αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο ξεκίνημα από τη Νότια Αφρική, το μπούλινγκ και η «εκτόξευση»: Η ανατρεπτική ιστορία του Elon Musk

Το ξεκίνημα από τη Νότια Αφρική, το μπούλινγκ και η «εκτόξευση»: Η ανατρεπτική ιστορία του Elon Musk

Μπορεί ο Elon Musk να τράβηξε πάνω του τα βλέμματα για ακόμα μια φορά. Και όχι άδικα. Μετά από προσπάθεια ετών, είδε την εταιρία του, την SpaceX, να κάνει την πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση προς το διάστημα. Σε συνεργασία με την NASA.

Σήμερα ο Musk θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο και φυσικά είναι δισεκατομμυριούχος. Ωστόσο η διαδρομή ως εδώ μόνο εύκολη δεν ήταν.

O ίδιος γεννήθηκε στη Νότια Αφρική. Η γονείς του ήταν χωρισμένοι, ενώ ο ίδιος συχνά έπεφτε θύμα μπούλινγκ στο σχολείο.

Μικρός συνήθιζε να διαβάζει βιβλία. Και επίσης ήθελε να φτιάξει τα δικά του video games. Στην ηλικία των 10 ετών άρχισε να πειραματίζεται με ένα υπολογιστή Commodore VIC-20,και κατόπιν στην ηλικία των 12 έμαθε μόνος του προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πούλησε τον κώδικα που έγραψε για ένα παιχνίδι που είχε φτιάξει σε γλώσσα BASIC σε ένα περιοδικό υπολογιστών για περίπου 500 δολάρια Αμερικής.

Το 1995 ο Musk μαζί με τον αδελφό του, χρησιμοποιώντας 28.000 δολάρια που τους παρείχε ο πατέρας τους, ίδρυσαν την εταιρεία Zip2, μια διαδικτυακή εταιρεία, η οποία παρείχε υπηρεσίες καταλογογράφησης και εύρεσης εμπορικών επιχειρήσεων.Ο Musk κατάφερε να εξασφαλίσει συμβόλαια παροχής υπηρεσιών με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης καθώς και την Chicago Tribune, μεγαλώνοντας έτσι τον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Η Compaq εξαγόρασε την Zip2 για 307 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 34 εκατομμύρια σε μετοχές το 1999, με τον Musk να λαμβάνει το 70% του ποσού (22 εκατομμύρια).

Το 1999 ο Musk χρησιμοποίησε 10 εκατομμύρια δολάρια από το ποσό που κέρδισε με την πώληση του Zip2 για να ιδρύσει τον διαδικτυακό τόπο X.com ο οποίος ειδικευόταν σε οικονομικές συναλλαγές και πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία αυτή συγχωνεύτηκε με μια άλλη, η οποία διέθετε μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων με την ονομασία PayPal.Η νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο επικεντρώθηκε στην υπηρεσία του PayPal και ονομάστηκε και η ίδια έτσι.

Πως φτάσαμε στην SpaceX; To 2001 ο Musk ξεκίνησε να ασχολείται όλο και πιο ενεργά με την εξερεύνηση του διαστήματος και συγκεκριμένα με την εξερεύνηση του Άρη. Χρησιμοποιώντας 100 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική περιουσία, που είχε έως τότε σχηματίσει, ίδρυσε την SpaceX τον Ιούνιο του 2002, με τον μακροπρόθεσμο στόχο του -όπως δήλωσε- να είναι η δημιουργία ενός πραγματικού διαστημικού πολιτισμού.

Φυσικά και η διαστημική προσπάθεια του πέρασε… μέσα από πολλά κύματα. Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερα άρθρα μας, ο Elon Musk αμφισβητήθηκε έντονα για τα διαστημικά σχέδια του. Με τις επικρίσεις να γίνονται πιο έντονες όταν κάποιοι πύραυλοι της SpaceX διαλύθηκαν… σε live μετάδοση.

Ο ίδιος δεν τα παράτησε, φτάνοντας τώρα στο μεγάλο επίτευγμα με την επανδρωμένη διαστημική αποστολή. Το μεγαλύτερο επίτευγμα- μέχρι το επόμενο. Ο Musk έχει επίσης στα χέρια του εταιρίες όπως η Tesla και η Boring Company.

«Ξεκινήσαμε σε ένα μικρό δωμάτιο το πρώτο μας site. Δούλευα κάθε νύχτα»

Έχει επίσης ενδιαφέρον μια μίνι ιστορία από τα χρόνια που ξεκίναγε ο Musk την επιχειρηματική του διαδρομή. Χωρίς μπάτζετ εκατομμυρίων και χωρίς πολυτελή γραφεία. Το 1995 ο Elon Musk και ο αδερφός του ξεκίνησαν το πρώτο τους site. Χρησιμοποιώντας 28.000 δολάρια που τους έδωσε ο πατέρας τους, ίδρυσαν την εταιρεία Zip2, όπως είπαμε πριν.

Και ξεκίνησαν… από πολύ χαμηλά. Ενοικίασαν ένα μικρό γραφείο, το οποίο αποτελούνταν από ένα δωμάτιο. Εκεί ξεκίνησαν να δουλεύουν.

«Όταν δημιουργήσαμε μαζί με τον αδερφό μου την πρώτη μας επιχείρηση, είχαμε μόνο ένα κομπιούτερ. Έτσι το site μας ήταν ‘πάνω’ την ημέρα και έγραφα κώδικα το βράδυ. Επτά ημέρες την εβδομάδα», έχει πει ο Elon Musk.

Δούλευαν συνεχώς, κάθε ώρα που πέρναγε. Το σκεπτικό των δύο νέων απλό: Αν δουλεύεις τις διπλάσιες ώρες από κάποιον ανταγωνιστή σου, είναι πιθανό να καταφέρεις έχεις αποτελέσματα στον μισό χρόνο.

Τελικά ο στόχος επετεύχθη. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × one =