αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο «κλειδί» για να ξεκινήσεις μια πετυχημένη επιχείρηση: Mark Zuckerberg και Richard Branson συμφωνούν σε ένα πράγμα

Το «κλειδί» για να ξεκινήσεις μια πετυχημένη επιχείρηση: Mark Zuckerberg και Richard Branson συμφωνούν σε ένα πράγμα

Ο ίδιος ίδρυσε το Facebook μόλις 19 ετών. Σήμερα είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της γενιάς του και φυσικά έχει γίνει εκατομμυριούχους. Ποιο ήταν όμως το κίνητρο του Mark Zuckerberg, όταν ξεκίναγε τη λειτουργία της πλατφόρμας του; Κάποιοι θα που τα χρήματα, η δόξα ή απλά γιατί ήθελε να φτιάξει μια επιχείρηση και να έχει ανθρώπους να δουλεύουν για αυτόν. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

«Οι καλύτερες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί, είναι αυτές που έχουν ως σκοπό να φέρουν μια κοινωνική αλλαγή. Ακόμα και σε τοπικό επίπεδο» λέει ο Mark Zuckerberg.

«Αρκετοί άνθρωποι, ξεκινούν μια επιχείρηση… απλά για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. ‘Η γιατί θέλουν να κερδίσουν πολλά λεφτά ή γιατί επιθυμούν να έχουν ένα σορό ανθρώπους να δουλεύουν για αυτούς. Είναι λάθος» τονίζει ο ιδρυτής του Facebook και δίνει τη δική του συμβουλή: «Ξεκίνα με το πρόβλημα που θες να επιλύσεις στον κόσμο». Και όχι απλά ένα τυχαίο πρόβλημα. Ασχολήσου με κάτι που σε ενδιαφέρει πολύ. «Σε μια επιχειρηματική διαδρομή θα συναντήσεις πολλές δυσκολίες. Αυτό που θα σου δώσει θάρρος να συνεχίσεις, είναι να πιστεύεις στο πράγμα που κάνεις», καταλήγει ο Zuckerberg.

Σύμφωνος με τις συγκεκριμένες απόψεις είναι και ο ιδρυτής της Virgin, Richard Branson. Γνωρίζει άλλωστε από success stories. Ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση σε ηλικία 16 ετών, παρατώντας το σχολείο, και σήμερα έχει μια περιουσία που εκτιμάται στα 5 δισ. δολάρια.

«Ερωτήσεις όπως “που έχεις πάει σχολείο;” σπάνια έχουν σημασία στην επιχειρηματικότητα. Όλα έχουν να κάνουν με την ιδέα και κυρίως με την αλλαγή που θέλεις να φέρεις στη ζωή των ανθρώπων» υπογραμμίζει ο Mr Virgin. «Δεν μετρά το ποιος είσαι. Στην επιχειρηματικότητα χρειάζεσαι μια καλή ιδέα και την αποφασιστηκότητα για να την κάνεις πράξη» λέει ο Branson.

Βλέπουμε ότι και οι δύο πετυχημένοι businessmen εστιάζουν σε ένα πράγμα: στο κίνητρο που έχει κάποιος όταν ξεκινά μια νέα επιχείρηση. Αυτό δεν πρέπει να είναι, για παράδειγμα, τα χρήματα ή η δόξα. Ο ιδρυτής πρέπει να εστιάζει στο πρόβλημα που θέλει να λύσει και στην αλλαγή που θα φέρει στις ζωές των ανθρώπων.

richard-branson

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − three =