αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να «τσακώσει» το μαύρο χρήμα

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να «τσακώσει» το μαύρο χρήμα

Μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος συμφώνησε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφασίζοντας την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες εταιρειών. Μετά την αποκάλυψη των λεγόμενων «αρχείων του Παναμά», τον περασμένο Απρίλιο, η Ε.Ε. βρίσκεται υπό πίεση ώστε να δείξει στους πολίτες της πως δεν χαρίζεται σε εταιρείες και σε πλούσιους ιδιώτες που χρησιμοποιούν στρατιές δικηγόρων και λογιστών ώστε να εκμεταλλευθούν κενά στη νομοθεσία και να αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, από τις αρχές του 2018, οι φορολογικές αρχές των κρατών-μελών της Ενωσης θα έχουν αυτομάτως πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτει η καθεμία σχετικά με τους πραγματικούς μετόχους εταιρειών. Πρόκειται για μέτρο που θα ενισχύσει την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τη συνδεόμενη με αυτό φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Ecofin θα καλύψει την ανάγκη των εθνικών φορολογικών αρχών να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία, τα οποία πολλές φορές βρίσκονται στην κατοχή των φορολογικών αρχών άλλης χώρας, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους πραγματικούς μετόχους εταιρειών.

Τα κράτη-μέλη θα εγκρίνουν τη σχετική οδηγία μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταθέσει τη γνώμη του επί του θέματος.

Ο πραγματικός δικαιούχος των μετοχών μιας εταιρείας μπορεί να είναι άτομο ή άτομα που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων (π.χ. μετοχές), ενώ ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι σε άλλο όνομα. Για παράδειγμα, τις μετοχές ενός αμοιβαίου ταμείου μπορεί να τις διακρατεί μια τράπεζα θεματοφύλακας ή ένας χρηματιστής. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης των μετοχών είναι διαφορετικός, ενώ η τράπεζα ή ο χρηματιστής έχει στην κατοχή του τις μετοχές για λόγους ασφαλείας ή ευκολίας.

Η αποκάλυψη των «αρχείων του Παναμά» από ομάδα δημοσιογράφων έφερε στο φως ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις. Τα αρχεία του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca του Παναμά περιείχαν χιλιάδες φακέλους, όπου φαίνεται ακριβώς ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης χιλιάδων υπεράκτιων εταιρειών. Ενώ η σύσταση τέτοιων εταιρειών δεν είναι παράνομη, η απόκρυψη αυτών των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να συνιστά φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν τα κριτήρια με τα οποία θα χαρακτηρίζεται κάποια χώρα φορολογικός παράδεισος. Ωστόσο, έπειτα από τη διαφωνία αρκετών κρατών-μελών, το γεγονός ότι μια χώρα εφαρμόζει μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων δεν θα σημαίνει αυτομάτως πως είναι φορολογικός παράδεισος, γεγονός που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις και κατακραυγή από οργανώσεις υπέρ της διαφάνειας. Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν πως η ύπαρξη μηδενικού φορολογικού συντελεστή θα αποτελεί «ένδειξη για δυνητικά άδικη πρακτική», όπως είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

Τον Σεπτέμβριο, η Κομισιόν είχε εκδώσει κατάλογο με 81 χώρες οι οποίες ενδέχεται να διευκολύνουν τη φοροαποφυγή και ίσως να υποστούν αυστηρότερο έλεγχο ή και κυρώσεις. Ο Γερμανός αριστερός ευρωβουλευτής Φάμπιο ντε Μάζι χαρακτήρισε την πρόθεση της Ε.Ε. «ισοδύναμη με ξέπλυμα». «Είναι περίεργο ορισμένα κράτη-μέλη να θεωρούν ότι είναι υπερβολικά αυστηρό το κριτήριο της μηδενικής φορολόγησης», δήλωσε χθες ο κ. Ντε Μάζι, σχολιάζοντας τη συμφωνία του Συμβουλίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 3 =