αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Ρότερνταμ θέλει να γίνει το πιο «έξυπνο λιμάνι» του κόσμου. Ένα κοντέινερ θα παίξει κομβικό ρόλο

Το Ρότερνταμ θέλει να γίνει το πιο «έξυπνο λιμάνι» του κόσμου. Ένα κοντέινερ θα παίξει κομβικό ρόλο

Το Ρότερνταμ έχει τη φιλοδοξία να γίνει το «πιο έξυπνο λιμάνι» του κόσμου και γι’ αυτό έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λιμενικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων εφοδιαστικής. Στο μετασχηματισμό αυτό βασίζεται και η ανάπτυξη του Container 42.

Πρόκειται για ένα υπέρ-έξυπνο container, το οποίο διαθέτει αισθητήρες και εξοπλισμό επικοινωνιών και το οποίο καταγράφει αλλαγές σε παραμέτρους όπως οι κραδασμοί, η κλίση, η θέση, ο θόρυβος, η τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση, η υγρασία και η θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ξεκινώντας το διάρκειας 2 χρόνων ταξίδι του από το Ρότερνταμ, το Container 42 θα κάνει την πρώτη του στάση στις αρχές του Ιουνίου στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου θα παρουσιαστεί στο κοινό κατά τη διάρκεια της έκθεσης Transport Logistic 2019 (TLM).

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το εν λόγω container παρέχουν πληροφορίες σχετικές με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, ενώ συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός λεγόμενου «ψηφιακού δίδυμου» του λιμανιού, μιας ψηφιακής αναπαράστασης του πραγματικού χώρου του λιμένα. Το εν λόγω έργο υποστηρίζεται από την υπάρχουσα πλατφόρμα Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) την οποία διαθέτουν οι λιμενικές αρχές του Ρότερνταμ. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία βασίζεται στο cloud, χρησιμοποιείται για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων που προέρχονται από αισθητήρες εγκατεστημένους σε ολόκληρη την λιμενική περιοχή, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του λιμένα.

Η ψηφιοποίηση των λιμενικών υπηρεσιών του Ρότερνταμ θα συμβάλει στην ασφαλέστερη, ταχύτερη και πιο αξιόπιστη μεταφορά φορτίων, ενώ σε κάποιο σημείο στο μέλλον, θα επιτρέψει επίσης στο λιμάνι να υποδεχτεί και αυτόνομα πλοία στις εγκαταστάσεις του.

Πηγή: naftikachronika.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − nineteen =