αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι χρήματα θα πάρουν οι πληττόμενοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα- Οι 7 περιπτώσεις

Τι χρήματα θα πάρουν οι πληττόμενοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα- Οι 7 περιπτώσεις

Με επτά “ταχύτητες” θα “τρέξουν” οι αποζημιώσεις προς τους μισθωτούς που πλήττονται από το νέο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη χθεσινή συγκεντρωτική παρουσίαση  την οποία έκανε ο Υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης σε σχέση με τα έως τώρα μέτρα  στήριξης προς τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα . Οι αποζημιώσεις αυτές προκύπτουν από τις ακόλουθες διαδικασίες ενίσχυσης αντίστοιχων κατηγοριών εργαζομένων :

1.       Αναστολές συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό των 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο 2020.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κος Βρούτσης, για   αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τον τρέχοντα μήνα, οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν στα 800 ευρώ αντί του 534, εφάπαξ για το μήνα Νοέμβριο 11/2020, ενόψει εορτών Χριστουγέννων. Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους  που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 4.11.2020. Αναφορικά με το δώρο  Χριστουγέννων, το οποίο είναι πληρωτέο εντός του διαστήματος 21.12.2020 με 31.12.2020, θα καταβληθεί από το κράτος στους εργοδότες  η αναλογία για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι  είχαν τεθεί  σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534 .

Η αποζημίωση των 800 ευρώ θα αφορά κατά πρώτον, τους εργαζομένους,  των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται  υποχρεωτικά σε αναστολή και εργάζονται σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ.

Πιο συγκεκριμένα, από την  3η.11.2020 έως την 30η.11.2020 τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις  των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή  την 3η.11.2020 σε συγκεκριμένες Περιφερειακές  Ενότητες, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας,

Επίσης, από την  7η.11.2020  ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετική   ημερομηνία έναρξης του μέτρου αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με κρατική εντολή πχ κομμωτήρια έως και την  30η.11.2020 τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή μετά την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας.

Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορά κατά δεύτερον τους εργαζομένους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο  τον μήνα  σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες  για το μήνα Νοέμβριο, ισχύει η γενικευμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου 2020.

Από τις 15 Νοεμβρίου  θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για το μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας. Η τελευταία προθεσμία θα λήξει στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ  θα γίνουν σταδιακά. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή θα γίνουν μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου.

2.       Moνομερείς   δηλώσεις από τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό προκειμένου να λάβουν την  αποζημίωση ύψους 534 ευρώ  για τον μηνά Οκτώβριο.

3.       Μονομερείς δηλώσεις   για τους καλλιτέχνες που έχουν απογραφεί στην πλατφόρμα των καλλιτεχνών, προκειμένου να λάβουν μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους  μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

4.       Μονομερείς δηλώσεις  για τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνόδους προκειμένου να λάβουν μηνιαία  αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους  μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

5.       Αναλογία  αποζημίωσης άδειας για εργαζόμενους που είναι σε αναστολή στα 12μηνης λειτουργιάς ξενοδοχεία, υπολογιζόμενη στα 2/25 ανά μηνά αναστολής με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ.

6.       Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για χρονικό διάστημα 3 μηνών για τους εργαζόμενους σε  επιχειρήσεις  που βρίσκονται στις περιφέρειες που επλήγησαν  από τον Ιανό. Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίοι απολύθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος 18.08.2020 -29.09.2020.

7.       Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 εύρω με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους που ανήκουν σε  ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή καθώς  απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =