αρχικηVIRALΤο ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη γίνεται επισκέψιμο, αλλά μόνο για συγκεκριμένες ομάδες κοινού

Το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη γίνεται επισκέψιμο, αλλά μόνο για συγκεκριμένες ομάδες κοινού

Το φημισμένο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, στον δήμο Αμφίπολης, θα είναι επισκέψιμο από ολιγομελείς ειδικές ομάδες κοινού από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε, χθες το μεσημέρι, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στον χώρο, προκειμένου να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών που εκτελούνται.

Έπειτα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εφορείας Σερρών, συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του.

«Η μαρμάρινη ύλη που έχει συγκολληθεί, οι σφίγγες στην είσοδο και οι Καρυάτιδες που έχουν συντηρηθεί, ίσως και ένα μέρος του ψηφιδωτού δαπέδου από την αρπαγή της Περσεφόνης, θα αποδοθούν στο κοινό και έτσι όσοι το επισκέπτονται θα έχουν μια ικανοποιητική εικόνα του μνημείου», τόνισε η κ. Μενδώνη. Επίσης, αυτοί οι πρώτοι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από μια σχετική απόσταση και το εντυπωσιακό σε μέγεθος και κατασκευή ταφικό όρυγμα.

Το 2027 πλήρως επισκέψιμο το μνημείο

Ωστόσο, η υπουργός διευκρίνισε πως οι επισκέψεις αυτές θα διακοπούν προσωρινά, όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση των ικριωμάτων από το εσωτερικό του μνημείου και θα συνεχιστούν αμέσως μετά. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που το ταφικό μνημείο θα μπορέσει να αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό, τόνισε ότι αυτό τοποθετείται γύρω στο 2027 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × three =