αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο εμβληματικό ακίνητο της Kodak και τα άλλα ακίνητα της Ektasis Development που έχουν προκαλέσει «συνωστισμό»

Το εμβληματικό ακίνητο της Kodak και τα άλλα ακίνητα της Ektasis Development που έχουν προκαλέσει «συνωστισμό»

Υψηλό ενδιαφέρον από real estate funds, ΑΕΕΑΠ, εταιρείες που αναπτύσσουν ακίνητα, αλλά και private equity funds, συγκεντρώνουν οι 15 πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για τα ακίνητα της Ektasis Development, τους οποίους διενεργεί αυτή την εβδομάδα η ειδικός διαχειριστής, με την τεχνική υποστήριξη της PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Μετά από πολυετή προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ektasis, οι πιστώτριες τράπεζές της πέτυχαν να υπαγάγουν την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με τη δικηγόρο Βασιλική Τσιάτα να ορίζεται ειδικός διαχειριστής και να αναλαμβάνει την απογραφή και εν συνεχεία εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ανοίγει από σήμερα Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για 15 ανεξάρτητους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, που αφορούν στο σύνολο των ακινήτων (κτήρια και οικόπεδα) που έχει στην κατοχή της η Ektasis.

Με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ως την περασμένη Παρασκευή και τις εγγυητικές που έχουν εκδοθεί, προσφορές αναμένεται να υποβληθούν από τους περισσότερους «παίκτες», που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Real estate funds, ΑΕΕΑΠ, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, αλλά και κάποια private equity funds θα διεκδικήσουν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Ektasis.

Είναι τέτοια η συγκέντρωση ενδιαφερόμενων, που οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί θα αποτελέσουν crash test για τις προοπτικές που βλέπουν στην εγχώρια αγορά ακινήτων οι επενδυτές, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ενδέχεται δε να αποτελέσουν σημείο καμπής για την πορεία του real estate, όσον αφορά τουλάχιστον στα «καλά» ακίνητα.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι διαγωνισμοί συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τόσο της ευρύτερης αγοράς του real estate όσο και των τραπεζών, των private equity funds που έχουν αγοράσει χαρτοφυλάκια δανείων με εξασφαλίσεις επί εμπορικών ακινήτων και βεβαίως των servicers.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Prodea και Trastor αναμένεται να καταθέσουν προσφορές για κάποια από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου, ενώ ενδιαφέρον έχει καταγραφεί και από μη εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, που εξετάζουν το ενδεχόμενο σύμπραξης με τρίτους ενδιαφερόμενους.

Από τα real estate funds, οι Dromeus Capital, Brook Lane και πιθανώς η Grivalia Management, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Eurobank, έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποια από τα ακίνητα, που εκποιούνται μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Ενδιαφέρον, τέλος, υπάρχει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από developers όπως η ολλανδική Ten Brinke και η Dimand, ενώ προσφορές ακούγεται ότι θα υποβάλουν και κάποια private equity funds (Fortress, Bain κ.ά.).

Στο ακίνητο της Kodak τα… φώτα του διαγωνισμού

Το πιο εμβληματικό ακίνητο από αυτά που βγαίνουν στο… σφυρί, μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας με κλειστές προσφορές, είναι αυτό που βρίσκεται επί της οδού Χειμάρρας 10-12 στο Μαρούσι. Στο παρελθόν στέγαζε τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Kodak και αποτελεί το μεγαλύτερο αδόμητο οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή.
Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου ανέρχεται σε 16.907,22 τ.μ., εκ των οποίων ρυμοτομούνται 797,45 τ.μ. Το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού και της Λ. Κηφισίας, όπως επίσης στον προαστιακό, διευκολύνει την ανάπτυξη κτηρίου γραφείων.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =