αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο «δουλεύω από το σπίτι» έχει τελειώσει. Υπάρχει το «δουλεύω από οπουδήποτε» | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Το «δουλεύω από το σπίτι» έχει τελειώσει. Υπάρχει το «δουλεύω από οπουδήποτε» | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Στην εποχή του Covid-19, πολλοί άνθρωποι μπήκαν… σε μια νέα επαγγελματική πραγματικότητα. Ενώ πριν χρειάζονταν κάθε πρωί να πηγαίνουν σε ένα γραφείο και να κάθονται «καρφωμένοι» εκεί για 8+ ώρες, τώρα αναγκασμένοι και από τις νέες συνθήκες, δούλεψαν από το σπίτι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιοι δουλεύουν ακόμα έτσι.

Φυσικά το remote μοντέλο εργασίας δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα. Έχουμε γράψει σε πολλά άρθρα μας τα τελευταία χρόνια για αυτό. Στην digital εποχή είναι πολλοί οι άνθρωποι που δουλεύουν από το laptop τους, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται. Και όχι απαραίτητα μέσα σε ένα γραφείο.

Το αμερικανικό TechCrunch το θέτει με ωραίο τρόπο σε νέο άρθρο του: Μπορεί στην περίοδο του Covid-19 πολλοί να αναγκαστήκαμε να δουλέψουμε «κλειδωμένοι» στα σπίτια μας, και να γνωρίζουμε με αυτό τον τρόπο το πως είναι να δουλεύεις εξ αποστάσεως, ωστόσο το συγκεκριμένο μοντέλο υπό κανονικές συνθήκες είναι διαφορετικό. Το «δουλεύω από το σπίτι» δεν ισχύει. Υπάρχει το «δουλεύω από οπουδήποτε». Αυτό είναι ίσως το πιο απολαυστικό στοιχείο που σου παρέχει αυτός ο τρόπος εργασίας. Πλέον υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία, το ίντερνετ είναι σχεδόν παντού, και έτσι μπορείς να δουλέψεις από οποιοδήποτε μέρος θες. Με μόνα εργαλεία το laptop και το smartphone σου. Το ότι δουλεύεις εξ αποστάσεως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δουλεύεις από το σπίτι σου. Μπορεί να είσαι ακόμα και σε κάποια παραλία.

«Ναι, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ‘δεμένοι’ στις ταπεινές μας κατοικίες λόγω του Covid-19, αλλά μακροπρόθεσμα το όλο point της ευελιξίας που παρέχει το “Work From Home” είναι ακριβώς το ότι μπορείτε να εργαστείτε από οπουδήποτε. Μπορεί να είναι στο σπίτι σας- αλλά μπορεί επίσης να είναι σε ένα καφέ, στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας σας, σε μια παραλία, ένα σπίτι φίλου, ένα ξενοδοχείο» σημειώνει το TechCrunch.

Και τι γίνεται αν σε κάποιον αρέσει το γραφείο και η καθημερινή συναναστροφή με τους συναδέλφους; Ναι, πρέπει να είναι και αυτό μέσα στο concept: Να μπορείς να εργαστείς ακόμα και από το εταιρικό γραφείο, αν το επιθυμείς. Είπαμε, πλέον μπορούμε να εργαστούμε από οπουδήποτε. Από οποιοδήποτε μέρος νιώθουμε πιο δημιουργικοί και η δουλειά μας μπορεί να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα.

Ο Mark Zuckerberg έκανε ένα νέο post στο Facebook, στο οποίο περιγράφει το τοπίο στην εποχή της remote εργασίας. Το ίδιο το Facebook θα πάει σε αυτό το μοντέλο, δίνοντας την δυνατότητα σε πολλούς εργαζομένους του να δουλεύουν από όπου θέλουν. Έχει όμως ενδιαφέρον ότι ο Zuckerberg δεν παραθέτει «εύκολες απαντήσεις». Μιλά για τα θετικά και τα αρνητικά του remote μοντέλου. Βάζει ερωτήματα. Και δίνει αφορμές για συζητήσεις. Το σίγουρο είναι όμως ότι έχουμε μπει -ακόμα πιο έντονα- στην νέα εποχή.

I just spoke with our employees about what we've learned about remote working and how we're planning to support it…

Gepostet von Mark Zuckerberg am Donnerstag, 21. Mai 2020
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 7 =