αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο ξανά σκέφτηκε… η BlackRock: «Παγώνει» η κατασκευή του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος

Το ξανά σκέφτηκε… η BlackRock: «Παγώνει» η κατασκευή του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αναστέλλει μέχρι νεωτέρας το σχεδιασμό για την κατασκευή του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην Αθήνα (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς) το BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει, μέσω της θυγατρικής Artume, το έργο με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η αρχική αξιολόγηση της επένδυσης, που πραγματοποίησε το αμερικανικό fund, φανερώνει ότι η απόδοση του εμπορικού κέντρου έχει καταστεί μη συμφέρουσα. Η βασική αιτία; Το υψηλό επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που αυξάνει το κόστος χρήματος και καθιστά πιο ελκυστικές τις τοποθετήσεις σχεδόν σε…όλες -πλην της Ελλάδας- τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ευρωπαϊκός βραχίονας της BlackRock.

Αυτή τη στιγμή, το spread (διαφορά απόδοσης) του ελληνικού ομολόγου-σε σύγκριση με το γερμανικό- διαμορφώνεται σταθερά άνω του 4%, τη στιγμή που η γειτονική Κύπρος δανείστηκε με 2,4%. Ακόμη το επιτόκιο του ιταλικού και πορτογαλικού ομόλογου ανέρχεται σε 2,84% και 1,87%, αντίστοιχα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος Moody’s δεν προχώρησε στην αναμενόμενη επικαιροποίηση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Το υψηλό spread των ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη πολιτική αποσταθεροποίηση των επόμενων μηνών όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, οδηγεί το fund της Blackrock να διατηρήσει ως…μακέτα το Academy Gardens. Οι οριστικές αποφάσεις όμως, αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο οπότε θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αξιολόγηση του χρηματοοικονομικού μοντέλου, της απόδοσης και των επιμέρους δεικτών της επένδυσης.

Οι άδειες

Μετά την υπογραφή του δεύτερου Προεδρικού Διατάγματος, το περασμένο καλοκαίρι, το έργο έχει εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων. Ωστόσο, η διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης και η διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή τεχνικής εταιρείας που θα κατασκευάσει τον πολυχώρο θα “παγώσουν”, ωσότου η Blackrock αξιολογήσει, εκ νέου, τα δεδομένα της επένδυσης.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η καθυστέρηση της χορήγησης των απαιτούμενων αδειών είχε χτυπήσει κόκκινο, το fund είχε αποφασίσει ξανά να αναστείλει την υλοποίηση της επένδυσης. Την απόφαση αυτή επαναφέρει, καθώς “παρά την έξοδο από τα μνημόνια, η χρηματοδότηση του έργου παραμένει δύσκολη” όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Advertisement

Τα σχέδια

Σύμφωνα με τα σχέδια, το Academy Gardens θα διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια (GLA) 55.000 τ.μ., δομήσιμη επιφάνεια 48.000 τ.μ., συνολική δόμηση 120.000 τ.μ. και θα βρίσκεται σε έκταση 24 στρεμμάτων που αντιστοιχεί στα πρώην ακίνητα των εργοστασίων Βαγιωνή και Μουζάκη.

Θα έχει συντελεστή δόμησης 2,1, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων 21 μέτρα, ενώ θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφους.

Η ανάπτυξη συνοδεύεται με την υλοποίηση μνημονίου συνεργασίας που προβλέπει αντισταθμιστικές ενέργειες από την πλευρά της εταιρείας με στόχο την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και την τόνωση της απασχόλησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − fourteen =