αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο «τεστ 3 ερωτήσεων» που κάνει ο Jeff Bezos για να προσλαμβάνει τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Amazon

Το «τεστ 3 ερωτήσεων» που κάνει ο Jeff Bezos για να προσλαμβάνει τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Amazon

O Jeff Bezos πάντα έδινε μεγάλη σημασία στις προσλήψεις. Θεωρούσε πως αν καταφέρει κάποιος να βρει τους σωστούς ανθρώπους, μπορεί να χτίσει μια σπουδαία επιχείρηση. Κι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, ο ίδιος μάλλον τα κατάφερε πολύ καλά.

Σήμερα η Amazon έχει πάνω από 500.000 εργαζομένους. Κι όμως, κάποτε αυτή η εταιρία ξεκίνησε με μόλις 10 υπαλλήλους, και το ίδιο τον Bezos να μεταφέρει δέματα στο ταχυδρομείο. Πως κατάφερε να αναπτύξει την ομάδα του;

Το μακρινό 1998, ο Jeff Bezos είχε στείλει μια επιστολή στους μετόχους της εταιρίας, και μιλούσε για ένα «τεστ 3 ερωτήσεων» το οποίο θα τους βοηθούσε να προσλάβουν τους σωστούς ανθρώπους. Όπως λένε πηγές στο CNBC, σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει η ίδια τακτική στις προσλήψεις της Amazon. Εδώ είναι οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνει ένας HR Manager στον εαυτό του, πριν προσλάβει κάποιον. Και φυσικά μπορούν να σου φανούν χρήσιμες και εσένα, αν έχεις μια επιχείρηση ή startup.

«Θαυμάζεις αυτό το άτομο;». Ο Bezos θέλει αυτή η ερώτηση να είναι η πρώτη που έρχεται στο μυαλό του HR Manager πριν κάνει μια πρόσληψη. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πάντα προσπαθούσε να προσλαμβάνει ανθρώπους που θαυμάζει. Είναι αυτοί που μπορούν να σε εξελίξουν και εσένα. Να πάρεις το καλό παράδειγμα.

«Θα αυξήσει αυτό το άτομο το μέσο επίπεδο αποτελεσματικότητας της ομάδας στην οποία εισέρχεται;». Με αυτή την ερώτηση, ο Bezos στοχεύει στο να αποκτήσει μια αίσθηση της ικανότητας του ατόμου για καινοτομία. Από την αρχή της Amazon, στόχος του Bezos δεν ήταν απλά να δημιουργήσει μια καλή ομάδα. Αλλά η ομάδα να γίνεται όλο και καλύτερη συνεχώς. Να ανεβαίνει το επίπεδο. Άρα οι νέοι που θα έμπαιναν σε αυτή, έπρεπε να πηγαίνουν τον πήχη λίγο παραπάνω.

«Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε αυτός να γίνει σούπερ σταρ;». Είναι εξίσου σημαντικό να εξετάζουμε τα ατομικά ταλέντα ενός υποψηφίου, σύμφωνα με τον Bezos. «Πολλοί άνθρωποι έχουν μοναδικές δεξιότητες, ενδιαφέροντα και προοπτικές που μπορούν να κάνουν καλύτερο το περιβάλλον εργασίας για όλους μας», σημειώνει ο Mr Amazon. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι δεξιότητες μπορεί να μην έχουν να κάνουν άμεσα με την δουλειά. Μπορεί για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος να έχει την προσωπικότητα και το χιούμορ, μέσα από τα οποία να κάνει το περιβάλλον εργασίας πιο διασκεδαστικό για όλους. Φυσικά πρέπει να είναι καλός και στην θέση που έχει τοποθετηθεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 5 =