αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Άμστερνταμ διαγράφει τα χρέη των νέων. Τους δίνει και 750 ευρώ για να κάνουν μια «νέα αρχή»

Το Άμστερνταμ διαγράφει τα χρέη των νέων. Τους δίνει και 750 ευρώ για να κάνουν μια «νέα αρχή»

Σε μια τολμηρή κίνηση προχωρά το Άμστερνταμ. Η Ολλανδική πρωτεύουσα αναλαμβάνει τα χρέη των νεαρών πολιτών της σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανεξαρτησία τους, με προϋπόθεση εκείνοι να δουλέψουν ή να σπουδάσουν.

Στο Άμστερνταμ, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, επικρατεί έντονα η ”τάση του δανεισμού” από τις τράπεζες. Μια κατάσταση που πολλές φορές εφησυχάζει τους νέους. Και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Όπως εξηγούν διεθνή ΜΜΕ όπως ο Guardian και το Newsweek, τα χρέη θα εξαγοραστούν από μια δημοτική τράπεζα πιστώσεων, η οποία θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους ένα δάνειο το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί σε δόσεις που είναι σύμφωνες με το εισόδημα του δικαιούχου. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα μπορούσε να ακυρωθεί ή να εξαγοραστεί από την τράπεζα, εάν ο δανειολήπτης αναζητήσει απασχόληση ή εκπαίδευση. Οι πολίτες θα λάβουν 750 ευρώ (831 δολάρια) προκειμένου να μεταβιβάσουν το χρέος τους στην τράπεζα του δήμου.

Το πρόγραμμα δεν σταματά εκεί. Κάθε νέος (ηλικίας 18-34 ετών) θα λαμβάνει καθοδήγηση από έναν ειδικό για το πως να πετύχει την «καινούργια αρχή».

Όλο αυτό που περιγράφουμε θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Και δεν αποκλείεται, αν πετύχει, να υιοθετηθεί και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά είναι τα 9 βιβλία που πρέπει να διαβάσουν όλοι: Η λίστα του Warren Buffett

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − nine =