αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου η υπογραφή για την αύξηση του βασικού μισθού

Το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου η υπογραφή για την αύξηση του βασικού μισθού

Νέο τοπίο στους μισθούς και στα επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών αναμένεται να διαμορφωθεί από το δεύτερο κιόλας 15νθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε θα υπογραφεί η αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και εκτιμήσεις ειδικών, η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά, για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, θα οριστεί σε περίπου 50 ευρώ, πέριξ του 8%, συμπαρασύροντας τόσο τους μισθούς όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και καθορίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο, όσο και τα επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι από τον ΟΑΕΔ αλλά και όσοι εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Ο νέος κατώτατος μισθός, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 630 ευρώ τον μήνα και θα ισχύσει όχι μόνο για όσους λαμβάνουν σήμερα τον κατώτατο, αλλά και για τους νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών, που σήμερα λαμβάνουν τον λεγόμενο «υποκατώτατο» μισθό, ήτοι 510 ευρώ μεικτά. Αυτό θα έχει συνέπεια οι νέοι να λάβουν αύξηση της τάξης του 15% με 20%, ανάλογα με την τελική απόφαση.

• Επιδότηση εισφορών. Μάλιστα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς έως 25 ετών, με την επιδότηση να φτάνει το 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου καθώς θα καλύπτει το 50% της εργοδοτικής εισφοράς για κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιοριστεί κατά ένα μέρος το κόστος για τον εργοδότη, που θα προκληθεί από την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

• Συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή, εντός του νέου έτους, κρίνεται η τύχη των συλλογικών συμβάσεων στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ήδη, ως… ουρά του έτους που έφυγε, 4 κλαδικές συμβάσεις που αφορούν περισσότερους από 240.000 εργαζομένους στους κλάδους της ενέργειας – εμπορίας πετρελαιοειδών, των ζαχαρωδών, των μεταλλείων και της καπνοβιομηχανίας περιμένουν για να κηρυχθούν υποχρεωτικές.

• Επίδομα στέγασης. Μια σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημά τους αναμένεται εντός των πρώτων μηνών του 2019 και για περίπου 300.000 οικογένειες, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος στέγασης. Θα χορηγηθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα (840 – 2.500 ευρώ τον χρόνο), με εισοδηματικά κριτήρια.

Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται οικογένειες που βρίσκονται στο ενοίκιο ή επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ το έτος για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως 21.000 ευρώ. Θα ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), κριτήρια διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε ως προς το ύψος του επιδόματος δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικος, με προφανή στόχο να προωθηθεί και η γεννητικότητα:

• Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ τον μήνα.

• Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή 35 ευρώ τον μήνα.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται γι’ αυτόν τον σκοπό και «πατάει» πάνω στο μοντέλο του κοινωνικού μερίσματος και του ΚΕΑ. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με κλιμάκια από τις τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες των διασταυρώσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στην περίπτωση του δανειολήπτη, άλλωστε, το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που συνδέεται με το δάνειο πρώτης κατοικίας. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =