αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο ΜΙΤ βράβευσε την εφαρμογή «Capitals of the world», την οποία σχεδίασε το δεύτερο ΕΠΑΛ Τρικάλων

Το ΜΙΤ βράβευσε την εφαρμογή «Capitals of the world», την οποία σχεδίασε το δεύτερο ΕΠΑΛ Τρικάλων

Σημαντική διάκριση για το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων αποτελεί η βράβευση της εφαρμογής (app) “Capitals of the World” από την ομάδα ανάπτυξης του App Inventor στο γνωστό κορυφαίο αμερικάνικο πανεπιστήμιο ΜΙΤ. To app που δημιουργήθηκε από μαθητές και καθηγητές του σχολείου κέρδισε το βραβείο της καλύτερης εφαρμογής στην κατηγορία καλύτερης σχεδίασης για τον μήνα Φεβρουάριο 2018 (APP OF THE MONTH – BEST DESIGN) ξεχωρίζοντας από όλες τις εφαρμογές που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και εξετάστηκαν από την υπεύθυνη ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ). Στο διαγωνισμό αυτό συμμετέχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον προγραμματισμό εφαρμογών αξιοποιώντας το ΜΙΤ App Inventor.

To App Inventor είναι ένα ελεύθερο, διαδικτυακό και οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού, το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά στα εργαστήρια της Google και στη συνέχεια αναπτύσσεται και συντηρείται από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Στόχος του είναι η προώθηση της ανάπτυξης εφαρμογών ενισχύοντας και ενθαρρύνοντας όλους τους ανθρώπους, και ειδικά τους νέους, να μετατραπούν από καταναλωτές τεχνολογίας σε δημιουργούς τεχνολογίας. Το πρόγραμμα MIT App Inventor αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος δημιουργεί εφαρμογές (apps) και τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι μαθαίνουν προγραμματισμό. Πάνω από 400.000 μοναδικοί μηνιαίοι ενεργοί χρήστες από 195 χώρες χρησιμοποιούν αυτό το προγραμματιστικό περιβάλλον και έχουν δημιουργήσει πάνω από 22 εκατομμύρια εφαρμογές.

Η δημιουργία της εφαρμογής “Capitals of the World” έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής της Α’ Λυκείου όπου οι μαθητές αποκτούν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την ανάπτυξη εφαρμογών για φορητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android. Η εφαρμογή διατίθεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και στοχεύει στον εμπλουτισμό των γεωγραφικών γνώσεων του χρήστη σχετικά με τις πρωτεύουσες και τα κράτη του πλανήτη καθώς αντλεί πληροφορίες από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia και δίνει τη δυνατότητα μάθησης μέσα από παιχνίδια – κουίζ.

Η διάκριση αυτή αποτελεί μια ηθική επιβράβευση της προσπάθειας των μαθητών και των καθηγητών του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων. Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του σχολείου. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τι ακριβώς κάνει η εφαρμογή

Η εφαρμογή με τίτλο «Πρωτεύουσες του κόσμου» (ελληνική έκδοση) «Capitals of the world» (αγγλική έκδοση) είναι μια εφαρμογή που στοχεύει στον εμπλουτισμό των γεωγραφικών γνώσεων του χρήστη σχετικά με τις πρωτεύουσες και τα κράτη του πλανήτη.

Στην αρχική οθόνη ο χρήστης έχει δύο επιλογές “Μάθε” και “Παίξε”. Με την επιλογή “Μάθε” έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για οποιαδήποτε πρωτεύουσα του πλανήτη. Επιλέγει την επιθυμητή ήπειρο (Ευρώπη, Ασία κλπ) και στη συνέχεια την πρωτεύουσα. Μετά την επιλογή της πρωτεύουσας θα εμφανιστούν οι σχετικές πληροφορίες στην οθόνη της συσκευής του. Οι πληροφορίες αντλούνται από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Με την επιλογή “Παίξε” ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παίξει παιχνίδια – κουίζ, να δοκιμάσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σχετικά με τις πρωτεύουσες του κόσμου. Αρχικά επιλέγει την επιθυμητή ήπειρο (Ευρώπη, Ασία κλπ) και στη συνέχεια διαβάζει και απαντάει στις ερωτήσεις «Βρες την πρωτεύουσα».

Οι μαθητές που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία της ελληνικής έκδοσης είναι οι εξής:

Βαβίτσας Κοσμάς, Βαρσάνη Ελένη, Γιώτας Αχιλλέας, Γκαντζιού Μαρία, Γκεοργκίεβα Βάνια, Γκρόπας Μιχάλης, Γούλα Ελευθερία, Δεληλίγκα Θεολία, Δράκος Ευάγγελος, Ζάχου Μαρία, Ζήση Χριστίνα, Ιακωβάκης Ευάγγελος, Καναβός Ευάγγελος, Κολέτσιου Ειρήνη, Κουκουσούλης Στέφανος, Κουτρουλιά Γεωργία, Κουτσώνας Κων/νος, Κράβαρης Σωτήριος, Κώρης Δημήτριος, Κωσταρέλλος Νικόλαος, Λάπι Σάρα, Μανούρας Δημήτριος, Μπαμπούρης Χρίστος, Μπαντέκας Αχιλλέας, Μπαρτζιώκα Γεωργία, Μπασιάκας Στέφανος, Μπεκτάσι Δήμητρα, Μπουντούρη Ευαγγελία, Μπουρνάζος Άλκης, Παπαχρήστος Κων/νος, Πόπα Τζουλιάνο, Τσιλίκα Ευαγγελία, Χαράρι Λέι.

Οι μαθητές που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία της αγγλικής έκδοσης είναι οι εξής:

Αγγούμης Κων/νος, Βαρσάμη Χρυσούλα, Γεωργούλας Βασίλειος, Γιούτσος Αλέξανδρος, Κλουτσάρα Αλκμήνη, Κοψαχείλη Παρασκευή, Μάμαλης Θεόδωρος, Μαρκατά Δήμητρα, Μπαζπάνη Ειρήνη, Παπαπούλιου Ευδοκία, Σέλλα Κατερίνα, Χλίβας Χρήστος.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Αβδελίδης Ευάγγελος (ΠΕ19), Αβδελίδου Ελένη (ΠΕ19).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =