αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο πλάνο για να δημιουργηθεί η «ελληνική Silicon Valley» στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

Το πλάνο για να δημιουργηθεί η «ελληνική Silicon Valley» στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

«Σάρκα και οστά» θα μπορούσε να αποκτήσει το εγχείρημα της δημιουργίας της ελληνικής Silicon Valley, του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς στην Περαία Θεσσαλονίκης, καθώς η έκταση 760 στρεμμάτων όπου θα αναπτυχθεί η εγκατάσταση έχει περάσει, ξανά, στην κυριότητα του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο, με μέτωπο 750 μέτρων στον Θερμαϊκό Κόλπο, που ανήκε στην ΕΡΤ και μεταβιβάστηκε το 2013 στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια, η στρατηγική αξιοποίησης του οικοπέδου άλλαξε, καθώς αποφασίστηκε η επιστροφή της έκτασης στο Δημόσιο, προκειμένου αυτή να παραχωρηθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (τον διαχειριστικό φορέα που έχει αναλάβει να οργανώσει και να προωθήσει τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης) με στόχο τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου.

Η επιστροφή του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο έγινε πραγματικότητα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και πλέον θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την παραχώρηση του ακινήτου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη, την ίδρυση του φορέα ανάπτυξης και διαχείρισης και τη ρύθμιση σειράς ζητημάτων για την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, μέχρι το τέλος του 2021, ο μη κερδοσκοπικός φορέας που θα συσταθεί για την ανάπτυξη του πάρκου να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και να έχει διασφαλίσει τους απαιτούμενους χρηματοδοτικούς πόρους. Ειδάλλως, το ακίνητο θα μεταβιβαστεί εκ νέου στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). 

Επένδυση 50 εκατ.

Το έργο αποτελεί επένδυση 50 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), κεφάλαια που αναμένεται να προέλθουν από ιδιωτικούς φορείς, από δανεισμό, αλλά και δωρεές, ενώ, ήδη, 250.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί για την κατάρτιση αρχικών μελετών και του business plan του έργου, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, καθώς ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου εγχειρήματος έχει βάθος τουλάχιστον δύο χρόνων. Η πανδημική κρίση ανέδειξε πόσο κρίσιμο είναι για μια χώρα να έχει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αξιοποιείται μέσω επενδύσεων που είναι σε θέση να προσελκύσει το τεχνολογικό πάρκο», σημειώνει ο κ. Λουφάκης. 

Στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα που θα αναπτύξει το πάρκο, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών, όπως οι Kleeman, Αλουμύλ και Sunlight. Υπολογίζεται ακόμη ότι περίπου 70 εταιρείες και 17 ερευνητικά κέντρα έχουν εκδηλώσει πρόθεση να εγκατασταθούν στο πάρκο, αριθμός που αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος κατά τον κ. Λουφάκη. Ο αριθμός των χρηστών του τεχνολογικού πάρκου είναι κρίσιμο μέγεθος, καθώς προβλέπεται η καταβολή ενοικίων μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επένδυσης.

Πώς όμως θα προχωρήσει το έργο; Μέσα σε δύο χρόνια από τη σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας –αναμένεται να έχει τη μορφή εταιρείας ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου (ΕΑΝΕΠ)– θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου, βάσει του οποίου καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, όπως και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των 50 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το τεχνολογικό πάρκο, που θα αναπτυχθεί σε περίπου 60.000 τ.μ. εκ του συνόλου των 670 στρεμμάτων, θα είναι σε θέση να υποδεχθεί εταιρείες τεχνολογίας και ερευνητικές ομάδες έως το τέλος του 2023 με αρχές του 2024. 

Οπως σημειώνει ο κ. Λουφάκης, το τεχνολογικό πάρκο διαθέτει πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων, καθώς ευνοείται από το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια πανεπιστημιούπολη 120.000 φοιτητών και ερευνητών, ενώ βρίσκεται σε εγγύτητα με βαλκανικές χώρες, γεγονός που ενισχύει τον ρόλο του ως ευρύτερου πόλου έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας.  

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 3 =