αρχικηVIRALΤο απρόσμενο «μυστικό» της ευτυχίας των Ισλανδών. Τι αποκαλύπτει το BBC (ΒΙΝΤΕΟ)

Το απρόσμενο «μυστικό» της ευτυχίας των Ισλανδών. Τι αποκαλύπτει το BBC (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ισλανδία τοποθετείται στις πρώτες θέσεις των κατατάξεων με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες στον κόσμο. Θα μπορούσε το «μυστικό» πίσω από αυτήν την αίσθηση ικανοποίησης να βρίσκεται στις πολλές πισίνες και υδρομασάζ που διαθέτει;

Η νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης έχει μια από τις υψηλότερες αναλογίες ατόμων προς πισίνες στον κόσμο. Γιατί όμως αυτή η παράδοση ως προς την κολύμβηση έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ισλανδικής πολιτιστικής ταυτότητας;

Για τους Ισλανδούς, η πρόσβαση σε μια πισίνα ή υδρομασάζ –στην πλειονότητά τους σε εξωτερικό χώρο- αποτελεί «παράθυρο» προς την ευεξία. Πολλοί, μάλιστα, ξεκινούν τη μέρα τους κολυμπώντας σε κάποια πισίνα πριν πάνε για δουλειά, ενώ ορισμένοι συναντούν τους φίλους ή τους συναδέλφους τους σε υδρομασάζ, σύμφωνα με το BBC.

Το 1940, η Ισλανδία –χώρα με παράδοση στην αλιεία αλλά και πλούσια σε γεωθερμική ενέργεια και θερμοπίδακες- έκανε υποχρεωτικά τα μαθήματα κολύμβησης. «Πολλοί Ισλανδοί βλέπουν την πισίνα σαν “υποχρέωση”. Σε μια μικρή πόλη, υπάρχει η εκκλησία, το μουσείο και η πισίνα», δήλωσε η λαογράφος Σίγκουρλακγ Νταγκσντότιρ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο.

«Βλέπουμε τις πισίνες σαν κομμάτι της πολιτικής για τη δημόσια υγεία» ανέφερε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Βίνταρ Χάλντορσον. «Είναι σαν να γεννιέσαι ξανά» σχολίασε από την πλευρά της μια κάτοικος της χώρας, μιλώντας στο BBC.

Does the secret to Icelandic happiness lie in their pools? ?

Iceland is regularly rated as one of the happiest countries in the world. Could its secret lie in its many pools and hot tubs? ?‍♀️

Gepostet von BBC Reel am Donnerstag, 30. Juli 2020

Τελευταία τάση της «μόδας» είναι να τοποθετούνται υδρομασάζ κοντά στις ακτές, όπου καταφεύγουν οι πολίτες μετά από μια βουτιά στα παγωμένα νερά του ωκεανού, προκειμένου να συζητήσουν με φίλους τους και άλλους παραθεριστές. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως, δεδομένου ότι φορούν μόνο το μαγιό τους, είναι όλοι ίσοι στην πισίνα και στο υδρομασάζ.

Εξάλλου, το γεγονός πως δεν έχουν μαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο μέσα στο νερό, καθιστά ευκολότερη την έναρξη συζητήσεων και την κοινωνικοποίηση. Σαν αποτέλεσμα, δεν είναι λίγες οι φιλίες που γεννήθηκαν… μέσα στο νερό.

Η Ισλανδία βρίσκεται στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκωτία, τη Νορβηγία και τα Νησιά Φερόες. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε περίπου 370.000 κατοίκους, εκ των οποίων 130.000 διαμένουν στο Ρέικιαβικ, τη βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Ακόμη 100.000 άνθρωποι διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο Ρέικιαβικ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 11 =