αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο γήπεδο του Παναθηναϊκού, η Αθηναϊκή Ριβιέρα και άλλες αναπλάσεις που (ίσως) θα πάρουν μπροστά

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η Αθηναϊκή Ριβιέρα και άλλες αναπλάσεις που (ίσως) θα πάρουν μπροστά

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν ολοκληρωθεί, μένει να φανεί εάν οι μεγάλες αναπλάσεις που είχαν, προεκλογικά, εξαγγείλει οι υποψήφιοι πολιτευτές θα γίνουν πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, με χρονική αφετηρία τον Σεπτέμβριο, οπότε αναλαμβάνουν επίσημα καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, σειρά μεγάλων παρεμβάσεων αναμένεται να λάβει χώρα σταδιακά. Ποιες είναι αυτές;

Προσφυγικά και Διπλή Ανάπλαση

Το έργο της ανάπλασης των προσφυγικών, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή εκκίνησης, συντονίζει η εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την μετατροπή των διατηρητέων, δηλαδή των οκτώ πολυκατοικιών, με συνολικά 177 διαμερίσματα, στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας σε υπερτοπική πολιτιστική εστία με κύριο στόχο ένα νέο Μουσείο για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Εκτός από μουσειακούς χώρους, τα διαμερίσματα σχεδιάζεται να διατεθούν, για κοινωνική κατοικία αλλά και στους συνοδούς των ασθενών του Αγίου Σάββα. Μετά την έγκριση, τέλη του περασμένου Ιανουαρίου της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης ανάπλασης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, θα πρέπει να εκδοθεί η άδεια δόμησης και στη συνέχεια να λάβει χώρα ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου. Εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός, που θα διατεθεί για τα έργα της πρώτης φάσης θα είναι της τάξης των 12 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με την αξιοποίηση των προσφυγικών που φαίνεται να έχει δρομολογηθεί, η Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφ. Αλεξάνδρας παραμένει στο σημείο μηδέν, ένα project του οποίου τον φάκελο αναμένεται να ανοίξει η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθήνας, δεκατρία χρόνια μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου, μπορεί κάποιος να εντοπίσει, ακόμη, την πλήρη περιγραφή τoυ. “Με την πολεοδομική ρύθμιση του Ν.3481/2006 στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων χωροθετούνται δύο νέοι Υπερτοπικοί – Μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών”, αναφέρεται.

Αναπόσπαστο κομμάτι της Διπλής Ανάπλασης είναι το ημιτελές εμπορικό κέντρο που σχεδίαζε η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) και έχει μεταβιβαστεί στην Alpha Bank κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας. Για την αξιοποίηση του ημιτελούς ακινήτου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Alpha Bank έχει συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού από κοινού με την αμερικανικών συμφερόντων Hines, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι μελέτες για την εμπορική εκμετάλλευσή του. Ωστόσο, δεδομένου ότι το mall συνδέεται άρρηκτα με το εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Βοτανικού, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση άδειας κατεδάφισης για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση, θα πρέπει πρώτα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να εγκαινιάσει το νέο γήπεδο της, όπως και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Πρόκειται για δύσκολο ψηφιδωτό με πολυάριθμους πρωταγωνιστές, ενώ μένει να φανεί εάν μετά τις εκλογές θα εξακολουθήσει να αποτελεί μακέτα.

Αττική Ριβιέρα

O επόμενος μεγάλος φάκελος που αναμένεται να ανοίξει αφορά την αναβάθμιση της αττικής Ριβιέρας. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η πρώτη φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Το project περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μέσω των υπογείων ξηρών καναλιών τα οποία θα κατασκευαστούν, τη δημιουργία της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, τη σύνδεση της πόλης με το πάρκο και τη θάλασσα, μέσω των δύο μεγάλων πεζοδιαβάσεων και παρεμβάσεις στον Ιλισό. Σειρά, πλέον, έχει η δεύτερη φάση του έργου, η οποία βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης, με την Περιφέρεια Αττικής να έχει δεσμεύσει, ήδη, ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Η δημιουργία οικολογικού πάρκου 220 στρεμμάτων στην παραλία του Μοσχάτου, που θα ενοποιείται λειτουργικά με το “Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της δεύτερης φάσης.

Αναπόσπαστο κομμάτι της Αττικής Ριβιέρας αποτελεί η δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Αττική, με την εταιρεία Hellenic Seaplanes να έχει ολοκληρώσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του έργου, που αποτελεί επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Ένα, ακόμη, ζέον θέμα αποτελεί η αξιοποίηση ή απόσυρση των εγκαταλελειμμένων, ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, των οποίων ο αριθμός τοποθετείται σε 1.800. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διανέοσις, σε ποσοστό άνω του 85% των κτιρίων στην Αθήνα απαιτούνται παρεμβάσεις αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ενεργειακής απόδοσης. Βέβαια, μία τέτοιου είδους πρωτοβουλία απαιτεί την λήψη μέτρων σε κεντρικό επίπεδο, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να εξετάζει την υιοθέτηση οικονομικών κινήτρων (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ στις επισκευές, επιχορηγήσεις κτλ.) και την ενθάρρυνση της συνεργασίας του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την υλοποίηση εργασιών ανακαίνισης.

Στην ατζέντα των υποψηφίων πολιτευτών βρίσκονται και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με βασικά έργα την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και τη σύνδεσή της με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης. Όπως και η σύνδεση της περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου και η αναβάθμιση του υφιστάμενου ανισόπεδου κόμβου Σχιστού με την κατασκευή ενός ακόμη υπερυψωμένου κλάδου.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη “συμπρωτεύουσα” τα έργα που βρέθηκαν υψηλά στην ατζέντα της τοπικής προεκλογικής αναμέτρηση περιλαμβάνουν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου έκτασης 8,5 χλμ. από το Καλοχώριο μέχρι το Αγγελοχώρι, του οποίου το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κυριότερες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την ανάπλαση και διαπλάτυνση της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης, την ενοποίησή της με το ακίνητο 200 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος και θα δημιουργηθεί το νέο μητροπολιτικό πάρκο, αλλά και την ενοποίηση της περιοχής μετά το Μέγαρο Μουσικής με τη νέα παραλία. Για την έναρξη υλοποίησης των έργων, προϋπόθεση αποτελεί όχι μόνο να ολοκληρωθούν τα αναγκαία γραφειοκρατικά διαβήματα, αλλά και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Περίοπτη θέση έχει και η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με το χωρικό σχέδιο του έργου να προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου 120 κλινών, πάρκινγκ έως 3.000 θέσεων αλλά και διατήρηση κάποιων εκ των υφιστάμενων κτιρίων. Προβλέπεται ακόμη η μετατροπή του μισού οικοπέδου, δηλαδή έκτασης άνω των 85 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο, ενώ από τα υφιστάμενα κτίρια θα διατηρηθούν μόνον αυτά του Παλέ Ντε Σπορ, του Πύργου του ΟΤΕ και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + 20 =