουριστικό σπίτι στην Κρήτη, στο οποίο όλοι θα θέλαμε να μείνουμε (ΦΩΤΟ)

Το φουτουριστικό σπίτι στην Κρήτη, στο οποίο όλοι θα θέλαμε να μείνουμε (ΦΩΤΟ)

Μια βραχώδης πλαγιά με νότιο προσανατολισμό σε ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο τοπίο της νοτιοδυτικής Κρήτης είναι ο τόπος χωροθέτησης αυτής της κατοικίας.

Το άμεσο, ηφαιστειακής προέλευσης, περιβάλλον με επίκεντρο ένα μεγάλο προεξέχοντα βράχο ήταν η αφετηρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η επιβλητική παρουσία αυτού του ιδιαίτερου φυσικού περίγυρου οδήγησε στην συνειδητή αποφυγή συμβατικής κατασκευής, ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη του τοπίου κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Έτσι, θεωρήθηκε αναγκαία η χρήση ενός μεταλλικού συναρμολογούμενου σκελετού και ενός ξύλινου – γυάλινου κελύφους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αλλοίωση στο άμεσο περιβάλλον από την εργοταξιακή διαδικασία (δρόμος πρόσβασης βαρέων οχημάτων, εκτεταμένες εκσκαφές, μπάζα κτλ.). Τα υλικά από την ελάχιστη βραχώδη εκσκαφή για τη δημιουργία επιπέδων χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο της λιθοδομής στις βόρειες – τυφλές όψεις του κτίσματος.

Όπως διαβάζουμε στο Ktirio.gr, η κατοικία περιλαμβάνει τρία δωμάτια – ιδιωτικούς χώρους σε δύο επίπεδα, με αυτόνομους χώρους υγιεινής. Λόγω του αρκετά μεγάλου μεγέθους των ιδιωτικών χώρων η μπανιέρα και η πάγκοι νιπτήρων χωροθετούνται μέσα στον κυρίως χώρο, ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τις νότιες θεάσεις.

Ο ενιαίος χώρος εισόδου – καθιστικού – τραπεζαρίας – κουζίνας βρίσκεται στο επάνω επίπεδο του κτίσματος, ενοποιούμενος με τον υπαίθριο χώρο (deck) τραπεζαρίας – καθιστικού μέσω συρόμενων κουφωμάτων.

Υπάρχουν δύο υδάτινες επιφάνειες (η κολυμβητική δεξαμενή και η διακοσμητική υγρή ζώνη) μπροστά από τα δύο κάτω υπνοδωμάτια ενώ τα δώματα όλων των χώρων είναι φυτεμένα με τοπική χλωρίδα και βότανα για καλύτερη αφομοίωση στο τοπίο και αποδοτικότερη βιοκλιματική συμπεριφορά.

Αποφεύχθηκαν οι τοίχοι πλήρωσης και αποκαταστάθηκαν από γυαλί, ώστε να γίνονται αισθητά το βραχώδες τοπίο και η θαμνώδης βλάστηση του περιβάλλοντος από το εσωτερικό του κτιρίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 15 =