αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Το μεγαλύτερο λάθος που δεν θέλω να κάνω. Κάθε ημέρα το σκέφτομαι»: Ο Jack Ma έδωσε μια ακόμα μεγάλη συμβουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

«Το μεγαλύτερο λάθος που δεν θέλω να κάνω. Κάθε ημέρα το σκέφτομαι»: Ο Jack Ma έδωσε μια ακόμα μεγάλη συμβουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ερώτηση έγινε από το κοινό, προς τον ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma: Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει και τι μάθημα έλαβε από αυτό. Κι όμως, ο γνωστός επιχειρηματίας, μετέφερε τη συζήτηση… στο παρόν. Και όχι στο παρελθόν. Όπως εξήγησε, το μεγαλύτερο λάθος που δεν θέλει να κάνει, είναι να μείνει η Alibaba «ακάλυπτη» όταν αυτός αποχωρήσει από την εταιρία.

Τονίζει ότι κάθε ημέρα το σκέφτεται αυτό. Και εργάζεται έτσι ώστε όχι μόνο η εταιρία του να είναι πετυχημένη για όσο αυτός είναι εκεί. Αλλά να συνεχίσει να αναπτύσσεται ακόμα και όταν αυτός αποχωρήσει, σε μεγάλη ηλικία.

«Θέλω να πεθάνω στις παραλίες και όχι στο γραφείο», είπε ο Jack Ma.

Ο Jack Ma ουσιαστικά περιγράφει την λογική ροή της ζωής. Οι άνθρωποι έρχονται, μεγαλώνουν, αποσύρονται, πεθαίνουν. Μια εταιρία όμως πρέπει να παραμένει ανεπηρέαστη. Να αναπτύσσεται μέσα στα χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιους έχει στο «τιμόνι» της.

To λάθος με τις προσλήψεις των «κορυφαίων»

Όσο για το λάθος που έχει κάνει στο παρελθόν; Ο ίδιος αναφέρθηκε σε κάτι για το οποίο έχει ξανά μιλήσει. Τις προσλήψεις «κορυφαίων στελεχών» τις οποίες έκανε στο ξεκίνημα της Alibaba. «Το να φτιάξεις μια καλή ομάδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσλάβεις ανθρώπους που έχουν βγει από το Χάρβαρντ, άτομα από πολυεθνικές ή από την λίστα Fortune 500», έχει πει σε παλαιότερη ομιλία του ο Jack Ma.

Ο ίδιος έχει παραθέσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία: «Όταν πήραμε τα πρώτα μας 5 εκατ. δολάρια ως χρηματοδότηση, σκεφτήκαμε: ‘χα, τώρα έχουμε χρήματα’. Από τις 50 χιλ. δολάρια, στα 5 εκατ. δολάρια- άρα θα έπρεπε να προσλάβουμε σπουδαίους ανθρώπους. Προσβάλαμε περίπου 10 τέλειους αντιπροέδρους από αρκετές πολυεθνικές εταιρίες. Ένας από αυτούς, που ήταν marketing expert και αντιπρόεδρος σε μεγάλη εταιρία, μου έδωσε ένα marketing plan αξίας 12 εκατ. δολαρίων. Του είπα: ‘Μα έχουμε μόνο 5 εκατ. δολάρια, γιατί μου δίνεις ένα πλάνο για 12 εκατ. δολάρια;’. Και μου απάντησε: ‘Jack, ποτέ δεν έχω κάνει ένα πλάνο για κάτω από 20 εκατ. δολάρια’».

Με το γνωστό απολαυστικό του στιλ, ο Jack Ma προτείνει: «Προσλάβετε τους σωστούς ανθρώπους. Όχι απαραίτητα τους καλύτερους. Δες στο παραπάνω βίντεο διάρκειας μόλις 2 λεπτών, ολόκληρη την τοποθέτηση του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =