αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο «μοντέλο των μικροχρηματοδοτήσεων» έρχεται και στην Ελλάδα- Θα βοηθήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις

Το «μοντέλο των μικροχρηματοδοτήσεων» έρχεται και στην Ελλάδα- Θα βοηθήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις

Ένα εργαλείο που αξιοποιείται εδώ και χρόνια σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία για να παρέχει χρηματοδότηση σε άτομα και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, έρχεται με καθυστέρηση ετών και στην χώρα μας. Ο λόγος για τις μικροχρηματοδοτήσεις ποσών τα οποία κατά κανόνα δεν ξεπερνούν τα 25 χιλιάδες ευρώ.

Όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης το νομοσχέδιο που θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των οργανισμών που θα παρέχουν μικροχρηματοδοτήσεις στη χώρα μας θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Εξάλλου όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η ανάπτυξη του συγκεκριμένου θεσμού στη χώρα μας περιλαμβάνεται και στο Αναπτυξιακό Σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε πρόσφατα και στους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι μικροχρηματοδοτήσεις αναμένεται ότι θα προσφέρουν μια αναγκαία ανάσα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν και την μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς η απόρριψη των δανείων από τις τράπεζες ξεπερνάει το 70% στην Ελλάδα και μάλιστα όσο πιο μικρή είναι η επιχείρηση και το ζητούμενο ποσό δανείου τόσο πιο δύσκολο είναι να εγκριθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο ενεργό ρόλο αναμένεται να αναλάβει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) το οποίο όπως αναμένεται να φτιάξει ένα ταμείο μικροπιστώσεων για πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα δίνει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ και με μέσο όρο κάθε δανείου τα 7.000 με 8.000 ευρώ.

Παράλληλα οι μικροχρηματοδοτήσεις είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται και από τα ευρωπαϊκά όργανα όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο μάλιστα υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία EaSΙ. To Ταμείο Επενδύσεων θα παρέχει εγγυήσεις για συνολικό ποσό ύψους 40 εκατ. ευρώ με σκοπό την στήριξη με 3.400 μικρο-δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Τ

Τι αλλάζει

Το θεσμικό πλαίσιο που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομίας θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλους μη τραπεζικούς οργανισμούς να μπορούν να παρέχουν μικροδάνεια, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό χωρίς την εμπλοκή κάποιας τράπεζας.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και σήμερα οργανισμοί που υποστηρίζουν χρηματοδοτικά πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ένας από αυτούς είναι η Action Finance Initiative (AFI) η οποία παρέχει σε συνεργασία με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα δάνεια έως 12.500 ευρώ για επενδύσεις προϋπολογισμού έως 25.000 ευρώ. Μάλιστα, ακολουθώντας καλές πρακτικές αντίστοιχών οργανισμών του εξωτερικού πέρα από το μικροδάνειο παρέχει και εκπαίδευση και συμβουλευτική στους επαγγελματίες/επιχειρηματίες για τη δημιουργία τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου και προβλέψεις πωλήσεων.

Πηγή: insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + twelve =