αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο «τρελό» σκηνικό με την GameStop: Πως οι χρήστες του Reddit έκαναν… χαλάστρα στα Hedge Funds

Το «τρελό» σκηνικό με την GameStop: Πως οι χρήστες του Reddit έκαναν… χαλάστρα στα Hedge Funds

Τις τελευταίες ημέρες εκπλήσσεται μια ιστορία… χρηματιστηριακής τρέλας. Η αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop εκεί που ήταν «λαβωμένη», είδε τις μετοχές τις να εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία είδε την αξία της μετοχής της να σημειώνει άνοδο άνω του 300% την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας απρόσμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των επαγγελματιών επενδυτών της Γουόλ Στριτ και κάποιων… χρηστών του Reddit.

Η GameStop εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Λογικό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε πια περάσει στη νέα γενιά gaming, όπου οι χρήστες κάνουν download τα games, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία πουλά κατά κύριο λόγο cartrigdes και digital discs.

Βρέθηκαν όμως τώρα κάποιοι μανιακοί χρήστες του ίντερνετ για να τη σώσουν, και παράλληλα να κάνουν… χαλάστρα στους επενδυτές της Γουόλ Στριτ.

H GameStop είχε απώλειες 795 εκατ. δολαρίων το 2019, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε έναν «στρατό» από «social media day traders», με πρόσβαση σε δωρεάν/ χαμηλού κόστους πλατφόρμες όπως το Robinhood (και, όπως προσθέτει το BBC, με πολύ χρόνο στα χέρια τους λόγω lockdown) από το να προβούν σε δραστηριότητες που προκάλεσαν άνοδο της τιμής της μετοχής. Πέρα από το GameStop στοχεύονται και εταιρείες όπως οι Blackberry, AMC κ.α.

«Κλειδί» αυτής της αναμέτρησης μεταξύ των «Γολιάθ» (hedge funds) και των πολλών μικρών «Δαβίδ» του Reddit είναι το «shorting». Το οποίο με απλά λόγια σημείνει το εξής: Ενα hedge fund δανείζεται μετοχές μιας εταιρείας από άλλους επενδυτές εκτιμώντας πως η τιμή τους θα πέσει. Το hedge fund πουλά τις μετοχές, πχ στα 10 δολάρια την καθεμία, περιμένει να πέσουν στα 5 δολάρια και τις αγοράζει ξανά. Οι δανεισμένες μετοχές επιστρέφουν στον αρχικό ιδιοκτήτη και το hedge fund έχει βγάλει κέρδος.

Τώρα όμως έχουν έρθει τα πάνω-κάτω και η «δουλειά» των hedge funds δεν μπορεί να γίνει. Το απρόσμενο σκηνικό ξεκίνησε από το ίντερνετ: Ένα κανάλι του Reddit με τον χαρακτηριστικό τίτλο #wallstreetbets ξεκίνησε μία πλάκα που, τελικά, εξελίχθηκε σε μανία.

Στο παιχνίδι μπήκε ακόμα και ο Elon Musk! O οποίος έγραψε στο Twitter τη λέξη «Gamestonk», μαζί με ένα link στο message board του Reddit που είχε αποτελέσει «κινητήρα» της ενίσχυσης της μετοχής.

Πάντως, πολλοί μεγάλοι επενδυτές αντιστέκονται, διατηρώντας τις μετοχές της GameStop που διαθέτουν, εκτιμώντας πως η κατάσταση θα αλλάξει και θα επιστρέψουν στα κανονικά τους επίπεδα. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό το τρελό σκηνικό…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =