αρχικηVIRALΤο Λονδίνο, το Μπουένος Άιρες και άλλες 3 πόλεις που έγιναν ξαφνικά φθηνότερες

Το Λονδίνο, το Μπουένος Άιρες και άλλες 3 πόλεις που έγιναν ξαφνικά φθηνότερες

Η άνοδος του παγκόσμιου εθνικισμού σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις έντονες πολιτικές επιρροές, οδήγησε σε σημαντικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, κάποιοι από τους προορισμούς που ήταν γνωστοί ως οι ακριβότεροι του κόσμου για να ζει κανείς, έχουν πλέον γίνει ιδιαίτερα προσιτοί οικονομικά, με μειωμένο το κόστος ζωής.

Είτε λόγω της διεθνούς πολιτικής, των αλλαγών σε εξαγωγές και εισαγωγές, είτε λόγω των νομισματικών διακυμάνσεων, πόλεις όπως το Λονδίνο- το οποίο ψήφισε πρόσφατα την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση- είδαν την κατάταξή τους στον ετήσιο δείκτη κόστους διαβίωσης να έχει πέσει αρκετά.

Κάτοικοι και πολίτες άλλων εθνικοτήτων που ζουν κι εργάζονται στις συγκεκριμένες χώρες είναι αυτοί που θα χαρούν τα πλεονεκτήματα των αλλαγών αυτών στο κόστος ζωής. Οι ίδιοι μιλούν στο BBC σχετικά με το πόσο τους έχουν επηρεάσει όλες αυτές οι αλλαγές στην οικονομία, αλλά και με το πώς θα αποταμιεύσουν χρήματα σε αυτές τις χώρες που έγιναν ξαφνικά προσιτές οικονομικά.

Λονδίνο, Βρετανία

Το Brexit, που ψηφίστηκε το 2016, είχε ως άμεση συνέπεια την πτώση της αξίας της λίρας, συγκριτικά με άλλα νομίσματα. Και ήταν τόσο μεγάλη η αρνητική αυτή επίδραση, που το Λονδίνο, χρόνια στην κορυφή του δείκτη κόστους διαβίωσης, έπεσε 18 θέσεις μέσα σε μία μόλις χρονιά. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο έσπευσαν στη χώρα με σκοπό να κλείσουν συμφωνίες για αγαθά πολυτελείας.

Επίσης, καθώς πλέον τα ξένα νομίσματα είναι ισχυρότερα από την λίρα, το κόστος εισαγωγών έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ το μέγεθος των αγαθών τείνει να μειώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σοκολάτα Toblerone, η οποία μίκρυνε το μέγεθος της συσκευασίας της, ακριβώς μετά το Brexit. Παράλληλα, ειδικοί εκτιμούν ότι σημαντικά εισαγόμενα αγαθά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αναμένεται να δουν αύξηση 8%.

Οι καλές οικονομικές συμφωνίες στα σπίτια είναι το πρώτο στη λίστα με όσα είναι πλέον προσιτά στο Λονδίνο. Γενικά, το να ζει κανείς νότια ή ανατολικά, είναι φθηνότερο από το να ζει δυτικά ή βόρεια.

Πεκίνο, Κίνα

Πολλές κινεζικές πόλεις έπεσαν κατά δέκα θέσεις ή και παραπάνω στους φετινούς δείκτες κόστους διαβίωσης, με το Πεκίνο να έχει πέσει στις 16. Πηγές έχουν αποδώσει τη συνολική πτώση στη μείωση της ζήτησης κινεζικών εξαγωγών και στην πτώση της αξίας του τοπικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Όπως και στο Λονδίνο, το να μπορεί κανείς να ζει άνετα στο Πεκίνο εξαρτάται από την απόσταση του σπιτιού του από το κέντρο της πόλης. Μια γενική εκτίμηση λέει ότι η διαμονή στο νότιο και δυτικό Πεκίνο είναι φθηνότερη σε σχέση με το βόρειο και το ανατολικό κομμάτι, γι αυτό και προτιμάται από πολλούς κατοίκους άλλων εθνικοτήτων.

Παράλληλα, άλλος τρόπος για εξοικονόμηση χρημάτων είναι η χρήση μετρό αντί για ταξί και το φαγητό σε εστιατόρια που επιλέγουν οι ντόπιοι.

Λάγος, Νιγηρία

Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Νιγηρίας έπεσε επίσης 16 θέσεις στα στατιστικά, κάτι που οφείλεται στην παγκόσμια πτώση στις τιμές του πετρελαίου, ένα από τα βασικά αγαθά που εξάγει η χώρα. Αυτό μπορεί να φαίνεται θετικό για τους ξένους υπαλλήλους, αλλά από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετες προκλήσεις στην ασφάλεια, καθώς η άνοδος στις τιμές των τοπικών προϊόντων δύναται να οδηγήσει σε αυξημένη εγκληματικότητα.

Αμερικανός κάτοικος και πρέσβης της κοινότητας των «εκπατρισμένων», επικαλείται την επικράτηση της κοινής λογικής και τονίζει ότι η Νιγηρία μοιάζει σαν το δεύτερο σπίτι του, λόγω της φιλόξενης διάθεσης των ντόπιων.

Το Λάγος είναι χωρισμένο σε δυο μεγάλα μέρη, το Κεντρικό και το Νησί. Οι περισσότεροι κάτοικοι άλλων εθνικοτήτων ζουν στο Νησί.

Μεξικό

Με κατάταξη 82 στις 132 χώρες το 2017, το Μεξικό ήταν ανέκαθεν σχετικά οικονομικό, αλλά έπεσε εννέα θέσεις ακόμη τη φετινή χρονιά. Το τοπικό νόμισμα γίνεται ολοένα και πιο αδύναμο σε σύγκριση με το παγκόσμιο, ο πληθωρισμός έχει ανέβει και οι τοπικές τιμές έχουν ελαφρώς αυξηθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στα λεωφορεία.

Έτσι, είναι καλύτερο να περπατά κανείς έως το μετρό από να παίρνει το λεωφορείο, σύμφωνα με βρετανίδα μπλόγκερ. Επίσης, προτείνει και το Uber για τις μετακινήσεις, καθώς είναι αρκετά φθηνότερο σε σχέση με το κανονικό ταξί και ασφαλέστερο σε σχέση με τα μέσα μεταφοράς το βράδυ.

Ακόμη, ένας εύκολος τρόπος αποταμίευσης χρημάτων είναι τα ψώνια από τοπικές αγορές και όχι από τις αλυσίδες μεγάλων σούπερ μάρκετ. Η διαφορά στην τιμή είναι εντυπωσιακή, σύμφωνα με την Βρετανίδα.

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Μετά το Λονδίνο, το Μπουένος Άιρες είδε τη μεγαλύτερη πτώση στα στατιστικά του, πέφτοντας 20 θέσεις, εξαιτίας της οικονομικής μεταβλητότητας. Βέβαια, Αμερικανίδα που ζει στην πόλη δέκα χρόνια υποστηρίζει ότι οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει στις νομισματικές αυτές αλλαγές και πως η οικονομία συνολικά είναι τρελή.

Πηγή: Το Βήμα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =