αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο Πεκίνο γίνεται μέτοχος στις εταιρείες Alibaba και Tencent (και ο έλεγχος του γίνεται μεγαλύτερος)

Το Πεκίνο γίνεται μέτοχος στις εταιρείες Alibaba και Tencent (και ο έλεγχος του γίνεται μεγαλύτερος)

Eχοντας τρομάξει τους ξένους επενδυτές με την προ διετίας εκστρατεία αποδυνάμωσης των τεχνολογικών κολοσσών, το Πεκίνο αλλάζει τώρα τακτική και επιχειρεί να διατηρήσει τον έλεγχο στις εταιρείες του Διαδικτύου αγοράζοντας τις λεγόμενες «χρυσές μετοχές» τους. Πρόκειται για μια τακτική που στο εσωτερικό της Κίνας αποκαλείται «μετοχή ειδικής διοίκησης» και την έχει επανειλημμένως εφαρμόσει στο παρελθόν το Πεκίνο και ιδιαιτέρως από το 2015 και μετά. Η χρησιμότητά της για τις κινεζικές αρχές είναι ότι τους δίνει τη δυνατότητα να ασκούν επιρροή στις ειδήσεις ιδιωτικών φορέων μέσα από έναν σφικτό έως ασφυκτικό εναγκαλισμό του Πεκίνου με την εκάστοτε εταιρεία. Εν ολίγοις το Πεκίνο αγοράζει το 1% μιας εταιρείας και έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το περιεχόμενο που θα αναρτάται από τις εταιρείες του Iντερνετ και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση εκατομμύρια Κινέζοι.

Τον τακτικό αυτόν ελιγμό υπαγόρευσε στο Πεκίνο κατά κύριο λόγο η κάμψη που παρουσίασε η κινεζική οικονομία αναγκάζοντας την ηγεσία της χώρας να εγκαταλείψει προς το παρόν τα σκληρά πρόστιμα και τις ποινές. Το Πεκίνο γίνεται έτσι μέτοχος στα μεγαλύτερα ονόματα του Iντερνετ στην Κίνα όπως στις Alibaba και Tencent αλλά και με μικρότερα μερίδια σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως οι TikTok και ByteDance.

Την περασμένη εβδομάδα η ρυθμιστική αρχή του Iντερνετ στην Κίνα αγόρασε μερίδιο σε θυγατρική της Alibaba με τη σχετική συμφωνία να προβλέπει τον διορισμό νέου μέλους στο Δ.Σ. της εταιρείας που ασφαλώς θα πρόκειται για πρόσωπο της επιλογής του Πεκίνου. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποια ακριβώς δικαιώματα αποκτά η πολιτική ηγεσία της Κίνας με αυτές τις συμφωνίες. Eχουν, πάντως, προηγηθεί από το 2016 οι σχετικές συστάσεις της κινεζικής αρχής ρύθμισης των ΜΜΕ προς την πολιτική ηγεσία της χώρας για αγορά μεριδίων ύψους τουλάχιστον 1% που να συνοδεύεται με μια θέση στο Δ.Σ. και το δικαίωμα να εποπτεύει το περιεχόμενο προς δημοσίευση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =