αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο αλάτι Μεσολογγίου γίνεται… premium

Το αλάτι Μεσολογγίου γίνεται… premium

Υπεραξία στην Αφρίνα, έναν τύπο θαλασσινού αλατιού γνωστός και ως ανθός αλατιού που παράγεται αποκλειστικά στις Αλυκές Μεσολογγίου, επιδιώκουν να δώσουν οι Ελληνικές Αλυκές.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας είναι ο γνωστός manager Λεωνίδας Βρεττάκος, υπέβαλε στις 23 Μαρτίου στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αίτηση καταχώρισης της ονομασίας “Αφρίνα” στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της ΕΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). 

Με βάση τη διαδικασία κατά της αίτησης καταχώρισης έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μέχρι και την 24/05/2021 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια.

Με τη νέα αυτή σφραγίδα το προϊόν θα αποκτήσει “διαβατήριο” ποιότητας που θα επιτρέψει στις “Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.” πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό πλασάρισμα, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών. Ο ανθός αλατιού, διεθνώς αποκαλούμενος ως fleur de sel, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές προϊόν όχι μόνο στις κουζίνες των chefs. 

Η παραγωγή και συγκομιδή της Αφρίνας γίνεται χειρωνακτικά στην αλυκή Μεσολογγίου (γνωστή στους ντόπιους και ως “Άσπρη” αλυκή). Η “Άσπρη” αλυκή του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, ικανή να παράγει το 50-60% (αναλόγως της χρονιάς) του κοινού αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα. Έχει έκταση 12.400 στρεμμάτων και η παραγωγή φτάνει τους 120.000 τόνους κοινού αλατιού ετησίως. 

Η αποθήκευση του προϊόντος “Αφρίνα” γίνεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. στο Μεσολόγγι, εντός της οριοθετημένης περιοχής ΠΓΕ, γεγονός απαραίτητο για να διασφαλιστεί η προέλευση και η ιχνηλασιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν χρήση της ονομασίας ΠΓΕ θα πρέπει να τηρούν σύστημα ιχνηλασιμότητας με μητρώα εισροών – εκροών, έτσι ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι οι προμηθευτές, οι αγοραστές, οι ποσότητες και η σχέση μεταξύ εισροών – εκροών αλλά και η παροχή στοιχείων τεκμηρίωσης ότι το προϊόν προέρχεται από την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Η Αφρίνα αποτελείται από λεπτούς κρυστάλλους που σχηματίζονται στην επιφάνεια της άλμης των αλοπηγίων υπό την επίδραση ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών (ανέμου, θερμοκρασίας και ηλιοφάνειας). Η παραγωγή της στηρίζεται στη φυσική διαδικασία εξάτμισης, με την οποία αυξάνεται η συγκέντρωση σε αλάτι του θαλασσινού νερού που κυκλοφορεί σε μια σειρά δεξαμενών, έως ότου η συγκέντρωση φτάσει στο όριο κρυστάλλωσης στην τελική αβαθή δεξαμενή, το αλοπήγιο ή τηγάνι. Η συγκομιδή της Αφρίνας πραγματοποιείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. 

Σε ότι αφορά τις Ελληνικές Αλυκές, οι πωλήσεις με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομική της στοιχεία ανήλθαν το 2019 στα 7,165 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 34,88% σε σχέση με το 2018 και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 545.425 ευρώ από 217.726 ευρώ το 2018. 

Βασικός μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 55,19% είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Το 24,81% ελέγχει η εταιρεία ΚΕ Καλαμαράκης ΑΕΒΕ – Κάλας ΑΕ, το 10,19% ο Δήμος Μεσολογγίου ενώ ποσοστό 9,81% είναι μικρομέτοχοι. Τα τελευταία χρόνια έχει “παίξει” ούκ ολίγες φορές το σενάριο αποεπένδυσης του Δημοσίου από την εταιρεία, κάτι που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − six =