αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο πρόβλημα με τις επιχειρήσεις «ζόμπι» που έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα στην πανδημία

Το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις «ζόμπι» που έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα στην πανδημία

Μετά τη δραματική αύξηση που σημείωσαν στην αρχή της πανδημίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων μειώθηκαν στη συνέχεια με εξίσου θεαματικό  ρυθμό. Ο καταλυτικός παράγοντας ήταν βέβαια ότι μεσολάβησαν τα πακέτα στήριξης των ευρωπαϊκών χωρών που διοχέτευσαν ιλιγγιώδη ποσά στις αγορές τους για να τις κρατήσουν στη ζωή. Τώρα, όμως, η θεαματική μείωσή τους εμπνέει προβληματισμό και ανησυχία.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, το αποτέλεσμα είναι να έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πτωχεύσεις και να επιβιώνουν στον αναπνευστήρα αμέτρητες επιχειρήσεις που χωρίς την παρέμβαση των κυβερνήσεων θα είχαν καταρρεύσει.

Κι ενώ το αυτονόητο όφελος είναι ότι αποτρέπεται η εκτίναξη της ανεργίας, την ίδια στιγμή πολλοί ανησυχούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ύπαρξη τόσο πολλών επιχειρήσεων που είναι υπερχρεωμένες, απορροφούν κρατικό χρήμα και αδυνατούν να επενδύσουν ή να παρουσιάσουν οποιαδήποτε καινοτομία.

Αναλυτές, οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως με μέσον την υπερχρέωση και τα χαμηλά επιτόκια, οι κυβερνήσεις τροφοδοτούν τις οικονομίες τους με χιλιάδες μη βιώσιμες και αναποτελεσματικές επιχειρήσεις χαμηλής παραγωγικότητας, που είναι πολύ πιθανόν να πτωχεύσουν όταν θα επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκφράζει, έτσι, φόβους πως οι νεκροζώντανες αυτές επιχειρήσεις ενδέχεται να συντελέσουν στο να υπάρξει μία ακόμη «χαμένη δεκαετία» στασιμότητας με τη συνεισφορά, βέβαια, της πανδημίας.

Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο Καρλ Μπιλντ, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας και συμπροεδρεύων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τονίζει πως «πρέπει κάποια ημέρα να ξεφορτωθούμε ορισμένες από αυτές τις επιδοτήσεις, διαφορετικά θα καταλήξουμε να έχουμε μια νεκροζώντανη οικονομία». Στη διάρκεια του περασμένου έτους οι πτωχεύσεις μειώθηκαν κατά 40% στη Γαλλία και στη Βρετανία και στο σύνολο της Ε.Ε. κατά 25%. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ, ανεξάρτητο ιδιωτικό οργανισμό, αν δεν είχαν υπάρξει οι δέσμες μέτρων από τις κυβερνήσεις, οι επιδοτούμενοι μισθοί και τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, οι πτωχεύσεις στην Ευρώπη θα είχαν διπλασιαστεί το περασμένο έτος.

Ο δικαστής Πάτρικ Κουπέ, που εξετάζει περιπτώσεις πτωχεύσεων εδώ και σχεδόν μία δεκαετία σε αστικά δικαστήρια του Παρισιού, μιλάει στους ΝΥΤ και δείχνοντας τους άδειους χώρους του δικαστηρίου τονίζει πως καταλήγουν σε αυτόν «λιγότερο από το 1/3 των υποθέσεων σε σύγκριση με το παρελθόν, ακριβώς επειδή το κράτος βοηθάει πάρα πολλές προβληματικές επιχειρήσεις».

Στον αντίποδα βρίσκεται, αντιθέτως, η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι προσφυγές επιχειρήσεων στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Και δεν είναι μόνον αυτό. Σύμφωνα με σχετικό δείκτη που έχει σχεδιάσει και παρακολουθεί η αμερικανική εταιρεία νομικών Polsinelli, η τάση αναμένεται να συνεχισθεί και το τρέχον έτος. 

Αυτά τα στοιχεία αποτελούν το έναυσμα για μια εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ πολιτικών κύκλων της Ευρώπης ως προς το κατά πόσον είναι εύστοχη η στρατηγική της να προστατεύει επιχειρήσεις και εργαζομένους «με κάθε κόστος». Ο προβληματισμός επικεντρώνεται στο κατά πόσον με την προσέγγιση αυτή θα κατορθώσει η Ευρώπη να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη των οικονομιών της ή θα καταφέρει μόνον να μειώσει την ανταγωνιστικότητά της και να βρεθεί σε μειονεκτική θέση όταν θα έχει λήξει η πανδημία. Ή απλώς θα καταλήξει να είναι όλο και περισσότερο εξαρτημένη από τη στήριξη του κράτους.

Επιπλέον, ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, που επιβιώνουν «με μηχανική υποστήριξη», εγκυμονεί τον κίνδυνο να καταλήξει σε μια «περίοδο πτωχεύσεων» όταν θα ανακληθούν τα μέτρα στήριξης και θα διακοπεί η ροή του κρατικού χρήματος. Και βέβαια τότε η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη. Σύμφωνα με το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο Rexecode, το 10% των επιχειρήσεων της Γαλλίας έχει επιβιώσει χάρη στο κρατικό χρήμα. Από την πλευρά του, ο Τζέφρεϊ Φρανκς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Γαλλία, επισημαίνει πως ένα κύμα πτωχεύσεων «δεν είναι απλώς κάτι κακό», γιατί είναι και η διαδικασία «δημιουργικής καταστροφής με την οποία ανανεώνονται οι οικονομίες».

Και ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να προσδιορίσουν επακριβώς τη διάρκεια και το περιεχόμενο των μέτρων ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα υπονομευθούν από την τεχνητή διατήρηση στη ζωή όλων αυτών των επιχειρήσεων «ζόμπι». Η συγκυρία δεν βοηθάει. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδίαζαν να αποσύρουν τη στήριξη το φθινόπωρο του περασμένου έτους, ευελπιστώντας πως θα είχε τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Το δεύτερο κύμα της, όμως, γέμισε τα νοσοκομεία και υπαγόρευσε νέα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά φέρουν μαζί τους την παράταση των μέτρων στήριξης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + six =