αρχικηVIRALΤο «σύνδρομο του Ίκαρου»: Τι μπορείς να πάθεις αν έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση

Το «σύνδρομο του Ίκαρου»: Τι μπορείς να πάθεις αν έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση

Η μεγάλη αυτοπεποίθηση, όταν δεν υποστηρίζεται από γερά θεμέλια, μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο του Ίκαρου ή σε λανθασμένη αντίληψη του ατόμου για τις ικανότητές του.

Υπάρχει ένα θλιβερό υπόβαθρο στο σύνδρομο του Ίκαρου. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του psychologynow.gr, τα άτομα που υποφέρουν από αυτό είναι συχνά ταλαντούχα άτομα που, λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καταλήγουν να μην πετυχαίνουν τους στόχους τους. Μοιάζουν με τον Ίκαρο, που πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και κάηκε.

Το σύνδρομο του Ίκαρου συχνά τείνει να εμφανίζεται σε άτομα με ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Συνδέεται με τον ναρκισσισμό και προκύπτει όταν οι άνθρωποι, λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης, αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Γενικά, το σύνδρομο εμφανίζεται σε κύκλους πολιτικής, οικονομικής, αθλητικής ή καλλιτεχνικής ισχύος. Ο όρος «κάηκε» είναι κοινός όταν αναφέρεται σε άτομα που πλησίασαν την κορυφή, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι μόνο αρετή, αλλά και μεγάλο πλεονέκτημα στον κοινωνικό κόσμο. Ωστόσο, όταν δεν υποστηρίζεται από σταθερά θεμέλια, μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο του Ίκαρου ή σε ψευδή αντίληψη του ατόμου για τις ικανότητές του.

Ο μύθος του Ίκαρου

Στην ελληνική μυθολογία, ο Δαίδαλος θεωρούνταν ο πιο εξαιρετικός αρχιτέκτονας και εφευρέτης της εποχής του. Ως εκ τούτου, ο βασιλιάς Μίνωας του ανέθεσε να φτιάξει έναν λαβύρινθο, όπου οι εχθροί του θα αντιμετώπιζαν τον Μινώταυρο της Κρήτης.

Για να κρατήσει μυστική την κατασκευή του λαβύρινθου, ο βασιλιάς Μίνωας αποφάσισε να κρατήσει αιχμάλωτο τον Δαίδαλο και τον γιο του Ίκαρο. Για τον λόγο αυτό, ο Δαίδαλος αποφάσισε να φτιάξει φτερούγες, με φτερά κολλημένα με κερί, για να πετάξει ο γιος του από το νησί.

Ο Δαίδαλος συμβούλεψε τον Ίκαρο να μην πετάξει πολύ ψηλά, γιατί η ζέστη του ήλιου θα μπορούσε να λιώσει το κερί στα φτερά και να πέσει. Ο Ίκαρος, ωστόσο, πέταξε τυφλωμένος από υπερηφάνεια και, γοητευμένος από τη δύναμη του ήλιου, τον πλησίασε πολύ. Τα φτερά του έλιωσαν, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.

Κοντά στην εξουσία

Η δύναμη μεθάει και καλύπτει κάποια πράγματα με ένα πέπλο. Αυτό δυσκολεύει την άσκηση της αυτοκριτικής. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν τους άλλους και να διορθώσουν τα λάθη τους. Η πολιτική, η οικονομική ή άλλη εξουσία συνοδεύονται από ορισμένους πειρασμούς, στους οποίους οι άνθρωποι είναι εύκολο να υποκύψουν. Αυτό είναι πιο διαδεδομένο μεταξύ νέων και ταλαντούχων ανθρώπων.

Από τη μια πλευρά, είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να βρουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία της ζωής τους, επομένως καταβάλλουν όλες τους τις προσπάθειες για να την αποκτήσουν, ωστόσο, από την άλλη, ο βαθμός ανωριμότητάς τους, τους οδηγεί σε λάθος αποφάσεις σχετικά με το μέλλον τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 1 =