αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο πρώτο… βιογραφικό του κόσμου: Το έφτιαξε ο Leonardo da Vinci για τον εαυτό του (Εικόνα)

Το πρώτο… βιογραφικό του κόσμου: Το έφτιαξε ο Leonardo da Vinci για τον εαυτό του (Εικόνα)

Σήμερα όλοι φτιάχνουμε το βιογραφικό μας, όταν θέλουμε να αναζητήσουμε την επόμενη επαγγελματική ευκαιρία. Αλλά πως ήταν αυτή η διαδικασία πριν από… εκατοντάδες χρόνια; Η απάντηση ίσως έρχεται από τον Leonardo da Vinci. Πριν γίνει διάσημος, και πριν ζωγραφίσει τη Μόνα Λίζα και τον Μυστικό Δείπνο, έπρεπε να συντάξει ένα χειρόγραφο βιογραφικό για να την επόμενη δουλειά του. Έτσι το 1482, σε ηλικία 30 ετών, έγραψε μια λίστα με όλα τα προσόντα του και την έστειλε στον δούκα του Μιλάνου, Ludovico il Moro, όπως σημειώνει το openculture.com.

Αλλά πως ακριβώς… προμόταρε τον εαυτό του ο Da Vinci; «Έχοντας εξετάσει επαρκώς τα δείγματα όλων εκείνων που αυτοανακηρύχθηκαν επιδέξιοι κατασκευαστές πολεμικών όπλων, και βλέποντας ότι η εφεύρεση και η λειτουργία των εν λόγω οργάνων δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτά της κοινής χρήσης: θα προσπαθήσω, με επιφύλαξη να εξηγήσω τον εαυτό μου στην Εξοχότητά σας, αποκαλύπτοντας στην Αρχοντιά σας τα μυστικά μου, και στη συνέχεια προσφέροντάς με τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση την εργασία μου αποτελεσματικά στον κατάλληλο χρόνο σε όλα εκείνα τα πράγματα που, εν μέρει, θα σημειωθούν εν συντομία παρακάτω» σημειώνει αρχικά. Και παραθέτει τα εξής:

1. Έχω κάποιες εξαιρετικά ελαφριές και δυνατές γέφυρες, φτιαγμένες ειδικά για να μεταφέρονται πιο εύκολα, και με αυτές μπορείτε να καταδιώξετε και να διαφύγετε ανά πάσα στιγμή από τον εχθρό. Και άλλες, ασφαλείς και άφθαρτες από τη φωτιά, εύκολες στην τοποθέτηση. Επίσης μεθόδους καύσης και καταστροφής του εχθρού.

2. Ξέρω πώς να βγάζω το νερό από τα χαρακώματα, και να κατασκευάζω πολλά είδη γεφυρών, και δρόμους και σκάλες, και άλλες μηχανές που σχετίζονται με τέτοιες αποστολές.

3. Εάν, λόγω του ύψους του νερού, ή της δύναμης του, είναι αδύνατο, όταν πολιορκείται ένα μέρος, να επωφεληθεί από το σχέδιο αυτό, έχω μεθόδους για την καταστροφή βράχων και οχυρών, ακόμα κι αν είναι χτισμένα σε βράχια.

4. Έχω τύπους κονιάματος, βολικούς και εύκολους στη μεταφορά. Και με αυτά μπορώ να πετάξω μικρές πέτρες που με τον καπνό που βγάζουν προκαλούν μεγάλο τρόμο και σύγχυση στον εχθρό.

5. Και αν η μάχη είναι στη θάλασσα, έχω πολλά είδη μηχανών που είναι πολύ αποτελεσματικές και για επίθεση και για άμυνα. Και σκάφη που αντιστέκονται στις επιθέσεις πυροβόλων όπλων, σκόνης και αναθυμιάσεων.

6. Μπορώ να κατασκευάζω αθόρυβες νάρκες και γνωρίζω πώς να φτάνω σε ένα καθορισμένο μέρος ακόμα κι αν χρειαστεί να διασχίσω ένα χαντάκι ή ένα ποτάμι.

https://cdn8.openculture.com/wp-content/uploads/2014/01/DaVinciResume.jpg

7. Θα φτιάξω ασφαλή και απρόσβλητα άρματα, τα οποία είναι αδύνατο να διαλυθούν από τον εχθρό. Και πίσω από αυτά, θα μπορούσε να ακολουθήσει το πεζικό χωρίς κανένα εμπόδιο.

8. Σε περίπτωση ανάγκης θα κατασκευάσω μεγάλα πυροβόλα, όλμους και ελαφρά πυροβόλα κοινού τύπου.

9. Όπου ο βομβαρδισμός αποτύχει, θα μπορούσα να κατασκευάσω καταπέλτες και άλλες μηχανές εξαιρετικής αποτελεσματικότητας. Και εν ολίγοις, ανάλογα με την περίπτωση μπορώ να επινοήσω άπειρα μέσα επίθεσης και άμυνας.

10. Σε καιρούς ειρήνης πιστεύω ότι μπορώ να δώσω ικανοποίηση μέσω της αρχιτεκτονικής και της διαρρύθμισης κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς και με τη μεταφορά νερού από το ένα μέρος στο άλλο.

11. Μπορώ να κάνω γλυπτική σε μάρμαρο, μπρούντζο ή πηλό, και επίσης μπορώ να ζωγραφίσω οτιδήποτε.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 5 =