αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο σχέδιο μετά την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%

Το σχέδιο μετά την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%

Eναλλακτικά σενάρια ενόψει της λήξης, στο τέλος Αυγούστου, της ισχύος της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και μεταφορών, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν ότι το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει για πολύ καιρό σε μια συναλλαγή μεταξύ δύο ιδιωτών και έχει καλέσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο για να ισορροπήσουν τα ενοίκια στη νέα πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το σενάριο να τερματιστεί η υποχρεωτική μείωση ενοικίων που ισχύει σήμερα για τους 5 κλάδους, με παρέμβαση του κράτους, και να αφεθούν οι ιδιοκτήτες με τους ενοικιαστές να προβούν ελεύθερα σε διαπραγματεύσεις για τα νέα ενοίκια, με βάση την οικονομική πραγματικότητα. Στην περίπτωση αυτή στο τραπέζι των συσκέψεων που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών έπεσε η πρόταση να πριμοδοτεί το κράτος με κάποιο τρόπο τον ιδιοκτήτη που θα συμφωνεί σε μείωση του ενοικίου του ακινήτου του.

Ακόμη καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, όπως διαμηνύουν από το οικονομικό επιτελείο. Η ιδέα, όμως, είναι συναφής με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών «να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι -40% και μέχρι 31.12.2020, ώστε από 1.1.2021, που ελπίζουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα». 

Με άλλα λόγια, η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προβλέπει να συνεχιστεί το σημερινό επίπεδο στήριξης, δηλαδή η κάλυψη του 30% της μείωσης του ενοικίου από το κράτος, αλλά μόνο για οικειοθελείς μειώσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, προβλέπεται η κάλυψη του 30% της μείωσης του ενοικίου από το κράτος, μέσω συμψηφισμού με φόρους του ιδιοκτήτη. Η μείωση, όμως, του ενοικίου είναι υποχρεωτική και ορίζεται στο 40%. Σύμφωνα με την πρόταση ΠΟΜΙΔΑ, θα είναι οικειοθελής και θα μπορεί να είναι και μικρότερη από 40%.

Τα σενάρια

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει αν θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση ή θα παρατείνει την υποχρεωτική μείωση. Εφόσον αποφασίσει θετικά για την κατάργηση της υποχρεωτικής μείωσης και τη χορήγηση κινήτρων για οικειοθελή μείωση, εξετάζεται κατά πόσον θα αφορά μόνο τα ακίνητα των 5 κλάδων στους οποίους εφαρμόζεται σήμερα η υποχρεωτική μείωση ή όχι, αν θα επεκταθεί σε όλο το λιανεμπόριο ή σε ορισμένους πληττόμενους τομείς. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, η σκέψη είναι να καλυφθεί κατά πρώτο λόγο η επαγγελματική στέγη. Οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων για τις κατοικίες έχουν καταργηθεί από τις 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στο υφιστάμενο καθεστώς βρίσκονται ακόμη σε αναμονή για να δουν με ποιο τρόπο θα συμψηφιστούν οι απώλειές τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, εξάλλου, η πρόταση να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των συλλογικών φορέων ιδιοκτητών και ενοικιαστών θα αποτελούσε παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + sixteen =