αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο απλό τρικ για να μην σε ρίχνει οποιαδήποτε απόρριψη: Ένας ψυχολόγος εξηγεί

Το απλό τρικ για να μην σε ρίχνει οποιαδήποτε απόρριψη: Ένας ψυχολόγος εξηγεί

Η απόρριψη είναι μια εμπειρία που όλοι βιώνουμε. Αλλά ταυτόχρονα, όταν μας χτυπάει, θεωρούμε ότι συμβαίνει… μόνο σε εμάς.

Ανεξάρτητα από το πόσες φορές το έχετε ζήσει, το να σας λένε ότι δεν πήρατε τη δουλειά ή ότι ένα άτομο με το οποίο βγήκατε ραντεβού σας απέρριψε, δεν δημιουργεί ωραία συναισθήματα.

Όλοι απορρίπτονται «ξανά και ξανά, με μεγάλους και μικρούς τρόπους», λέει στο CNBC ο Mark Leary, πρώην καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke. Η έρευνα του Leary επικεντρώνεται στις κοινωνικές σχέσεις.

«Αν έχετε ανοιχτές τις κεραίες σας, κάθε μέρα θα έχετε κάποιες ενδείξεις ότι κάποιος δεν σας εκτιμούσε όσο θα θέλατε», λέει.

Αντί να βλέπετε την απόρριψη ως αποθαρρυντικό συναίσθημα, δείτε την ως σημάδι ότι ο εγκέφαλός σας λειτουργεί ακριβώς όπως θα έπρεπε.

«Σε όλη την ανθρώπινη εξέλιξη, το να είμαστε αποδεκτοί και να συμπεριλαμβανόμαστε σε ομάδες, το να κάνουμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους ήταν απαραίτητο για την επιβίωσή μας», λέει.

Η εξορία από μια ομάδα ή η απόρριψη από έναν πιθανό σύντροφο είχε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες πριν από εκατοντάδες χρόνια από ό,τι τώρα. Παρόλα αυτά, είμαστε «καλωδιωμένοι», λέει ο Leary, να «διαβάζουμε» την απόρριψη ως απειλή.

«Ο λόγος που συνεχίζει να πονάει είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να νιώθουμε πόνο όταν πατάμε πάνω σε ένα αιχμηρό αντικείμενο», λέει. «Τα αρνητικά συναισθήματα είναι μια προειδοποίηση ότι κάτι εκεί μπορεί να βλάψει την ευημερία σας».

Η ουδετερότητα δεν είναι απόρριψη

Εάν πάρετε την απόρριψη προσωπικά, η αυτοεκτίμησή σας θα υποφέρει, λέει ο Leary. Αλλά αν το αποδώσεις στη γενική αδικία του κόσμου, θα σε κάνει να αγανακτήσεις. «Κάντε το καλύτερο δυνατό για να κάνετε μια ρεαλιστική εκτίμηση του προβλήματος», λέει ο Leary.

Εάν κάποιος δεν σας καλέσει για λίγες μέρες, μην βιαστείτε να καταλήξετε ότι δεν θέλει να μιλήσει. Μπορεί να είναι άρρωστος ή απασχολημένος.

Βοηθά επίσης να θυμάστε ότι πιθανότατα δεν σας απορρίπτουν όσο νομίζετε. «Οι άνθρωποι παρερμηνεύουν την αμφιθυμία και την ουδετερότητα ως απόρριψη», λέει ο Leary. «Πολλοί άνθρωποι βλέπουν πολύ περισσότερη απόρριψη από ό,τι πραγματικά υπάρχει».

«Βρέχει σε όλους μας, αλλά αν νομίζετε ότι βρέχει μόνο σε εσάς, αυτό είναι πραγματικά αποθαρρυντικό», λέει.

Να θυμάστε ότι η απόρριψη είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής του καθενός και το να νιώθετε άσχημα για αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας λειτουργεί με τον σωστό τρόπο, λέει ο Leary. «Το γεγονός ότι αισθάνεσαι άσχημα για την απόρριψη σημαίνει ότι είσαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος», καταλλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 12 =