αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤουρισμός… του χάους: Βγήκαν στη δημοσιότητα τα παράνομα έγγραφα με τα οποία εκβιάζουν τους εργαζομένους στην Κρήτη (ΦΩΤΟ)

Τουρισμός… του χάους: Βγήκαν στη δημοσιότητα τα παράνομα έγγραφα με τα οποία εκβιάζουν τους εργαζομένους στην Κρήτη (ΦΩΤΟ)

Από εχτές έχει βγει στη δημοσιότητα το θέμα που έχει προκύψει στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου επιχειρηματίες του τουρισμού βάζουν ακόμα και… ρήτρες χιλιάδων ευρώ για να εμποδίσουν τους εργαζομένους να φύγουν αν το επιλέξουν.

Τώρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία. Όπως φαίνεται σε έγγραφα που παρουσιάζει το neakriti.gr, ξενοδοχείο ζητάει από εργαζόμενό του να μην αναφέρει σε άλλους εργαζόμενους τι μισθό παίρνει, ειδάλλως θα απολυθεί και ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στον εργοδότη το ποσό των 10.000 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη πως το εργασιακό προσωπικό των ξενοδοχείων είναι σαφέστατα μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους, πάρα πολλοί ξενοδόχοι χρησιμοποιούν λανθασμένες πρακτικές για να προσελκύσουν προσωπικό ή να αναθεωρήσουν ενδεχόμενες σκέψεις για αποχώρηση.

Μία τέτοια πρακτική ήταν η χρήση ποινικής ρήτρας. Τι είναι η ποινική ρήτρα; Ποινική ρήτρα μπορεί να βάλει ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια σε έναν εργολάβο ή τέλος πάντων σ’ έναν υπεύθυνο δημοσίου έργου σε περίπτωση που καθυστερήσει να ολοκληρώσει το έργο. Τότε ο εργολάβος, στη βάση νόμιμων εγγράφων, υποχρεούται να καταβάλει ένα χρηματικό ποσό ως μια μορφή αποζημίωσης για τον χρόνο αναμονής.

Ωστόσο, φαίνεται πως η ποινική ρήτρα είναι το “εργαλείο” των ξενοδόχων σε μια προσπάθεια να παραμείνει το προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, η ποινική ρήτρα έχει τη μορφή εγγράφου. Δεν είναι νόμιμο έγγραφο, δηλαδή σε περίπτωση παράβασής της δεν τιμωρείται ο ξενοδοχοϋπάλληλος, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή. Είναι νόμιμο δικαίωμά του να αποχωρήσει όποια στιγμή θέλει.

Το συγκεκριμένο έγγραφο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, συντάσσεται από τον διευθυντή του ξενοδοχείου, τον ξενοδόχο και τον λογιστή. Επομένως, τα τρία αυτά μέρη συναινούν στη συγκρότηση ενός άτυπου και μη νόμιμου εγγράφου. Το συγκεκριμένο έγγραφο πρέπει να το υπογράψουν κάποιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους και συγκροτήματα. Και το έγγραφο, εφόσον υπογραφεί από τον εργαζόμενο, αναφέρει πως πρέπει να καταβάλει ένα αρκετά μεγάλο ποσό σε περίπτωση που αποχωρήσει.

 

neakriti.gr

Τι περιλαμβάνει το έγγραφο

Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρει πως ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αποχωρήσει πριν τη λήξη της τουριστικής χρονιάς. Μάλιστα, το εν λόγω έγγραφο είναι υπογεγραμμένο από τη διοίκηση της εταιρείας. Παράλληλα, υπάρχουν ξενοδοχειακοί όμιλοι που στο παρόν έγγραφο θέτουν και όρους, όπως το να μη δηλώσει ο εργαζόμενος τον μισθό του σε άλλο εργαζόμενο-μισθωτό. Απαγορεύει δηλαδή το συγκεκριμένο έγγραφο τη συζήτηση γύρω από μισθολογικές απολαβές.

«Ενδέχεται δύο α’ μάγειρες σ’ ένα ξενοδοχείο να παίρνουν διαφορετικό μισθό. Έχουν την ίδια ειδικότητα, αλλά οι μισθολογικές απολαβές να είναι διαφορετικές», είπε ο κ. Μωυσάκης.

Το neakriti.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα που θέτουν τις ποινικές ρήτρες στους εργαζομένους.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται: «Κατά η διάρκεια της απασχόλησή σας θα λάβετε γνώση δεδομένων (…), οι μισθολογικές αποδοχές σας (…) δεν πρέπει να γνωστοποιούνται σε οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός ξενοδοχείου και σε οποιοδήποτε πρόσωπο εντός ξενοδοχείου, συνάδελφό σας ή μη, και δε χρειάζεται τις περαιτέρω πληροφορίες για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων του. Παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων εκ μέρους του μισθωτού παρέχει στην εργοδότρια το δικαίωμα άμεσης λύσης της παρούσης συμβάσεως αζημίως και αξίωσης αποζημίωσής της για κάθε τυχόν ζημία που θα υποστεί».

Το ανυπόστατο έγγραφο είναι αποκαλυπτικό, ενώ υποχρεώνει τον μισθωτό να καταβάλει ποσό ύψους 10.000 ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + four =