αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Το να αφήσεις μια δουλειά σε λιγότερο από 15 μήνες, είναι σαν να… αφαιρείς 5 χρόνια από το βιογραφικό σου»

«Το να αφήσεις μια δουλειά σε λιγότερο από 15 μήνες, είναι σαν να… αφαιρείς 5 χρόνια από το βιογραφικό σου»

Τελικά, τι «σημάδια» αφήνει στο βιογραφικό σου το να παραιτηθείς από μια δουλειά γρήγορα; Οι experts έχουν διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι λένε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν προκαλεί κάποιο σοβαρό «πλήγμα» στο βιογραφικό σου. Ενώ κάποιοι άλλοι λένε πως όταν κάθεσαι σε δουλειά/ες για πάνω από 1 έτος, τότε δείχνεις μια διάθεση δέσμευσης και αφοσίωσης.

Σύμφωνα με έρευνα του ιστότοπου εργασίας TalentWorks, ακόμη και ένα έτος μπορεί να μην είναι αρκετό για να βγάλεις μια «καλή εικόνα».

Το CNBC παραθέτει μερικά βασικά στοιχεία της έρευνας που μπορεί να σε βάλουν σε σκέψεις. Η μελέτη ανέλυσε ένα τυχαίο δείγμα 6.976 αιτήσεων για δουλειές σε 365 πόλεις των ΗΠΑ και 101 βιομηχανίες και διαπίστωσε ότι οι αιτούντες που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν εντός των πρώτων 15 μηνών σε μια προηγούμενη δουλειά, ήταν 43% λιγότερο πιθανό να προσληφθούν όταν υπέβαλαν αίτηση για νέες θέσεις εργασίας. Με απλά λόγια, οι HR Managers δεν ήταν ιδιαίτερα θετικοί στο να προσλάβουν ανθρώπους που λίγο πριν είχαν φύγει… «στα γρήγορα» από μια άλλη εταιρία.

Αντίθετα, όσοι υποψήφιοι είχαν κάτσει για περισσότερους από 15 μήνες στην προηγούμενη δουλειά τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πείσουν τους HR Managers και να πάρουν αυτοί την νέα ανοιχτή θέση. Η ίδια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν φεύγεις από μια δουλειά σε λιγότερο από 15 μήνες, είναι σαν να αφαιρείς… 5 χρόνια από το βιογραφικό σου. Άρα πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα.

Είναι άλλωστε γνωστό, όπως εξηγεί το CNBC, ότι στην εποχή μας οι HR Managers τσεκάρουν ένα βιογραφικό μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Αν δουν ότι αφήσατε μια προηγούμενη δουλειά σας πολύ γρήγορα, είναι πιθανό απλά να προχωρήσουν στο επόμενο βιογραφικό. Και δεν θα κάτσουν να εξετάσουν και να συζητήσουν το γιατί φύγατε/ απολυθήκατε από την προηγούμενη δουλειά.

Τι μπορείς να κάνεις από την μεριά σου αν έχεις τέτοια «λάθη» στο βιογραφικό σου; Όπως εξηγεί η career advice expert, Amanda Augustine, είναι καταρχάς σημαντικό να μην έχεις «κενά» χρονικά διαστήματα. Αν π.χ. απολύθηκες γρήγορα από μια δουλειά, φρόντισε να βρεις μια άλλη θέση- ακόμα και άσχετη με την ειδικότητα σου. Είναι καλύτερο να δείξεις ότι δούλεψες για 6 μήνες ως πωλητής, από το να δείξεις ότι… καθόσουν για 6 μήνες.

Αν κληθείς για συνέντευξη για μια νέα θέση, φρόντισε να είσαι ειλικρινής και να εξηγήσεις το γιατί έφυγες/ απολύθηκες «στα γρήγορα» από μια προηγούμενη δουλειά. Χτίσε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου. Και εξήγησε το γιατί ταιριάζεις με την νέα θέση που έχει ανοίξει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 3 =