αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο κρυπτονόμισμα που ανεβάζει την αξία του πιο γρήγορα από το Bitcoin

Το κρυπτονόμισμα που ανεβάζει την αξία του πιο γρήγορα από το Bitcoin

Αν ισχυριζόσουν σε κάποιον τον Ιούλιο ότι ανακάλυψες μια χρηματιστηριακή αξία που μπορεί να ανεβάσει την αξία της 1.000 φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες, στην καλύτερη περίπτωση θα κουνούσε το κεφάλι συγκαταβατικά. Αν και το πιθανότερο θα ήταν να φωνάξει τους νοσοκόμους για να σου φορέσουν την λευκή ζακέτα που κουμπώνει ανάποδα. Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη με το Yearn.finance (YFI), όπως αναφέρει το Euro2day.gr. Τι είναι επιτέλους αυτό το περίφημο YFI και πως λειτουργεί;

Το Yearn.finance είναι μια απόλυτα αποκεντρωμένη οντότητα που βασίζεται στο δίκτυο του Ethereum, η οποία λειτουργεί ως αυτόματη συγκομιδή απόδοσης. Αποσκοπεί να μεγιστοποιήσει το επενδυτικό αποτέλεσμα αναζητώντας στην αγορά τις καλύτερες ευκαιρίες, εκμεταλλευόμενη αλγόριθμους που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Βαρύγδουπα ακούγονται όλα αυτά, για αυτό πάμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια την λειτουργία του. Έχουμε μια πλατφόρμα στην οποία καταθέτετε τα Ethereum σας (ή και άλλα νομίσματα), η οποία επενδύει για λογαριασμό σας, υποσχόμενη να σας προσφέρει ένα αξιόλογο παθητικό εισόδημα. Δεν πρόκειται για εταιρεία -και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όπως και το bitcoin, είναι ένα πρωτόκολλο.

Το YFI δεν διατέθηκε σε ICO (δημόσια εγγραφή κρυπτονομισμάτων), δεν το αγοράσανε επενδυτές από ιδιωτική τοποθέτηση, δεν βγήκε από εξόρυξη. Η διανομή του έγινε δωρεάν και δίκαια, αναλογικά σε όσους παρείχαν ρευστότητα στο σύστημα. Ακόμα και ο δημιουργός του, ο Andre Cronje, ένας αυτοδίδακτος προγραμματιστής από την Νότια Αφρική, δεν κράτησε κάποια κομμάτια για τον εαυτό του. Από ότι ισχυρίζεται μάλιστα, βγήκε ζημιωμένος από αυτό, καθώς δανείστηκε για να καταφέρει να το δημιουργήσει. Πως τα κατάφερε; Ένας καλός προγραμματιστής δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα και καλός επιχειρηματίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη συγκομιδή απόδοσης που απλοποιεί τη διαδικασία, έτσι ώστε ακόμη και ο απλός χρήστης να έχει την δυνατότητα να επωφεληθεί, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεται πάνω από τον υπολογιστή συνέχεια. Το συγκριτικό του πλεονέκτημα, είναι πως εκμεταλλεύεται την άμεση ενημέρωση για τις αλλαγές των αποδόσεων στα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να δανείζει τα νομίσματα σας εκεί που υπάρχουν οι καλύτερες αποδόσεις με την μορφή «επιτοκίων».

Ποιοι προσφέρουν αμοιβές διακράτησης στον χώρο των crypto; Πολλά κρυπτονομίσματα. Από εντελώς άγνωστα και επίφοβα, μέχρι αξιόπιστα stablecoins. Επειδή η διαδικασία επιλογής γίνεται αυτόματα από έναν «έξυπνο» αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, επιτυγχάνονται υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που θα καταφέρνατε από μόνοι σας. Επιπλέον πλεονέκτημα του, είναι πως εξοικονομεί κόστη από τις συναλλαγές του Ethereum, τα οποία ειδικά την τελευταία περίοδο είναι πολύ υψηλά. Εννοείται όλα τα παραπάνω υπό το καθεστώς της απόλυτης διαφάνειας.

Άλλη μια ιδιαιτερότητα, είναι πως υπάρχουν μόνο 30.000 νομίσματα στην κυκλοφορία. Αυτό από ότι φαίνεται λειτούργησε θετικά. Παρόλο που έχει δημιουργηθεί πριν 3 μόλις μήνες, έχει εκτοξευτεί στην 21η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Από τα 20 νομίσματα που το ξεπερνάνε σε αξία μπορείς να κερδίσεις χρήματα, είτε αποκτώντας το και αναμένοντας να αυξηθεί η τιμή του, είτε από trading. Κανένα όμως δεν προσφέρει παθητικό εισόδημα, όπως το YFI.

Πίσω από το νόμισμα βρίσκεται ένας μηχανισμός διακυβέρνησης. Οι κάτοχοι του ΥFI έχουν λόγο στις αποφάσεις, δηλαδή ψηφίζουν για τις τεχνικές που ακολουθούνται για να βγαίνουν χρήματα. Επίσης ο καθένας μπορεί να προτείνει μια ακόμα πιο έξυπνη ιδέα, η οποία θέτεται σε ψηφοφορία, ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτικό το σύστημα. Ένα θέμα που έχει τεθεί προς απόφαση, είναι αν θα πρέπει να βγάλουν κι άλλα νομίσματα, επειδή τα 30.000 ίσως είναι λίγα.

Οι κάτοχοι του YFI καρπώνονται αμοιβή για την διακράτηση του νομίσματος. Τα έσοδα που διαμοιράζονται δημιουργούνται από τα fee που χρεώνουν σε εκείνους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Το χρηματοκιβώτιο τους διαθέτει τουλάχιστον 500.000 δολάρια βάση καταστατικού, προκειμένου να καλύψει λειτουργικά έξοδα, όπως των ελεγκτών. Αυτά που περισσεύουν τα μοιράζονται οι δικαιούχοι. Ο μόνος όρος για να λάβεις την αμοιβή είναι να ψηφίσεις. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ακολουθεί το κλείδωμα των νομισμάτων σου για 3 ημέρες, περίοδος κατά την οποία μπορείς να διεκδικήσεις το ποσό που δικαιούσαι.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =