αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο πλάνο του Elon Musk για την Tesla Greece

Το πλάνο του Elon Musk για την Tesla Greece

Ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν «έσκασε» η είδηση ότι η Tesla θα έρθει στην Ελλάδα, για να δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας. Και κάπως έτσι είχαμε την ίδρυση της Tesla Greece. Οι άνθρωποι της Tesla πριν αποφασίσουν να ιδρύσουν εταιρία στην Ελλάδα έβαλαν στο μικροσκόπιο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως οι Έλληνες σύμβουλοι της εταιρίας κινήθηκαν με ταχύτητα και έπεισαν την πολυεθνική να επιλέξει την Ελλάδα για την δημιουργία του HUB.

Όπως διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα, το ελληνικό τμήμα της εταιρείας, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Tesla που έχει έδρα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος του Δημόκριτου στην Αγ. Παρασκευή Αττικής, εργάζεται με συνέπεια πάνω στις αρχές του ιδρυτή της εταιρείας, ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει εμπνεύσει κάθε εργαζόμενο.

Η αναζήτηση μεθόδων, υλικών αλλά και τεχνολογικών λύσεων για τη βελτίωση της απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών αλλά και κάθε στοιχείου που θα επιτρέψει την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι διαρκής. Στο ελληνικό παρακλάδι της Tesla, παρά το γεγονός πως ως διαχειριστής κατά το νόμο εμφανίζεται ο Stephan Werkman, οικονομικός διευθυντής της Tesla Europe, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης.

Ο 40χρονος σήμερα, Λάσκαρης, με το βαρύτιμο τίτλο του επικεφαλής σχεδιασμού ηλεκτροκινητήρων, έχει μαζί του τους Κ. Μπούρχα και Β. Παπανικολάου- αμφότεροι με ειδίκευση στην εξέλιξη ηλεκτροκινητήρων. Οι άμεσοι αυτοί συνεργάτες του είναι μαζί του από τα φοιτητικά τους χρόνια (όταν όλοι μαζί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχαν κάνει συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Προμηθέας» με το δικό τους ηλεκτρικό όχημα που έπαιρνε ενέργεια από τον ήλιο). Ο Λάσκαρης είχε από το 2002 προβλέψει ότι το μέλλον της αυτοκίνησης θα είναι ηλεκτρικό -και αυτό ήταν κάτι που πιστεύει ακόμα. Από αυτό το όραμα εμπνέεται και συνεχίζει τις επιστημονικές του αναζητήσεις.

Πάνω σε αυτή την κοινή βάση συνεργάζεται με τον ιδρυτή της Tesla, τον Elon Musk που εδώ και πάνω από 10 χρόνια οραματίστηκε –μεταξύ άλλων- την Tesla Motors ως μια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία που θα προσφέρει προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους καταναλωτές. Ο Λάσκαρης, ο οποίος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε και στο έτερο μεγαλεπήβολο project του Elon Musk, στο Hyperloop (τον «σωλήνα» μέσα στον οποίο ένας υπερηχητικός συρμός θα εκμηδενίζει τις αποστάσεις), είναι και ο ουσιαστικός επιβλέπων της ομάδας της Tesla Greece, που στην πλήρη ανάπτυξή της θα αριθμεί 10 επιστημονικά στελέχη. Επειδή πολύ απλά πιστεύει στις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και στηρίζει με σθένος την ανάγκη στελέχωσης της Tesla Greece με Έλληνες απόφοιτους του ΕΜΠ.

Για την ομάδα αυτή, που εστιάζει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες έρευνας και εξέλιξης (R&D) προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και η οποία έχει στενή συνεργασία με τα «κεντρικά» της Tesla στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, έχει εκφραστεί με άκρως κολακευτικά λόγια και ο κ. Γ. Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ο οποίος αναγνωρίζει ότι πίσω από την παρουσία της Tesla στην Ελλάδα, διαφαίνεται και η αναγνώριση της επιστημονικής αρτιότητας των Ελλήνων που μπορούν να διακριθούν στους πλέον εξειδικευμένους τομείς της τεχνολογίας.

Η λειτουργία της Tesla Greece στον «Λεύκιππο» του Δημόκριτου, επεκτείνει την αναπτυξιακή δυναμική του Τεχνολογικού Πάρκου και δημιουργεί πραγματικές δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + seventeen =